FN Blog / Pogátsa Zoltán / Üres választás
Nyomtatás Betűméret
Üres választás 2010-10-01 23:53:40
Az önkormányzataink üresek, se pénzük, se kompetenciáik. A választás sima pártcsata

 Sajnos a vasárnapi önkormányzati választásokkal kapcsolatban csak a legfontosabbat nem merték kimondani a pártok. Azt, hogy a választás tartalmilag üres. A megválasztandó önkormányzatoknak se pénze, se kompetenciája.

A rendszerváltás még működőképes önkormányzatiságot képzelt el. Azonban már akkor elhibáztuk, hogy minden egyes településnek önálló önkormányzatot adtunk. 3200 önkormányzatot ez az ország nem bír el, ez nem csak a hóhányó politikusok magas száma miatt igaz, hanem mert kicsiny településeken nincs annyi pénz, amennyiből értelmes fejlesztéspolitikát lehetne csinálni, uniós forrásokat ilyen méretű önkormányzatok nem tudnak felszívni. A hivatkozás arra, hogy az államszocialista rendszer körzetesítése rossz emlékeket hagyott az emberekben szerintem gyanús. Egész egyszerűen egzisztenciális érdekek kötődnek az önállósághoz. Települések százaiban az önkormányzat az egyetlen munkaadó, további százaiban a fő munkaadó. És még a városokban is ő adja a középosztálynak a munkát. A magángazdaság jelenlegi formája erre képtelen.

Aztán a központi közigazgatás az idők során elvonta a helyi szinttől a forrásokat, viszont egyre több feladatot testált rájuk. Ebből adódóan állandó forráshiánnyal küszködnek, viszont a szigorú szabályok ellenére hatalmas adósságállományt halmoztak fel, mindannyiunk kárára. És szép lassan egyre többen csődbe is mennek...

Miközben működtetésű típusú feladataik egyre halmozódtak, fejlesztéspolitikájuk gyakorlatilag megszűnt. Amelyik önkormányzatnak nincs jelentős iparűzési adó bevétele, az képtelen fejleszteni. Az iparűzési adót pedig most készülünk megszüntetni. Nincs is érdemi fejlesztési terve, csak "ennek a kapuja vagyunk", "annak a hídja vagyunk", és bicikliutat szeretnénk, falusi turizmust, meg termálfürdőt. Gyakorlatilag tökéletesen ugyanolyanok a kötelező penzumként letudott fejlesztési tervek. Érdemi helyi viták nincsenek. Az önkormányzati választások nem arról szólnak, hogy mi legyen a helyi egyetemmel, parkkal, mitől lesz helyben munka. Mindenki tudja, hogy simán és egyszerűen az országos politika leképeződései, tartlmatlan szlogenekkel és plakátokkal. ("Az élhetőbb Mocsolád" "Mocsolád a mienk" ...)

Ha pedig beüt valahol a válság, a helyi polgármester gyakorlatilag csak a legritkább esetben vallja be, hogy tehetetlen. Se pénze, se kompetenciája. Gyorssegélyt kér Budapesttől, ahol a dolgok érdemben eldőlnek. Sem helyi demokrácia, sem helyi fejlesztéspolitika nem alakult ki. Ha nyersen akarunk fogalmazni, a 3200 önkormányzatot is Budapestről kormányozzák. Nem véletlen, hogy ha egy országos politikus vidékre látogat, rögtön igér fűrdőt, egyetemet, mindent. Az országgyűlési képviselő meg nem más, mint egy térség lobbistája. Akárcsak Mikszáth idejében.

Az önkormányzatiság tele van felesleges szintekkel. A megyék valójában alig csinálnak valamit. Helyettük megerősítettük a régiókat, amelyeket azonban nem hoztunk létre. Most talán visszaerősítjük a megyéket... Tudta például a kedves olvasó, hogy a megyei jogú városok nincsenek benne a megyében? Azaz a megye leggazdagabb térsége nincs benne a megyében. A lekvár nincs a linzerben..

Sajnálatos módon az önkormányzatiság ezen hiányát sem a régi pártok, sem az új antiestablishment erők nem hangsúlyozták ki a kampányaik során. Pedig ahogy Hayek figyelmeztet minket: érdemi önkormányzatiság nélkül nincs működő demokrácia.

Cimkék: önkormányzatok
Megosztás
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Azeszponem 2010-10-05 23:10:55
Fejlesztési ötletük lehetne pl. Unios manira, ill. ők is szipolyozhatjak a nagy ellátó rendszereiket lásd Vas megye gyűlés amely a kórház működéséből kívánja törleszteni az általa kibocsátott kötvényeket....
A nagyobb baj hogy kezelhetetlen mértékben adósodtak el, dehát ott az állami garancia.... Sokat sírnak a magyar tartozás nagyságán ám annak egy jó része önko kölcsön, ill. a lakosság kölcsönei

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés