FN Blog / Pogátsa Zoltán / Az állam kicsi, nem nagy!
Nyomtatás Betűméret
Az állam kicsi, nem nagy! 2010-10-04 19:18:19
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (5.rész) Mítosz, hogy a kelet-európai vagy a magyar állam túl nagy lenne. Ellenkezőleg: túl kicsi!

Közhely a mai Magyarországon, hogy az állam nagy, le kell építeni. Erre való hivatkozással szorítunk meg, és csökkentjük az adókat. De igaz-e ez?

Nos, az OECD adatai szerint nagyon nem. Nézzük mennyit költenek államaink  ránk fejenként 2007-ben USA dollárban?

Norvégia: 36.059
Ausztria:18.877
Egyesült Királyság: 16.575
USA: 12.865

Görögország:8932

Cseh Köztársaság: 6.310
Magyarország: 5.432
Szlovák Köztársaság: 4.084
Lengyelország: 3.884

Látható Szlovákia lemaradása! Éljen a balkáni egykulcsos adó!

Ugyanennek az anyagnak a számait használva, 2007, US:
 
  • Magyarország az osztrák GDP/fő 30,7%-a és 28,8% annyi adót szed be,
  • Az egykulcsos adómenyország, Szlovákia az osztrák GDP/fő 31,1%-a és 21,6% annyi adót szed be....


(Ínyencek, akik a vásárlóerőparitást kérnék behozni a számításokba, ajánlom a keleti árakkal kapcsolatos bejegyzésünket, illetve annak végiggondolását, hogy az egyének valódi fogyasztási trendjei eltérnek a hivatalos vásárlóerő paritástól. Egy svájci frank alapú hitelrészlet például nem értelmezhető vásárlóerő paritáson, mint ahogy egy gyereknek kifizetett külföldi iskolaév sem. Arról nem is beszélve, hogy a beszedett adókból a magyar államnak még adósságokat is kell törlesztenie, nagyobb mértékben mint például az osztráknak...azaz nem is fordíthat mindent ránk. És akkor a korrupció szintjéről még nem beszéltünk.)

És akkor még nem tettük hozzá, hogy annak az államnak, ahol túl sok a munkanélküli, az öreg, beteg ember, ahol az emberek tudásszintje gyenge, az autópályák és a vasút nem eléggé kiépült, ott nem kisebb, hanem nagyobb államra lenne szükség a felzárkózáshoz. Egyébként miből finanszíroznánk mindezt?Cimkék: állam, adók
Megosztás
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

46. Pogátsa Zoltán 2010-10-07 13:23:25
Mert hogy a magánszektorban nincs korrupció?!? :D Most már tényleg kell írjak nektek egy bejegyzést az állam és a magángazdaság jellegzetességeiről. :)
45. Csab 2010-10-07 13:15:06
Amikor az állam profitál egy vállalatból, akkor a pénz a gazdaságban marad (nyugdíjak), amikor külföldi tőkés, akkor kimegy az országból.

Elvileg az állami vállalatok éppen ezért jobban támogathatnák a gazdaságot.

Sajnálatos módon az állami vállalatok tele vannak korrupt vezetőkkel (kommunizmus öröksége), akik nem dolgoznak, nem értenek semmihez, amit lehet ellopnak, előnytelen szerződéseket kötnek, ezután a gyár veszteséges lesz, hitelből kell fenntartani, amit az adófizetők fizetnek és olcsóbb lenne, ha külföldiek kezében lenne...

Az állami vállalatok rákfenéje a korrupció. Állami vállalatban történő sikkasztást én minimum életfogytiglannal jutalmaznám, mert jelenleg nincs visszatartó ereje a bűnözésnek.
44. Csab 2010-10-07 12:13:35
Csab,
Jól értem, neked az természetes, piacgazdaságban elfogadható folyamat, hogy az állam megvásárol nyereséges magánvállalkozásokat?

Szerinted mindegy, hogy az állam vagy magánszemélyek tulajdonolnak egy termelő vállalkozást?

Persze számodra, mint ennek a termelő vállalkozásnak az egyik alkalmazottjának, lehet, hogy mindegy, de szerinted ez társadalmi, gazdasági szinten egy követendő lépés, követendő folyamat?
43. Csab 2010-10-07 09:45:57
> inkább kisebb mint nagyobb államra van szükség...

Ezzel nem értek egyet. Ha a munkahelyemet felvásárolja az állam, akkor állami alkalmazott leszek, de semmi sem fog változni, mert továbbra is termeljük a pénzt.

Teljesen mindegy, hogy ki az úr, amíg a vállalat nyereságes.

Akkor hogyan jutott el a Magyar Állam idáig?

A válasz egyértelmű, a jelenlegi állami szféra termelés helyett aktatologatással foglalkozott. Márpedig akták tologatásából nem lesz alma, amit megehetsz.

Be kell látni, hogy 200.000 embert kirúgni az államigazgatásból nem lehet, mert abba az ország beledöglik. A jó hír az, hogy nem is kell, csak át kell állítani őket érték termelésre.

:)
42. akira 2010-10-06 19:33:48
Bocs, az előbb elcsesztem a copy/paste-et, csak az utolsó bekezdést akartam... :)

De azt hiszem, érezhető, miért gondolom, hogy inkább kisebb mint nagyobb államra van szükség...
41. akira 2010-10-06 19:23:01
És még egy lényeges részlet az utóbbi cikkből:

"
Matolcsy váltja Orbánt?
Bár Széles Gábor média-nagyvállalkozó szerint Orbán Viktor Kossuth Lajos reinkarnációja, tegnap kiderült, Orbán szívesebben hasonlítja magát Adenauerhez, legalábbis ha Matolcsyhoz való viszonyát kell illusztrálni. De ki volt Adenauer, és – maradva a metaforáknál – ki volt matolcsyszerű jobbkeze, Erhard?
Kis Miklós2010. október 6. 14:45
StartlapFacebookIwiwTwitterCikk nyomtatásaCikk küldése
A miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard – mondta kedden Orbán Viktor Matolcsy esetleges távozását firtató újságírói kérdésekre. Ezzel Orbán keményebb leckét adott föl az újságolvasóknak, mint korábban Széles Gábor, aki a miniszterelnököt mégiscsak egy széles körben ismert, magyar történelmi személyiség, Kossuth Lajos reinkarnációjának nevezte. Adenauer és Erhard viszont a német, modern kori történelem illusztris szereplői, ennélfogva ismertségük nem vetekedhet Kossuthéval.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
10.10.05Matolcsy Orbán jobbkeze
10.10.05Összeesküdtek Matolcsy ellen?
Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja volt 1949 és 1963 között. Gazdasági minisztere Ludwig Erhard volt, aki később alkancellár lett, majd Adenauer lemondása után Erhard lett a kancellár. Tehát ha valóban úgy működik együtt Orbán és Matolcsy, mint Adenauer és Erhard, akkor Matolcsy előbb-utóbb miniszterelnök-helyettes, majd Orbán Viktor utódja lesz. Persze ha a metafora elemei mégsem egyeznének pontról-pontra, akkor elképzelhető, hogy hamarosan mégiscsak washingtoni nagykövetté válik Matolcsy.

Adenauer és Erhard nevéhez fűződik a második világháború utáni Németország nyugati részének – az NSZK – sikeres újjáépítése, Erhardot a német „gazdasági csoda” atyjaként is szokás emlegetni (a csoda persze aligha következhetett volna be a Marshall-terv dollármilliárdjai nélkül).

Erhard a Walter Eucken nevével fémjelzett ordoliberális iskola gyakorlati képviselője, megvalósítójaként is ismert. A szociális piacgazdaság híve volt, de ez alatt nem a magas újraelosztást, hanem a tiszta piaci viszonyok fölötti őrködést, a monopóliumok hatalmának megtörését értette.

Orbán Viktor metaforája jól illeszkedik ahhoz, amit még 2008-ban Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára mondott a Fidesz egyik gazdaságpolitikai műhelyében készült, Matolcsy György által is jegyzett,"Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon" címet viselő tanulmányról. Cséfalvay akkor azt mondta: a tanulmány gondolatisága, filozófiája, az ordoliberalizmussal rokonítható.

A tanulmány többek között azt állította, minél több forrást von el az állam és oszt vissza az általa fontosnak tartott társadalmi célok érdekében, annál több kárt okoz a gazdaságnak, és így közvetve azoknak is, akiken segíteni szeretne. Cséfalvay szerint az éremnek nemcsak arról az oldaláról érdemes beszélni, hogy az újraelosztás csökkentésével csökken az állami gondoskodás, hanem arról is, hogy több pénz marad az embereknél, s nő a szabadság."

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés