FN Blog / Pogátsa Zoltán / Majdnem nyugati árak Kelet-Európában
Nyomtatás Betűméret
Majdnem nyugati árak Kelet-Európában 2010-09-27 00:40:00
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (2. rész) Miközben a bérek alacsonyak maradtak, a kelet-európai árak már majdnem nyugati szinten vannak.

Korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk avval, hogy a GDP-ben mért felzárkózás mennyire nem tükrözi a valódi életszínvonalat Kelet-Európa esetében. Most kísérletet teszünk először az árszínvonal, majd a bérszínvonal áttekintésére.

Az Eurostat adati szerint a kelet-európai árak sok szempontból majdnem beérték már a nyugatiakat. Ahogy később látni fogjuk, míg a tényleges bérek felzárkózása lassú volt, és még ma is csak a nyugati bérek harmadára becsülhetők, addig az árak ennél sokkal gyorsabb felzárkózást produkáltak. Mivel az egyes keleti országok között jelentős különbségek vannak, lássuk a Magyaroszágon 2008-ben mért áradatokat az uniós átlaghoz viszonyítva:

- élelmiszer: 83%

- alkohol, dohány: 71%

- ruha: 95%

- cipő: 96%

- energia: 83%

- bútor: 81%

- háztartási cikkek: 87%

- fogyasztói elektronika: 102%

- személygépjárművek: 101%

- közlekedés: 80%

- telekommunikáció: 103%

- étterem, szálloda: 67%.

Summa summárum, árakban lassan beérjük a nyugatot. Következő bejegyzésünkben azt vizsgáljuk, hogybérekben viszont messze nem.Cimkék: árak, eurostat
Megosztás
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Varga Balázs 2010-09-30 10:14:34
Nagyon jó a cikk. 1999 óta dolgozom alkalmazottként Magyarországon. És én is azt érzem amit a cikk leír. Vagyis, hogy itthon szívás az élet. És mindig nehezebb az élet.

Vajon hol a többi pénz! Az elit kezében összegyűlt. Kár hogy ilyen retek politikusaink vannak, voltak az elmúlt 20 évben. Az összes pártra gondolok!!!
Ha akarták volna (mármint a politikusok) meg tudták volna oldani, hogy ne így legyen.

Köszi a kutató munkát a szerzőnek
8. boomy 2010-09-29 18:10:49
En londonban elek,es igenis,a magyar arak altalaban magasabbak mint az itteniek.a jovedelemrol mar nem is beszelek,az amit mo.-n annak neveznek csak egy ocska vicc.
ja...valoban fejlodtek vmit a magyar berek mert korabban a kulonbseg kb 5szoros volt,es most "csak" 3,3 es felszeres.valszleg parszaz evmulva elerjuk a nyugati berek felet,csak akkor mar a magyar arak az ottaniak duplajan lesznek
7. Pogi 2010-09-28 16:29:56
Kedves *,

érdekesek a hozzászólásaid. Ígérem, lesz blogbejegyzés a közkiadásokról, és igyekszem majd bebizonyítani, hogy még ebben is rosszabbul állunk.

Ha nem függnek össze a bérek az egy főre jutó GDP-vel, akkor szerinted mivel függnek össze? Nehogy a termelékenységet mond. :) Az lesz a következő bejegyzés, ahol bemutatom, h na avval nem. :D
6. lakivali 2010-09-28 16:24:07
a helyzet az, hogy most jöttem haza londonból, egy hosszú hétvégéről. az alapvető élelmiszerek ára hozzávetőlegesen azonos, sőt, akadnak, amelyek olcsóbbak, igaz, ott 0 százalékos áfa tartalma van a hazai élelmiszereknek.
van egy lakásom, ami ki van adva albérletenk, jelenleg egy német bérlőm van, aki azt nem érti, hogy hogy a fenében élnek meg idehaza az emberek abból, amit jövedelemnek neveznek. szerinte lehetetlen! én meg csak annyit mondtam, hogy lehet, csak varázsbuszra kell ülni, és lemondani sokszor, sokmindenről!
5. * 2010-09-28 16:13:57
A képlet része az 50% körüli újraelosztási arány is.

Vagyis a mai magyar fizetések mellé oda kell tenni a számításokban ugyanakkora ki nem fizetett, de valamiképp elfogyasztásra, beruházásra, adósságtörlesztésre stb. fordított közkiadást is.

Aki pedig úgy gondolja, hogy az áraknak az egy főre jutó GDP-vel arányosaknak kellene lenniük, az nézze végig, melyik országban mennyi a GDP/fő, és gondolkodjon...
4. Pogátsa Zoltán 2010-09-28 14:36:59
@Kisokos: a valós és a tényleges jövedelmes sehol sem azonosak. Amit mi gondolunk és mondunk magunkról, ugyanazt gondolják és mondják magukról görög, cseh, holland és finn ismerőseim. A társadalom igen nagy része azonban ténylegesen bérből és fizetésből él, ők tényleg ennyit keresnek. Tehát sztem ezek a számok relatíve jó képet adnak.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés