FN Blog / Pogátsa Zoltán / K-Európában nincs munka
Nyomtatás Betűméret
K-Európában nincs munka 2010-10-03 18:51:00
Felzárkózik-e Kelet-Európa? (4.rész) A csupán multikra épített kelet-európa átmenet eredménye, hogy nincs elég munka. A kelet a nyugathoz képest foglalkoztatási krízisrégió!

Előző bejegyzéseinkben megvizsgáltuk a kelet-európai árszínvonal és bérszínvonal kérdését Nyugat-Európához képest. Most a foglalkoztatási helyzet összehasonlítására teszünk kísérletet.

Szemérmetesen nem merjük kimondani, hogy a kelet-európai térség foglalkoztatási krízisrégió. Pedig egyetlen pillantás az Európai Unió Bizottságának Regionás Főigazgatósága által készített térképről mindent elárul. A vasfüggöny foglalkoztatási értelemben még mindig kettéválasztja Kelet- és Nyugat-Európát.

A magyar foglalkoztatási adat ezen belül is tragikus, mintegy 10%-al alacsonyabb az uniós átlagnál, ami ugye 20% különbséget jelent, mert minden eltartott egyszer nem fizet, egyszer meg el kell tartani. És érdemben a kilencvenes évek óta nem javul a mutató. A térségben csak Csehország és Szlovénia van az uniós átlag felett foglalkoztatás tekintetében, erről külön bejegyzés fog születni.

A multikra épített gazdasági átmenet ennyi foglalkoztatást bír produkálni. Ha nincs hazai gazdaság ha nincs multiplikátor hatás, hanem a multinál megszerzett alacsony jövedelmet elköltjük a másik multinál, azaz mandinerből megy ki a gazdaságból, nos ez ennyit tud.

És ennyit tud az, ha a társadalom nagy része idős, beteg, alulképzett vagy olyan kistérségekben lakik, amelyek megközelíthetetlenek.

Ezért ilyen magas az adónk. Ha bármelyikőnk pénzügyminiszter lenne, neki is nagyon kevés embertől kéne beszednie magas adókkal azt az összeget, amit nem tud sok embertől alacsony adókkal...Cimkék: Szlovénia, csehország, foglalkoztatás
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Pogátsa Zoltán 2010-10-04 20:15:53
bm,
így van, de ehhez át kell világítani a magyar államigazgatás alrendszereit, és önkormányzatiság világát, és csak nagyon cizellált és folyamatosan monitorozott munkával oldható meg. Azaz működtetni kell az államot, amit 20 éve nem teszünk. Nincs quick fix adómegoldás.
4. bm 2010-10-04 20:12:56
köszi pogi, ez nagyon fontos információ. szerintem ami itt még fontos és továbbgondolandó, az az, hogy ha tudjuk h jelenleg az újraelosztás és adóztatás nem csökkenthető, akkor hogyan legyen a rendelkezésre álló teoretikus összeg (gyakorlatilag a tax base) hatékonyan beszedve és utána felhasználva
3. Pogátsa Zoltán 2010-10-03 23:18:46
Kedves kp,
a következő bejegyzések erről fognak szólni. :) H nem is olyan nagy az az állam, és hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy az alacsony adók foglalkoztatást teremtenek középtávon. Magad mondod, h az emberek foglalkoztathatalanok, akkor alacsonyabb adókkal sem lesznek munkára foghatók.
2. kp 2010-10-03 23:08:55
ha tudnám a választ, elmondanám... bár senkit sem érdekelne azok közül, akik befolyással vannak az események alakulására. Sajnos nekik is pont jó a sok függőségben tartott, akiket 2 üveg sör igéretével meg lehet venni, bármire rá lehet venni.
1. kp 2010-10-03 23:06:40
az utolsó bekezdés azért nem kellett volna... a ksv-nek ugye 2 oldala van. szerintem pl a kiadási oldallal inkább kellene foglalkozni: ha az nagyjából rendben lenne, azaz az állam legalább egy átlagos multi cég hatékonyságával költené a pénzünket, és legalább a nagyját értelmes célokra akkor 1. közel sem lenne ennyi folyó kiadás (nem kellenek ilyen magas adók) 2. több embertől lehetne beszedni... (1.-es középtávú következménye by default.)

Amit be kellene látni: normális piaci körülmények között hosszú távon senki nem kereshet többet mint amennyi értéket létrehoz. Amikor az állampolgárok jelentős része nem képes munkájával annyi értéket létrehozni, ami a puszta létfenntartásához elég lenne (ráadásul többet kéne mert páran tartják még ott a markukat) akkor jön az egymillió dolláros kérdés: segélyezze-e a közösség (állam) őket a létminimumig? ha igen (mint az elmúlt 20 évben), akkor hogyan biztosítja a rendszer, hogy tényleg mindent megtegyenek, és csak a legszükségesebb mértékben kelljen őket segélyezni? Sehogyan, azért is vannak a tobbek által ki- és felhasznált anomáliák, meg ez az egyik oka annak, hogy a foglalkoztatási térkép is ugy néz ki ahogy.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés