FN Blog / Pogátsa Zoltán / Majdnem nyugati árak Kelet-Európában
Nyomtatás Betűméret
Majdnem nyugati árak Kelet-Európában 2010-09-27 00:40:00
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (2. rész) Miközben a bérek alacsonyak maradtak, a kelet-európai árak már majdnem nyugati szinten vannak.

Korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk avval, hogy a GDP-ben mért felzárkózás mennyire nem tükrözi a valódi életszínvonalat Kelet-Európa esetében. Most kísérletet teszünk először az árszínvonal, majd a bérszínvonal áttekintésére.

Az Eurostat adati szerint a kelet-európai árak sok szempontból majdnem beérték már a nyugatiakat. Ahogy később látni fogjuk, míg a tényleges bérek felzárkózása lassú volt, és még ma is csak a nyugati bérek harmadára becsülhetők, addig az árak ennél sokkal gyorsabb felzárkózást produkáltak. Mivel az egyes keleti országok között jelentős különbségek vannak, lássuk a Magyaroszágon 2008-ben mért áradatokat az uniós átlaghoz viszonyítva:

- élelmiszer: 83%

- alkohol, dohány: 71%

- ruha: 95%

- cipő: 96%

- energia: 83%

- bútor: 81%

- háztartási cikkek: 87%

- fogyasztói elektronika: 102%

- személygépjárművek: 101%

- közlekedés: 80%

- telekommunikáció: 103%

- étterem, szálloda: 67%.

Summa summárum, árakban lassan beérjük a nyugatot. Következő bejegyzésünkben azt vizsgáljuk, hogybérekben viszont messze nem.Cimkék: árak, eurostat
Megosztás
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Varga Balázs 2010-09-30 10:14:34
Nagyon jó a cikk. 1999 óta dolgozom alkalmazottként Magyarországon. És én is azt érzem amit a cikk leír. Vagyis, hogy itthon szívás az élet. És mindig nehezebb az élet.

Vajon hol a többi pénz! Az elit kezében összegyűlt. Kár hogy ilyen retek politikusaink vannak, voltak az elmúlt 20 évben. Az összes pártra gondolok!!!
Ha akarták volna (mármint a politikusok) meg tudták volna oldani, hogy ne így legyen.

Köszi a kutató munkát a szerzőnek
8. boomy 2010-09-29 18:10:49
En londonban elek,es igenis,a magyar arak altalaban magasabbak mint az itteniek.a jovedelemrol mar nem is beszelek,az amit mo.-n annak neveznek csak egy ocska vicc.
ja...valoban fejlodtek vmit a magyar berek mert korabban a kulonbseg kb 5szoros volt,es most "csak" 3,3 es felszeres.valszleg parszaz evmulva elerjuk a nyugati berek felet,csak akkor mar a magyar arak az ottaniak duplajan lesznek
7. Pogi 2010-09-28 16:29:56
Kedves *,

érdekesek a hozzászólásaid. Ígérem, lesz blogbejegyzés a közkiadásokról, és igyekszem majd bebizonyítani, hogy még ebben is rosszabbul állunk.

Ha nem függnek össze a bérek az egy főre jutó GDP-vel, akkor szerinted mivel függnek össze? Nehogy a termelékenységet mond. :) Az lesz a következő bejegyzés, ahol bemutatom, h na avval nem. :D
6. lakivali 2010-09-28 16:24:07
a helyzet az, hogy most jöttem haza londonból, egy hosszú hétvégéről. az alapvető élelmiszerek ára hozzávetőlegesen azonos, sőt, akadnak, amelyek olcsóbbak, igaz, ott 0 százalékos áfa tartalma van a hazai élelmiszereknek.
van egy lakásom, ami ki van adva albérletenk, jelenleg egy német bérlőm van, aki azt nem érti, hogy hogy a fenében élnek meg idehaza az emberek abból, amit jövedelemnek neveznek. szerinte lehetetlen! én meg csak annyit mondtam, hogy lehet, csak varázsbuszra kell ülni, és lemondani sokszor, sokmindenről!
5. * 2010-09-28 16:13:57
A képlet része az 50% körüli újraelosztási arány is.

Vagyis a mai magyar fizetések mellé oda kell tenni a számításokban ugyanakkora ki nem fizetett, de valamiképp elfogyasztásra, beruházásra, adósságtörlesztésre stb. fordított közkiadást is.

Aki pedig úgy gondolja, hogy az áraknak az egy főre jutó GDP-vel arányosaknak kellene lenniük, az nézze végig, melyik országban mennyi a GDP/fő, és gondolkodjon...
4. Pogátsa Zoltán 2010-09-28 14:36:59
@Kisokos: a valós és a tényleges jövedelmes sehol sem azonosak. Amit mi gondolunk és mondunk magunkról, ugyanazt gondolják és mondják magukról görög, cseh, holland és finn ismerőseim. A társadalom igen nagy része azonban ténylegesen bérből és fizetésből él, ők tényleg ennyit keresnek. Tehát sztem ezek a számok relatíve jó képet adnak.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés