FN Blog / Pogátsa Zoltán / Bukarest robbanásszerű fejlődése
Nyomtatás Betűméret
Bukarest robbanásszerű fejlődése 2010-09-10 10:46:57
Románia mélyről jött, de egyértelmű sikernek élte meg a rendszerváltást. Magyarország pont fordítva.

 Aki járt a Ceaucescu korszak után közvetlenül Bukarestben, illetve mostanság, az megdöbbenéssel tapasztalhatja Bukarest robbanásszerű fejlődését. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a román főváros minden más volt szocialista ország székhelyénél nagyobb változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Pedig versenytárs több is akad, Ljubljana, Prága vagy Pozsony is igen sokat fejlődött előnyére ez idő alatt. Bukarest azonban depresszív, szürke, szmogos, kátyús, hajléktalanokkal, kéregetőkkel, kóbor kutyákkal és kilógó drótokkal tarkított ködös, veszélyes balkáni panelrengetegből teljesen normális közép-európai várossá lépett elő. Az utakat újraaszfaltozták, megszüntek a kátyuk. Kiderült, hogy a conducator még sem tudta a teljes régi városrészt letarolni, bőven megmaradtak régi épületek, köztök sok állami, önkormányzati és banképület, templomok, mulatóhelyek. Nem egy pár utca, hanem egy komplett, kiterjedt városrész. Ezekben ma dübörög az élet, villódznak a fények, jól öltözött középosztálybeliek ülnek kinn és benn.

Románia az elnyomásból, a sötétségből, az elzártságból, a nincstelenségből és a sötétségből váltott rendszert. Nem meglepő, ha óriási sikerként élik meg a változásokat. Lehet utazni, több millió román dolgozik latin nyelvtudása okán Spanyolországban és Olaszországban.Érződik is a spanyol és olasz hatás az utcákon. Bőségesen elérhető ma már az élelmiszer, a benzin, vége az áramszüneteknek, a házakat pedig hiányos cementezésű álbeton helyett jó minőségű német építőanyagokkal építik újjá. Vége a zártságnak, özönlik be a külföldi kultúra, a gasztronómia, a divat.

Magyarország pont ellentétes irányba mozdult el ez idő alatt. Nálunk a rendszerváltás utáni időszakot káoszként, elszegényedésként és periferizálódásként élték meg az emberek.Nálunk nőtt az entrópia, odaát jelentősen csökkent.

Mindezzel persze nem azt mondjuk, hogy nem problematikus a bukaresti fejlődés. Ki tudja, ki miből gazdagodott meg a kávéházakban üldögélők közül. Az egyébként kiterjedt belvároson kívül persze ma is ott sorakoznak a panelnegyedek a maguk nyomorgóival. De látványosan kevesebb a kéregető, a hajléktalan, a szipus kölyök, a kóbor kutya. Szinte megszüntek ezek a jelenségek. És hát persze Bukarest nem egyenlő Románia egészével. Míg egyes térségek igen meglódultak (Temesvár, Kolozsvár, Nagyszeben például), addig a rurálisabb vagy éppen a régebben bányászatra alapozó térségekben ma is nagy a nyomor, az alulfejlettség.

És hát persze azok is túl hamar kongatnak vészharangot, akik azt mondják, Szlovákia és Észtország után Románia lesz a következő, aki megelőz minket gazdasági fejlettség tekintetében. Nagyon messze vannak még ettől. Egyetlen példa: a huszonkét milliós, hatalmas országnak olyan sokba kerül a hagyományos úthálózatának újraépítése, burkolatfelújítása, hogy egyáltalán a normál közlekedés működhessen, hogy alig jut pénz autópályák építésére, a vasúti rendszer reformjára pedig szinte semennyi. És ebben az EU sem segít annyit, amennyi gyors felzárkózáshoz vezetne.

Sokáig tart majd a felzárkózás, ám az eddigi fejlődés valóban igen látványos, robbanásszerű!


Cimkék: Románia
Megosztás
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

10. Pogátsa Zoltán 2010-09-13 15:59:10
Igen, a közvetlen eufóriának vége lett. De nem nagyon találkozol olyannal, aki visszamenne Ceaucescu idejébe. Míg Kádárhoz nagyon sokan visszavágynak. És a külföldi munkát sem tragédiaként élik meg, hanem lehetőségként, és rengeteg tudás, tapasztalat áramlik az országba ezen keresztül. Mo. pedig ebből a szempontból is elzárt a világtól. A vendégmunkások hazautalásait a GDP 1-2%-ának becsüli az ENSZ.
9. géza 2010-09-13 15:55:06
"de gondolj bele, ha valahol nincs kaja, áram, benzin, és elnyomás van, ezek megszűnte akkor is emelkedésként, "felszabadulásként" megélt, ha amúgy szétrobbannak a társadalmi különbségek."

Ennek az eufóriának már a 90-es évek elején vége lett, amikor elszabadult az infláció (300%!) és politikai botrányoktól volt hangos az ottani közélet (féltucat bányászjárás, neo-kommunista hatalom, stb.) Ennek tudható be, hogy majd' 2 millió román állampolgár indult világgá (zömmel latin nyelvterületre) mert nem tudta biztosítani a napi betevő falatját és az utóbbi időben már egy negyed-költségvetésnyi (!) pénzt utalnak az otthoniaknak. Nélkülük a román gazdaság biztosan összeomlana és még így is példátlanul szigorú megszorításokat vezettek be (nyugdíjjak csökkentése!), hogy ne jussanak Görögország sorsára. Summa summarum, a románok fényévekre vannak a sikertörténetektől.
8. Pogátsa Zoltán 2010-09-13 15:38:09
@HA: mondjuk megfinanszírozhatná a teljes román autópályát Bukaresttől Makóig.
@Lac: egyetértek, a külvárosok mások, én csak a belvárost értelmeztem.
7. Pogátsa Zoltán 2010-09-13 15:36:10
@géza: szinte mindenben egyetértek, de gondolj bele, ha valahol nincs kaja, áram, benzin, és elnyomás van, ezek megszűnte akkor is emelkedésként, "felszabadulásként" megélt, ha amúgy szétrobbannak a társadalmi különbségek.
6. géza 2010-09-13 15:20:47
Bukarest fejlődése kizárólag saját mércével minősíthető "robbanásszerűnek" ugyanis közép-Európában már régóta nem számít kunsztnak ha a belváros kellős közepén a járókelőt nem környékezik meg kóbor kutya falkák. Ennek fényében nem szerencsés párhuzamot vonni olyan városokkal mint pl. Ljublijana, Prága vagy Pozsony, hiszen egyrészt kulturálisan Bukarest Európa egy másik civilizációs térségéhez tartozik (a Balkán - és ezt most nem pejoratív módon értem ) másrészt Ceausescu buldózereinek hála elég sok a hiányzó láncszem a város "önéletrajzában", amelyeket nyilván nem lehet felhőkarcolókkal és bevásárlóközpontokkal (ottani népszerű nevüket idézve - "mall"-okkal) pótolni.
A román rendszerváltás "egyértelmű sikeréről" pedig annyit, hogy annak dacára, hogy náluk (fajlagosan) több drága autó futkorászik az utakon mint nálunk, a statisztikák világosan tükrözik, hogy ott is a társadalom zöme rosszabbul él mint rendszerváltás előtt. Míg '89 előtt mindenkinek volt pénze csak éppen nem tudta elkölteni, mert üresek voltak a boltok mostanra a helyzet megfordult: van minden csak éppen nem tudják megfizetni, ami annak tudható be, hogy jóval alacsonyabbak a bérek mint nálunk és ugyanakkor egyes cikkek (műszaki, háztartási) jóval drágábbak mint itt, ezért aki teheti Budapestre de inkább Bécsbe jár vásárolni. Egy rendszerváltás akkor lesz "egyértelműen sikeres" amikor a polgár nem mennyezetig pakolt autóval érkezik meg külföldről hanem otthon is meg tudja kapni ugyanazt a minőséget ugyanannyi pénzért.
5. boomy 2010-09-11 22:48:42
erdekes dolgok vannak az irasban.talan ugyan nem szerencses budapestet ill,magyarorszagot bukaresttel v romaniaval osszehasonlitani,de ez meg nem baj.nagyobb gond h magyarorszag az un."rendszervaltas" ota,mentalitasban,elhetosegben,gondolkodasmodban kisodrodott kozep-europabol es megerkezett a balkanra.ez viszont nagy baj.mondhatnam nemi felhanggal "tragedia".koszonet erte mindenkori politikusainknak
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés