FN Blog / Pogátsa Zoltán / Haider és a pénz
Nyomtatás Betűméret
Haider és a pénz 2010-09-13 10:59:34
A "megbízható" osztrák bankrendszer, Jörg Haider és a Balkán. Pénz és politika: A Hypo Group Alpok Adria sztori

 

Biztos vagyok benne, hogy a Tisztelt Olvasó az elmúlt évtizedekben rengetegszer találkozott a Hypo Bank Alpok-Adria nevével, és azt a sokat csodált, magas presztízsű osztrák bankrendszer részeként egy tiszteletreméltó, rendíthetetlen osztrák pénzintézetnek gondolta. Szinte mindannyian így voltunk evvel.

Nos, múlt év decemberében ezt a bankot Ausztriának államosítania kellett, mert az intézmény csődbe ment volna. A dolog érdekessége nem abban rejlik, hogy félremenedzseltek egy pénzintézetet, hanem hogy hogyan kapcsolódik mindez térségünk politikai életéhez. Ausztriában folyik a vizsgálat, a nemzetközi sajtó pedig  már részleteiben tárgyalja az esetet. Dióhéjban megpróbáljuk mi is összefoglalni. A Hypo egy karintiai kis bankból lett regionális pénzintézet, és elsősorban a Balkán és Kelet-Európa felé terjeszkedtek. A cég felmenedzselésében egy Wolfgang Kulterer nevű úr játszott oroszlánszerepet, akit 2008-ban hamis számvitelért elítéltek. A feltételezések szerint támogatóként részt vett a bank felépítésében a volt karintiai kormányzó és szélsőjobboldali populista vezér, Jörg Haider is. Mindketten jóban voltak Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökkel, aki 2009-ben érdemi indoklás nélkül lemondott. Nos, a jelenlegi vádak szerint lehet, hogy Haider azért kapott pénzt a Hypo-tól, hogy ajtókat nyisson meg Zágrádban. Nem lehetetlen, hogy a Haider tulajdonában halála után megtalált vaskos lichtensteini bankszámlák nem kis részben mindennek ellentételezéseként töltődtek fel. Sanader szintén tagadja, hogy miniszterelnöksége alatt pénzt kapott volna a Hypo-tól. A feltételezések szerint a jugoszláv háborúk alatt a horvát elit a Hypo-n keresztül menekítette ki pénzeit, azon azzal akár fegyvereket is vásárolt, majd a háború után az elit visszamenekítette a pénzeket jól jövedelmező magánberuházásokba. A Hypo maga is belebonyolódott nagy veszteségekkel járó horvátországi ingatlanügyekbe. A történet kapcsán egyre több érdekes vád hangzik el egyéb balkáni országokban folytatott kétes ügyletekről, megdöbbentően rossz hírű személyekkel.

Mért érdekes mindez? Egyrészt megmutatja, hogy a sok évtized alatt felépített bizalom nagyon hamar szertefoszlik - jelen esetben az osztrák bankrendszerrel kapcsolatosan. Maguk az osztrákok is megdöbbenve kérdezik, hogy lehetett, hogy meghatározó intézménnyé, osztrák multivá nőhette ki magát egy ilyen problematikusan menedzselt bank. Az államosítás után pedig a veszteségek az osztrák államot terhelik. Mindebből az elemzők egy idő után csak azt fogják látni, hogy az osztrák állam rosszul gazdálkodott, ami újabb érv lesz a leépítése mellett.

Másrészt az ügy felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdaság és a politika nem értelmezhetőek két külön szféraként. Elcsámcsoghat a bulvársajtó Haider durván idegenellenes kijelentésein, magánéletének szaftos részletein. Ez az a szint, amit szinte mindenki követett. De közben vegyük észre: a populista politika háttérben anyagi érdekeltségek vannak, felső politikai körök. A homofób és idegenellenes párt meleg elnöke külföldiekkel üzletel, és közben gazdagszik. És nem csak közel-keleti diktátorokkal, ahogy az a hírekből hallható, hanem a térség vezetőivel. Valamint respektábilisnak vélt, meghatározó üzleti szereplőkkel. 

Szerencsére Ausztriában nyíltan beszélnek ezekről a kétes ügyletekről, folyik azok feltárása, és nem sokára többet tudhatunk majd meg a tényleges történésekről. Szerencsés lenne ha a térség más országai is szembenéznének avval, hogy a politika és a gazdaság nem két vízbiztosan elválasztott  üzem. 


Cimkék: Horvátország, Ausztria, bankrendszer
Megosztás
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Kattamaki 2010-09-30 09:57:52
Miből gondoljuk, hogy a mai "demokráciában" bármely politikai párt vagy politikus megengedhetné magának azt a luxust, hogy a gazdasági szektor "támogatása" nélkül próbál boldogulni? Az is természetes, hogy ezekből a támogatásokból eltesznek maguknak a honatyák, hiszen ha egy kiszívárgott beszéd kettétöri a politikai karriert valamiből csak élni kell és az adott életszínvonalról való lemondás soha nem volt az emberiség erőssége. Ez egy ilyen szakma és nem látok rá reális esélyt, hogy változtatni lehetne rajta teljesen mindegy, hogy jobboldali populista vagy liberális oldalról van szó.
1. Ha 2010-09-13 17:33:49
Izgalmas, érdekes írás. Várom a folytatást! A gazdaság és a politika kapcsolatáról eddig sem voltak illúzióim. Etikailag meg főleg nem! Mindig a gazdaság irányított..

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés