FN Blog / Pogátsa Zoltán / Prága Bécs előtt?
Nyomtatás Betűméret
Prága Bécs előtt? 2010-09-19 18:42:43
Az Eurostat idei GDP adatai szerint Prága megelőzte Bécset és Párizst. Magyarország lenn
 Idén is kijöttek at Eurostattól a regionális GDP adatok, melyek szerint Prága (172%) Bécs (163%) előtt van vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP tekintetében. Ezt elég nehéz elképzelni. Persze ha még valamilyen statisztikai módszertanból adódóan igaz is, akkor is igen szépen mutatja, hogy a GDP-ben mért felzárkózás mennyire nem jár együtt a jövedelmi vagy vagyoni helyzet alakulásával. Azaz mennyire nem lehet azt mondani, hogy a magasabb GDP-jű régiók és országok 'gazdagabbak' lennének. A GDP a gazdasági kibocsátás mutatója. Tulajdonképpen az is kérdés, hogy mi indokolja a vásárlóerő-paritás használatát a kibocsátás mérésénél? Mekkora része kerül a helyi kibocsátásnak ténylegesen helyben elfogyasztásra?

Az adatok azt is szépen mutatják, hogy a kelet-európai fővárosi (Prága, Pozsony, Budapest, stb.) és a vidéki régiók között mekkora drámai különbségek vannak.

Magyarország régió közül négy (Dél-Dunántúl, Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország) is a legalacsonyabb kibocsátású húsz uniós régió között van.

Az Unió legnagyobb kibocsátású régiói továbbra is Luxemburg, a londoni City, Brüsszel, és Hamburg, az egyetlen igazi érdekesség a (környezetét is magában foglaló) Párizst is megelőző Prága. Szintén magas szinten (160 százalék) van a Pozsonyi Régió, amely Prágával szemben azonban a környezetét is magában foglalja, ezért értéke alacsonyabb.

A legalacsonyabb kibocsátású régiók Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Magyarországon vannak.


Cimkék: Ausztria, csehország, GDP
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés