FN Blog / Pogátsa Zoltán / Az állam kicsi, nem nagy!
Nyomtatás Betűméret
Az állam kicsi, nem nagy! 2010-10-04 19:18:19
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (5.rész) Mítosz, hogy a kelet-európai vagy a magyar állam túl nagy lenne. Ellenkezőleg: túl kicsi!

Közhely a mai Magyarországon, hogy az állam nagy, le kell építeni. Erre való hivatkozással szorítunk meg, és csökkentjük az adókat. De igaz-e ez?

Nos, az OECD adatai szerint nagyon nem. Nézzük mennyit költenek államaink  ránk fejenként 2007-ben USA dollárban?

Norvégia: 36.059
Ausztria:18.877
Egyesült Királyság: 16.575
USA: 12.865

Görögország:8932

Cseh Köztársaság: 6.310
Magyarország: 5.432
Szlovák Köztársaság: 4.084
Lengyelország: 3.884

Látható Szlovákia lemaradása! Éljen a balkáni egykulcsos adó!

Ugyanennek az anyagnak a számait használva, 2007, US:
 
  • Magyarország az osztrák GDP/fő 30,7%-a és 28,8% annyi adót szed be,
  • Az egykulcsos adómenyország, Szlovákia az osztrák GDP/fő 31,1%-a és 21,6% annyi adót szed be....


(Ínyencek, akik a vásárlóerőparitást kérnék behozni a számításokba, ajánlom a keleti árakkal kapcsolatos bejegyzésünket, illetve annak végiggondolását, hogy az egyének valódi fogyasztási trendjei eltérnek a hivatalos vásárlóerő paritástól. Egy svájci frank alapú hitelrészlet például nem értelmezhető vásárlóerő paritáson, mint ahogy egy gyereknek kifizetett külföldi iskolaév sem. Arról nem is beszélve, hogy a beszedett adókból a magyar államnak még adósságokat is kell törlesztenie, nagyobb mértékben mint például az osztráknak...azaz nem is fordíthat mindent ránk. És akkor a korrupció szintjéről még nem beszéltünk.)

És akkor még nem tettük hozzá, hogy annak az államnak, ahol túl sok a munkanélküli, az öreg, beteg ember, ahol az emberek tudásszintje gyenge, az autópályák és a vasút nem eléggé kiépült, ott nem kisebb, hanem nagyobb államra lenne szükség a felzárkózáshoz. Egyébként miből finanszíroznánk mindezt?Cimkék: állam, adók
Megosztás
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

28. Pogi 2010-10-06 09:24:16
Kedves Akira,

úgy nézem külön bejegyzést kell majd írjak az államról. :)

Addig egyet válaszolj meg nekem: Egy állami gondozásba adott nyírségi cigánygyerek miből fogja megteremteni magának azt az öngondoskodást, amit te megteremtettél?
27. akira 2010-10-06 08:13:10
Kedves Zoli,

A korábbi válaszodra:

1. Az egyetem is szakképzés. Az orvos vagy ügyvéd vajon micsoda, ha nem szakma? Nem az tesz valamit szakképzéssé, hogy középfokú ismeretek is elegendőek hozzá.
Egyébként pedig a 74. oldalon olvashattad, hogy Japánban a középfokú szakképző iskolák is 90%-ban magánkézben vannak.
(Más kérdés, hogy, ha a japán állam nem vagy keveset költ szakképzésre, akkor mitől is az egyik legeladósodottabb ország?)

2. Amíg az állam kijelenti valamiről, hogy ő szeretne lenni a legerősebb piaci szereplő, addig nehéz vele versenyezni, mert egyszerűen "nem enged a pályára". Így van ez az egészségügyben is. Visszavonult a fogorvoslásból (csak gyerekeknek és sürgősségi ellátást végez), és kialakult egy erős magán-fogorvosi verseny. Világszínvonalú szolgáltatást nyújtanak sokan! Hasonlóra volna szükség az eü egyéb területein is. Az államnak nem kellene finanszíroznia egyáltalán a háziorvosokat, a háziorvosok nyújtsanak alapellátást pénzért. Aki meg valóban rászoruló, az kérjen igazolást erről, annak valóban finanszírozza a TB.

3. Valóban, van egy-két olyan gazdasági terület, ahol elvitathatatlan az állami szerepvállalás, ilyen a tömegközlekedés, ilyen a vasút. A hibás privatizáció azonban szintén a hanyag állam felelősségét veti föl, ha Te a piacon találsz olcsó és jó minőségű árut, csak azért nem veszed meg, mert látod, hogy az eladó ezzel rosszul jár?

4. "Az állam rossz, a magángazdaság jó? "

Ha szerinted az állami gazdaság a jobb, mint a piaci alapon szerveződött magángazdaság, akkor miért nem költözöl Kubába, vagy Észak Koreába? Ott még szocialista gazdasági modell dívik... :)

A nagyobb állam csupán egy dologra jó, a húsosfazék növelésére. Azok érdekében, akik a közösből inkább kivenni, mint betenni szeretnek.
A magam részéről inkább betennék, és erre szeretnék is büszke lenni. Azt szeretném, ha nem csupán én, de az a másik 1,8 millió is büszke lenne erre, büszke lenne arra, hogy képes eltartani saját magát és családját, nem szorul másokra. Képes felnevelni saját erőből a gyerekét, nem várja mástól.
És azt is szeretném, ha nem csupán 1,8 millióan lennénk, hanem kétszer vagy háromszor annyian.
Mert akkor majd a többség is kisebb államot akar...

26. akira 2010-10-06 07:54:01
Kedves Zoli,

kp-nak írtakra reagálnék:

1. Az állam valóban az egyének közössége, de mi jelen esetben, hogy legyen-e nagyobb vagy inkább kisebb az állam, abban az értelemben használjuk, hogy költsön-e többet a kisebbség adóbefizetéseiből a többség által megválasztott törvényhozó és végrehajtó hatalom. Azaz az állam jelen vitánk szempontjából az Országgyűlés és a Kurmány.
"Akik ma adófizetők, holnap eltartottak lesznek."
Na, ezaz! Ez baromira nincs így, és nem is kell így lennie. Aki szerint így van, az nem képes piacorientáltan látni a világot, csak úgy, hogy "majd az állam megoldja helyettem".
Az öngondoskodásról ugye hallottál már? Az alapvetően arról szól, hogy ha valaki képes eltartani magát és családját, az képes megteremteni a nyugdíjra-valót és az egészségügyi ellátását is.
Hiába fizetek sok adót és járulékot, marhára nem veszek igénybe szinte semmit, amit az állam ad. Magániskolába jár a gyerekünk, magánorvoshoz járunk, és egy fillér nyugdíjjal nem számolunk, amikor a megtakarításainkról döntünk. Sőt, még az utakat, közműveket is magán-finanszírozásban építettük ott, ahol lakunk. Autópályán meg fizetünk. Ha mégis használunk valami közutat, ami ingyenes, csak bosszankodunk, hogy miért nem kérnek érte használatarányos útdíjat, rögtön nem lenne dugó, és talán még az útminőség is jobb lenne. (halkan teszem hozzá, hogy Olaszországban a legtöbb autópálya magánkézben van, a leghosszabb szakasz pl. a Benetton családé, de ott tényleg használatarányosan kell fizetni, és egy vasárnap alatt 30 km szakaszon kicserélik a teljes aszfaltcsíkot, nem szöszölnek hetekig néhány kátyú betömésével...)
25. akira 2010-10-06 07:40:30
kp,

Alapvetően egyetértünk, nincs is mit hozzátennem. :)
24. Pogátsa Zoltán 2010-10-06 06:32:16
Kedves kp,

törölhettelek volna, mint elfogadhatatlan vitakultúrájú bejegyzést, de a stílusod legyen a te dolgod. Tartalmilag:

1. Szerencsésebb országokban az állam a közösséggel egyenlő. Posztkommunista országokban egy idegen, utálatos absztrakt entitás. Akik ma adófizetők, holnap eltartottak lesznek.

2. Az ember nagyon sok mindentől gazdag. Többek között kemény munkától is. De talán nem tévednek honfitársaink, amikor azt gondolják, hogy ettől ebben az országban csak nagyon kevés ember gazdagodott meg. Másoknak kapcsolatai voltak, örököltek, az állami pénzek ellopásáva privatizáltak maguknak, stb. stb. stb. De valóban, sokan dolgoznak is.

3. Azt, hogy mit tegyen az állam és mit nem, illetve hogy ezt milyen hatékonysággal teszim, szerencsés országokban közviták és elemzések mondják meg. Ezeket ma Magyarországon nem tudjuk. Az eredő nem feltétlenül a közös halmaz minimuma, ha igy lenne, nem lennének választások a demokratikus országokban.

GMLP = Get a More Likeable Personality

23. kp 2010-10-06 04:46:11
bocs, most nézem csak egy rövidítést csak nem sikerült kihagyni... SLLT=Stop-Look-Listen-Think.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés