FN Blog / Pogátsa Zoltán / Az állam kicsi, nem nagy!
Nyomtatás Betűméret
Az állam kicsi, nem nagy! 2010-10-04 19:18:19
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (5.rész) Mítosz, hogy a kelet-európai vagy a magyar állam túl nagy lenne. Ellenkezőleg: túl kicsi!

Közhely a mai Magyarországon, hogy az állam nagy, le kell építeni. Erre való hivatkozással szorítunk meg, és csökkentjük az adókat. De igaz-e ez?

Nos, az OECD adatai szerint nagyon nem. Nézzük mennyit költenek államaink  ránk fejenként 2007-ben USA dollárban?

Norvégia: 36.059
Ausztria:18.877
Egyesült Királyság: 16.575
USA: 12.865

Görögország:8932

Cseh Köztársaság: 6.310
Magyarország: 5.432
Szlovák Köztársaság: 4.084
Lengyelország: 3.884

Látható Szlovákia lemaradása! Éljen a balkáni egykulcsos adó!

Ugyanennek az anyagnak a számait használva, 2007, US:
 
  • Magyarország az osztrák GDP/fő 30,7%-a és 28,8% annyi adót szed be,
  • Az egykulcsos adómenyország, Szlovákia az osztrák GDP/fő 31,1%-a és 21,6% annyi adót szed be....


(Ínyencek, akik a vásárlóerőparitást kérnék behozni a számításokba, ajánlom a keleti árakkal kapcsolatos bejegyzésünket, illetve annak végiggondolását, hogy az egyének valódi fogyasztási trendjei eltérnek a hivatalos vásárlóerő paritástól. Egy svájci frank alapú hitelrészlet például nem értelmezhető vásárlóerő paritáson, mint ahogy egy gyereknek kifizetett külföldi iskolaév sem. Arról nem is beszélve, hogy a beszedett adókból a magyar államnak még adósságokat is kell törlesztenie, nagyobb mértékben mint például az osztráknak...azaz nem is fordíthat mindent ránk. És akkor a korrupció szintjéről még nem beszéltünk.)

És akkor még nem tettük hozzá, hogy annak az államnak, ahol túl sok a munkanélküli, az öreg, beteg ember, ahol az emberek tudásszintje gyenge, az autópályák és a vasút nem eléggé kiépült, ott nem kisebb, hanem nagyobb államra lenne szükség a felzárkózáshoz. Egyébként miből finanszíroznánk mindezt?Cimkék: állam, adók
Megosztás
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

58. akira 2010-10-09 22:29:05
Pogi,

"De piaci erőfölénnyel tudomásom szerint az utóbbi időben nem az állam szokott visszaélni, hanem a Tesco és a MAtáv :) Lásd új bejegyzés. :D"

Ha az állam piacszabályozása rossz és erőfölény alakul ki egyes piaci szereplőknél, akkor óhatatlan, hogy egyesek visszaélnek az erőfölényükkel.

Olyan ez, mint a sport. Ha nem alkotnának viszonylag jó szabályokat, eldurvulna a versengés, egyesek visszaélnének avval, hogy szinte mindent lehet.

A szabályozásnak sokkal inkább a határokat kellene lefektetniük, mint irányt mutatniuk. A foci szabálya sem azt mondja, hogy merre szaladhat a labdával, hanem azt, hogy meddig nincs kint a labda a pályáról... :)

A versenyjognak meg kellene tudnia akadályozni az erőfölénnyel való visszaélést... No persze a versenyzők lelkiismeretére is lehet némiképp alapozni, de az önmagában nyilván kevés.
57. gregibroki 2010-10-08 10:05:12
Köszi a választ, jó olvasgatni egy ilyen kultúrált mederben zajló vitafórumot.
56. Pogátsa Zoltán 2010-10-08 06:52:36
Akira,

Bojárral egyetértek, az állam ne akarjon irányokat kijelölni. Erről is lesz bejegyzés. :)

De piaci erőfölénnyel tudomásom szerint az utóbbi időben nem az állam szokott visszaélni, hanem a Tesco és a MAtáv :) Lásd új bejegyzés. :D
55. akira 2010-10-07 23:10:06
Pogi,

Ha az önkormányzatokat is államnak vesszük az államon belül, és szerinted sem jó az, hogy míg az au-s önkorik 13.000 embert képviselnek, addig a magyarok 2.000-et, nem értem, hogy miért kardoskodsz a túl kicsi állam elgondolásod mellett. Az állam kicsi, csak az önkorik túlzóak? Szerintem az sem jó irány, hogy az államigazgatás a központosítás irányába mozdul el, azaz az önkorik megritkítása mellett, az állami vízfejet is csökkenteni kellene. Mert különben a helyi érdekek teljesen elsikkadnak, és csupán egy központi érdek által vezérelt államigazgatás marad. Szerintem a központi és a helyi érdekek egymásnak feszülése jó dolog, de ebben is a legjobb lenne a kompromisszumkészség mindkét fél részéről.
54. akira 2010-10-07 23:02:50
Még egy idézet a Figyelő TOP 200-as konferenciájáról, amely az állam és a gazdaság kapcsolatáról szólt...

"Bojár: az állam ne mutasson kitörési pontot

Hiszek abban, hogy a liberális alapokon nyugvó gazdaságpolitikai ki tudott kerülni a válságokból – mondta előadása elején Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. A verseny alapvető emberi ösztön, amivel számolni kell; ahol nincs verseny, ott baj van, ott lelassul a fejlődés – tette hozzá. Bojár Gábor a piac indirekt gyümölcsének nevezte a közbiztonságot és a közoktatást, míg a piac csapdájának az erőfölénnyel való visszaélést, a vevők kiszolgáltatottságát, és az információs aszimmetriát.

Erős államra van szükség, hogy a feladatait el tudja látni, de fontos elmondani, mit ne tegyen az állam – például ne legyen piaci versenyző, mert akkor igyekszik monopóliumhoz jutni, és akkor nem töltheti be másik fontos, a monopóliumokat korlátozó szerepét – vélte Bojár. Az üzletember szerint az is szükségtelen, hogy az állam támogassa a piac szereplőit, a vállalkozásokat, sőt kitörési pontokat se mutasson az állam, mivel a piac jobban érzi, merre megy a gazdaság. Kennedy nem azért finanszírozta az űrkutatást, hogy irányt mutasson a gazdaságnak, hanem azét, hogy a Szovjetunió ezt kikényszerítette; a fejlesztésekből viszont számtalan hasznot húzott az üzleti élet – idézett egy példát a volt cégvezető.

Tévhit, hogy az állam hosszú távon tervez, míg a magántőke rövid távon – vélte Bojár Gábor, aki szerint az állam rosszul szabályozta a piacot, a tőke pedig elhanyagolta társadalmi felelősségét, és ez vezetett a mostani krízishez. "
53. Pogi 2010-10-07 15:31:41
Gregibroki,

elméletileg rengeteg féleképpen lehetne mérni az államot, input hatékonyság, output, mennyiből mit csinál, alrendszerenként, de tényleg senki nem méreicskéli. Enélkül vagdalkozunk.

Önkormányzatok: az átlagios ny-európai önkormányzat kb. 13000 ember ügyeit intézi. Az átlagos maygar 2000ét. Az átgalos brit 120000et. Ez nem népsűrűség kérdése, nyugaton egy kisváros és körzete egy önkormányzat, nálunk midnen piszlicsáré falu az.
    1 2 3 4 5 6 7    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés