FN Blog / Pogátsa Zoltán / Az állam kicsi, nem nagy!
Nyomtatás Betűméret
Az állam kicsi, nem nagy! 2010-10-04 19:18:19
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (5.rész) Mítosz, hogy a kelet-európai vagy a magyar állam túl nagy lenne. Ellenkezőleg: túl kicsi!

Közhely a mai Magyarországon, hogy az állam nagy, le kell építeni. Erre való hivatkozással szorítunk meg, és csökkentjük az adókat. De igaz-e ez?

Nos, az OECD adatai szerint nagyon nem. Nézzük mennyit költenek államaink  ránk fejenként 2007-ben USA dollárban?

Norvégia: 36.059
Ausztria:18.877
Egyesült Királyság: 16.575
USA: 12.865

Görögország:8932

Cseh Köztársaság: 6.310
Magyarország: 5.432
Szlovák Köztársaság: 4.084
Lengyelország: 3.884

Látható Szlovákia lemaradása! Éljen a balkáni egykulcsos adó!

Ugyanennek az anyagnak a számait használva, 2007, US:
 
  • Magyarország az osztrák GDP/fő 30,7%-a és 28,8% annyi adót szed be,
  • Az egykulcsos adómenyország, Szlovákia az osztrák GDP/fő 31,1%-a és 21,6% annyi adót szed be....


(Ínyencek, akik a vásárlóerőparitást kérnék behozni a számításokba, ajánlom a keleti árakkal kapcsolatos bejegyzésünket, illetve annak végiggondolását, hogy az egyének valódi fogyasztási trendjei eltérnek a hivatalos vásárlóerő paritástól. Egy svájci frank alapú hitelrészlet például nem értelmezhető vásárlóerő paritáson, mint ahogy egy gyereknek kifizetett külföldi iskolaév sem. Arról nem is beszélve, hogy a beszedett adókból a magyar államnak még adósságokat is kell törlesztenie, nagyobb mértékben mint például az osztráknak...azaz nem is fordíthat mindent ránk. És akkor a korrupció szintjéről még nem beszéltünk.)

És akkor még nem tettük hozzá, hogy annak az államnak, ahol túl sok a munkanélküli, az öreg, beteg ember, ahol az emberek tudásszintje gyenge, az autópályák és a vasút nem eléggé kiépült, ott nem kisebb, hanem nagyobb államra lenne szükség a felzárkózáshoz. Egyébként miből finanszíroznánk mindezt?Cimkék: állam, adók
Megosztás
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

38. akira 2010-10-06 13:09:30
Csab,

Amúgy nagyon egyetértünk, szerintem is négyzetméterre kellett volna kivetni az ingatlanadót, és nem piaci értékre. Egy forgalomképtelen egyedi ingatlannak ugyanis 0 a piaci értéke. Ha én nem akarom eladni, nincs piaci értéke.

Agyament volt az is, hogy 29,9-re még 0 volt az adó, de 31M-nál nem 1M-ra kellett az adó számolni. Meg a teljesítményalapú vagyonadó torzszülemény, amikor a gépjárműveket szinte kizárólag a környezetterhelésük/károsanyagkibocsájtásuk szerint adóztatják számos EU-s országban, pl. Angliában vagy Németországban.

A jellemző kereset vagy átlag alapján történő adózás pedig szintén agyrém, ha ezt egy adótanácsadó/jogász/pénzügyminiszter nem látja, akkor nem csoda, ha nem látja az AB sem.
37. akira 2010-10-06 13:02:21
Csab,

Oszkó, mint Bajnai pénzügyminisztere, valóban rendben volt.
Ahol számomra megbukott - érdekes módon - az épp az adózással összefüggő tevékenysége, amelyhez elvileg a legjobban ért, hiszen adótanácsadóból lett pénzügyminiszter.
36. Csab 2010-10-06 12:13:14
Oszkó Péterrel nekem tulajdonképpen semmi bajom sincs. Nem csinálta rosszul a dolgokat, ami nagy szó volt az előtte lévő pénzügyminiszterekhez képest (6.5 év).

Oszkó Péter munkáját politikai okokból nem ismerik el. Amikor hatalomra került utáltam, de a munkájának végül eredménye lett.

Amit kegyetlenül elrontott:
- ingatlan adó (ész nélkül megalkotva, négyzetméterre vetítve kellett volna kivetni piaci érték helyett, osztott ingatlanra is felkészítve)
- EVA, átlagos szakmára jellemző jövedelem utáni bér

Ezek nélkül az agyrémek nélkül összességében pozitív volt.
35. Pogi 2010-10-06 12:02:38
Cigi, alkohol, telekomadó hajrá!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés