FN Blog / Pogátsa Zoltán / Majdnem nyugati árak Kelet-Európában
Nyomtatás Betűméret
Majdnem nyugati árak Kelet-Európában 2010-09-27 00:40:00
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (2. rész) Miközben a bérek alacsonyak maradtak, a kelet-európai árak már majdnem nyugati szinten vannak.

Korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk avval, hogy a GDP-ben mért felzárkózás mennyire nem tükrözi a valódi életszínvonalat Kelet-Európa esetében. Most kísérletet teszünk először az árszínvonal, majd a bérszínvonal áttekintésére.

Az Eurostat adati szerint a kelet-európai árak sok szempontból majdnem beérték már a nyugatiakat. Ahogy később látni fogjuk, míg a tényleges bérek felzárkózása lassú volt, és még ma is csak a nyugati bérek harmadára becsülhetők, addig az árak ennél sokkal gyorsabb felzárkózást produkáltak. Mivel az egyes keleti országok között jelentős különbségek vannak, lássuk a Magyaroszágon 2008-ben mért áradatokat az uniós átlaghoz viszonyítva:

- élelmiszer: 83%

- alkohol, dohány: 71%

- ruha: 95%

- cipő: 96%

- energia: 83%

- bútor: 81%

- háztartási cikkek: 87%

- fogyasztói elektronika: 102%

- személygépjárművek: 101%

- közlekedés: 80%

- telekommunikáció: 103%

- étterem, szálloda: 67%.

Summa summárum, árakban lassan beérjük a nyugatot. Következő bejegyzésünkben azt vizsgáljuk, hogybérekben viszont messze nem.Cimkék: árak, eurostat
Megosztás
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. kisokos 2010-09-28 12:28:04
A helyzet az, hogy az árak addig emelkednek, amíg kifizethetők. Nálunk a valós jövedelmek és a statisztikai bérek messze nem azonosak. Sok a fekete jövedelem, az eltitkolt jövedelem, a valósnál alacsonyabban adózott jövedelem. Ezért ily magasak az árak.
2. tapló 2010-09-28 11:10:03
Akkor most, hogy is van azzal a hablattyal, hogy a túlzott bér és szociális kiadások miatt kerültünk adóságcsapdába. Nem kellene valami mást szajkózniuk a nagyon okos közgazdászainknak. Esetleg azt gondolják, hogy az egyharmadnyi bétszinvonalat le kellene egyhatodra csökkenteni, vagy rabszolgatartó gazdálkodásra kellene áttérni, hogy tudjuk biztosítani a multik profitéhségét.
1. lapos 2010-09-27 13:56:11
Ez bizony, így van az extraprofitot valahonnan ki kell szívattyuzni.
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés