FN Blog / Pogátsa Zoltán / Alacsony magyar bérek
Nyomtatás Betűméret
Alacsony magyar bérek 2010-09-30 00:01:32
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (3. rész) Az Eurostat adatai szerint a kelet-európai bérek alig mutatnak felzárkózást a rendszerváltás óta a nyugathoz képest.

Előző bejegyzéseinkben megállapítottuk, hogy az egy főre eső GDP nem jó mérőszáma a gazdasági felzárkózásnak, illetve azt, hogy a keleti tagállamok árszínvonala lassan felzárkózott már a nyugatihoz. Most azt nézzük meg az Eurostat adatai alapján, hogy hogyan alakultak a bérek. Sajnos az Eurostat nagyon gyenge minőségű információt publikál csak bérszínvonal tekintetében, sokkal gyengébbeket, mint GDP vagy pénzügyi mutatók tekintetében. Az általuk gyűjtött adatok közül legcélszerűbbnek mutatkozik az átlagos éves bruttó keresetek összehasonlítása, azonban sajnálatos módon még ez is erősen felülbecsli például a magyar adatot, hiszen köztudott, hogy a magyar adórendszer nagyobb arányban von el, mint a tipikus nyugati. Azaz az alább közölt adatnál is rosszabb a helyzet.

Mivel van szóródás a kelet-európaiak bérezésében (a legjobban a szlovének, a legrosszabbul, tragikusan rosszul pedig a bolgárok keresnek), ezért szorítkozzunk ismét csak a Kelet-Európában közepesnek mondható magyar adatokra. 2006 az utolsó év, amikorra az Eurostat a béreket összehasonlítható formában publikálja. Ez sajnálatos, jó lenne ennél frissebb számokat is látni. Nos ebben az évben a tipikus magyar munkavállaló körülbelül 7866 eurót vihetett volna haza, ha nem adóztatták volna meg a jövedelmét. Ugyanekkor a tipikus régi tagállambeli foglalkoztatott 36123 eurót keresett volna adó nélkül. Ez azt jelenti, hogy a magyar bérfelzárkózás körülbelül a nyugati bérek 22%-áig vitte fel a magyar béreket a rendszerváltás után tizenhat évvel. Azt gondolom, ez siralmas. Messze elmarad a 65% körüli egy főre eső GDP-s felzárkózási adattól (a teljes EU átlagának arányában), melyre oly előszeretettel hivatkozik az unió.

Jelen blog szerzője szinte hallja a kedves olvasó ellenvetéseit. :)

1. A béreket vásárlóerő paritáson kell értelmezni, azaz meg kell vizsgálni, hogy milyen árszínvonalon költik el a magyarok például béreiket. Nos, ahogy azt bemutattuk, a hazai árak már erősen megközelítik a nyugati árakat, ki-ki vásárlási szokásainak megfelelően már nagyjából egészében felzárkózott árakon vásárol.

2. A másik tipikus ellenvetés, hogy a bérek nem zárkózhatnak fel gyorsabban a termekékenységnél. Ez valóban igaz, ám e tekinetben is erős kétségeink lehetnek. A keletiek termelékenységét vizsgálva az uniós átlaghoz képest azt találjuk, hogy 2006-ban az Eurostat magyar termelékenységi adata 75%-os volt az uniós átlaghoz képest.

A rendkívül alacsony béradatok tehát továbbra is magyarázatot igényelnek.

Ráadásul tegyük hozzá azt is, hogy ezek csak a bérjövedelmek. A kontinens nyugati felén összehasonlíthatatlanul több embernek van befektetése, tőkejövedelme is. Ez keleten csak egy nagyon szűk társadalmi rétegre jellemző. Azaz a valódi rendszeres jövedelmek még ennél is nagyobb különbséget mutatnak.


Cimkék: eurostat, bérek
Megosztás
40 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

17. akira 2010-10-06 21:37:12
Kedves * és gregibroki,

Szinte tökéletesen egyetértek minden mondatotokkal, *-nek rengeteg volt, így nehéz lenne a leglényegesebbet kiemelnem, greg-től viszont idéznék:
"Vegyük végre észre, hogy az életünket mi irányítjuk."
Erről van szó! Olyan nincs, hogy nincs munkahely. Életképes vállalkozások alakulnak, milliárdokat keresnek azzal, hogy állásokat hirdetnek, munkaerőt kölcsönöznek, munkaerőt közvetítenek, fejvadásznak.
Amíg egyetlen álláshirdetés is van a sajtóban, addig csak sajnálni tudom azokat az anyámasszonykatonákat, akik csak sírni-ríni tudnak, hogy nincs munkahely, nincs miből eltartani a gyereket, adjon az állam segélyt, meg gyereknevelési támogatást, meg egyebet.
Mit sírnak, amikor háború volt, sokan akkor is túlélték, örüljenek, hogy van két kezük, meg lábuk, és tegyék hasznossá magukat valahol!

Kedves *,
Csak egy kérdés: A osztalékadót miért is akarod drasztikusan növelni? Csak azért kérdezem, mert az osztalékadó magas szintje duális gazdaságot teremt, versenyképtelenné teszi a magyar vállalkozókat a külföldi, sok esetben offshore vagy csak igen alacsony osztalékadóval terhelt pénzügyi befektetőkkel szemben. Ez a cél?
16. gregibroki 2010-10-04 11:04:15
Szerintem ez az oka annak, hogy kishazánkban gyenge a polgári öntudat . Amúgy a közigazgatás hatékonyságát hogyan lehet mérni? Megérzésekre hagyatkoztok, amikor kijelentitek, hogy rosszul működik? Vagy vannak erre mérőszámok? Nem tudom összehasonlítani más országéval, csak azt érzem, hogy sok minden lehetne egyszerűbb. Nyílván az egyszerűsítés költséglefaragással jár.
15. gregibroki 2010-10-04 10:57:35
Huhh, ezután a diskurzus után nagyon nincs mit írnom, csak azt, hogy volt értelme felkelnem. :) Teljesen mással foglalkozom, a közgazdasághoz cseppnyi közöm sincs, de ilyen szinten elég bonyolultnak tűnik ahhoz, hogy érdekes legyen. Ha jól szűrtem le, nem kell csodálkozni azon a későbbiekben, ha a mindenkori kormány nem tudja növekedési pályára állítani az országot. Ha pedig sikerül, az nagyrészt az egyéneken múlik. Vegyük végre észre, hogy az életünket mi irányítjuk.
14. Pogátsa Zoltán 2010-10-02 16:27:17
*,
ezek tulajdonképpen azok a dolgok, amiket az előző koalíció is akart. De egyrészt népszavazás döntött arról, hogy ez a társadalom ezeket nem akarja. Másrészt meg önmagában nem orvosság egyik sem, nem hozza a foglalkoztatás növekedését. Márpedig ezek tképpen csak az ellátásból szorítanak ki embereket, akik nem fognak tudni dolgozni, ha nincs munka...
13. * 2010-10-02 04:38:47
Mint látod, szó sem lenne közszolgáltatások beszüntetéséről _általában_. Néhány konkrét esetben (például kis iskolák, gyenge egyetemek megszüntetése) igen.
12. * 2010-10-02 04:37:00
Konkrét intézkedéssorozatot vázoljak fel? Az nagyon nehéz feladat, de megpróbálom. Csak kiindulópontnak tekintsd.

Közszolgáltatások: a díjfizetés területén a rászorultsági elv következetes bevezetése minden területen. Kivétel: a gyermeknevelés mindenre kiterjedő támogatása. Az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer alábbi módosításai ehhez (a rászorultsági elvhez) adódnak hozzá.

Egészségügy: magánbiztosítók bevezetése.

Oktatás: az iskolahálózat összevonása, kevesebb, de nagyobb iskola fenntartása. Célirányos közép- és felsőoktatás, célirányos felnőttképzés (erről már írtam itt).

Nyugdíjrendszer: a svéd névleges járulék-meghatározottságú modell bevezetése. Állami nyugdíjak teljes és végleges befagyasztása. A korkedvezményes és rokkantnyugdíjak felülvizsgálata visszamenőleg is!

Adózás, járulékok: az eva és az őstermelői státusz megszüntetése. Iparűzési adó megszüntetése. Vagyonadó bevezetése, válllalkozásokra is kiterjedően. Adókedvezmények rendszerének megszüntetése. (Nagyon kivételes esetben lehessen csak adókedvezményt igénybe venni.) Egykulcsos szja. Osztalékadó drasztikus felemelése.

Állami szféra kiadásai: közalkalmazottak, kormánytisztviselők fizetésének befagyasztása (vagy bértömeg-gazdálkodás), meghatározott időtartamra (például 4 évre). Az állam teljes gazdálkodásának vállalkozói (gazdai) szemléletű átgyúrása, ideológiáktól és érzelmektől mentesen. Az átláthatóság teljes és büntetőjogilag megtámogatott megvalósítása. (Minden kiadási tétel, köztük a fizetési adatok aprólékos és azonnali közzététele az interneten, minden szerződés azonnali közzététele az interneten, a nemzetbiztonságilag indokolt kivételeket leszámítva.) Ez az állam, az önkormányzatok, a pártok és egyházak, a civil szervezetek finanszírozására is érvényes.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés