FN Blog / Pogátsa Zoltán / Az állam kicsi, nem nagy!
Nyomtatás Betűméret
Az állam kicsi, nem nagy! 2010-10-04 19:18:19
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (5.rész) Mítosz, hogy a kelet-európai vagy a magyar állam túl nagy lenne. Ellenkezőleg: túl kicsi!

Közhely a mai Magyarországon, hogy az állam nagy, le kell építeni. Erre való hivatkozással szorítunk meg, és csökkentjük az adókat. De igaz-e ez?

Nos, az OECD adatai szerint nagyon nem. Nézzük mennyit költenek államaink  ránk fejenként 2007-ben USA dollárban?

Norvégia: 36.059
Ausztria:18.877
Egyesült Királyság: 16.575
USA: 12.865

Görögország:8932

Cseh Köztársaság: 6.310
Magyarország: 5.432
Szlovák Köztársaság: 4.084
Lengyelország: 3.884

Látható Szlovákia lemaradása! Éljen a balkáni egykulcsos adó!

Ugyanennek az anyagnak a számait használva, 2007, US:
 
  • Magyarország az osztrák GDP/fő 30,7%-a és 28,8% annyi adót szed be,
  • Az egykulcsos adómenyország, Szlovákia az osztrák GDP/fő 31,1%-a és 21,6% annyi adót szed be....


(Ínyencek, akik a vásárlóerőparitást kérnék behozni a számításokba, ajánlom a keleti árakkal kapcsolatos bejegyzésünket, illetve annak végiggondolását, hogy az egyének valódi fogyasztási trendjei eltérnek a hivatalos vásárlóerő paritástól. Egy svájci frank alapú hitelrészlet például nem értelmezhető vásárlóerő paritáson, mint ahogy egy gyereknek kifizetett külföldi iskolaév sem. Arról nem is beszélve, hogy a beszedett adókból a magyar államnak még adósságokat is kell törlesztenie, nagyobb mértékben mint például az osztráknak...azaz nem is fordíthat mindent ránk. És akkor a korrupció szintjéről még nem beszéltünk.)

És akkor még nem tettük hozzá, hogy annak az államnak, ahol túl sok a munkanélküli, az öreg, beteg ember, ahol az emberek tudásszintje gyenge, az autópályák és a vasút nem eléggé kiépült, ott nem kisebb, hanem nagyobb államra lenne szükség a felzárkózáshoz. Egyébként miből finanszíroznánk mindezt?Cimkék: állam, adók
Megosztás
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

52. akira 2010-10-07 14:47:41
greg,

A méretgazdaságossági, -hatékonysági számítás közismert lehetőség a magánszektorban, az állam esetén kevésbé.
Ha jól emlékszem, volt egy MEH szakállamtitkár a Gyurcsány kurmányban, aki az államigazgatási dolgozók teljesítménybérezésének kidolgozását kapta feladatul, de az még a tesztelése közben elbukott a miniszterek és a politikai államtitkárok, azaz a pártpolitikusok hatalma által... :(
Ilyen az állam...
51. akira 2010-10-07 14:43:35
sab,

Nem a külföldi tőkést kell az állammal hasonlítani, hanem a magyar vállalkozót (aki ugye az osztalékot nem tudja kivinni az országból) és a külföldi tőkét, aki az osztalékot kiviszi és nem itthon adózik. De ez egy más téma, négy topikkal lejjebb épp erre kérdeztem rá *-től...

A korrupció pedig nem csak az államra, hanem minden rosszul vezetett magántársaságra is jellemző, legfőképpen a nagyvállalatokra, és az nagyvállalatokkal üzletelő kicsikre is.
De a korrupció melegágya az amikor a tulajdonos - akit a korrupcióval meglopnak - messze esik a napi döntésektől.
Egyébként a magánszektor-béli korrupció csak a versenyt torzítja, de nem káros az adófizetőknek. Az adófizetőknek az a káros, ha az állam korrupt - és itt mindegy, hogy a másik oldalon magáncég áll-e, bár nyilván leginkább ez a jellemző.

Amúgy lehetne jól (alacsony korrupcióval) vezetni nagyvállalatot, és talán államot is, de ennek alapvető feltétele a gazdálkodás átláthatósága. Lásd az említett lentebbi topikban * kimerítő elemzését!
50. gregibroki 2010-10-07 14:07:23
Pl honnan tudjuk, hogy mennyi önkormányzatnak kéne működni? Nem lehet, hogy azért van Mo-n sok, mert alacsony a népsűrűség? :)
49. gregibroki 2010-10-07 14:05:59
Csak az volt régebben a kérdésem, hogy milyen mérőszámok mutatják a közigazgatás hatékonyságát. Vagy csak zsigerből érezzük, hogy a magyar nem hatékony?
48. Pogátsa Zoltán 2010-10-07 13:51:51
Gregibroki,
tuti nem töröltelek, viszont most sem látlak a rendszerben...titokzatos vagy. Bekopiznád? Thx
47. gregibroki 2010-10-07 13:48:41
Kedves Zoli, engem töröltél még régebben, mert úgy emlékszem kérdeztem vmit, de nem válaszoltál sem régebbi bejegyzésedben, sem pedig most és már a hsz-omat sem látom.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés