FN Blog / Pogátsa Zoltán / Állam roooossz, piac jóóóóó?
Nyomtatás Betűméret
Állam roooossz, piac jóóóóó? 2010-10-08 06:25:09
A magyar ember nem hisz az államban. De vajon a piac jobb? "Négy láb jóóóó, két láb roooossz!"

Orwell Állatfarmjában bármikor érdemi vitára kerülne sor, a juhok a háttérben mindig az állatizmus ideológiájának lebutított jelszavát kiabálják: 'Négy láááááb jóóó, két lááááb roooossssz!' Nos, én valami hasonlót érzek ma Magyarországon, csak fordítva: 'Piac jóóóóóó, állam róóóóósz!'. Az állam lebontását arra hivatkozva támogatja a magyar társadalom túlnyomó többsége, hogy az káros, pazarló, hatékonytalan, ellopja a pénzünket. Amiben kétségtelenül van igazság sok esetben. De tegyük fel magunknak a kérdést: a magángazdaság annyira evidensen jobb?

Félreértés ne essék, senkit nem akarok lebirkázni, főleg nem kedves olvasóimat, de hát két évtizeddel a rendszerváltás után van már annyi tapasztalatunk, hogy ennél cizelláltabban gondolkodjunk.

Tényleg mindenki henyél és pazarol az államnál? Azt gondolom, ezt kikérhetjük magunknak a Kolontáron dolgozó katasztrófaelhárítók nevében, az összeomlás szélén álló mentőszolgálatok nevében, de horribile dictu még azon nagyon tisztességes, lelkiismeretes, jól képzett és elhivatott minisztériumi tisztségviselők nevében is, akiket az évek során megismertem. Lehet az, hogy egy tanár az állami intézményben henyél, de másodállásban inspiráló és szorgalmas? És ha lehet, ez nem azért van, mert ott valóban megfizetik? (Egy egyetemi oktató a magánszférának adott egyetlen előadásával megkeresi teljes állami havi bérét! Egy egyetemet végzett és PhD-ra járó tanársegéd annyit keres, mint egy szalag mellett álló gyári munkás!)

Pénzkérdés-e a jó állam? Lesz-e több pénzből jobb állam? Természetesen minőségi elvárások is kellenek, de finanszírozás is. Kedvenc példám az ápolónők kérdése. Az ápolónői munka brutál kemény, depresszív, ideges emberek után kell cserélgetni a koszos lepedőket. Nem csoda, ha minden nyugati állam ápolónő hiánnyal küzd. Na de kérdezem: nem kellene megfizetni akkor olyan szinten az ápolónőket, hogy megérje elvállalni ezt a munkát? A magánklinikákon mért nincs ápolónő hiány?

Egy rosszul működő rendszert nem lebontani, hanem hatákonyabbá tenni szoktunk. De befektetés nélkül nincs megtérülés. Viszont miből gondoljuk, hogy a magángazdaságban jobban bízhatunk? Ők nem lopják el a pénzünket felesleges dolgokra? Nem veszélyezetetik a jövőnket? Nem kell kifizetnünk az általuk létrehozott pénzügyi és környezeti károkat? Kartellben működő magáncégek magas árai nem viszik el a pénzünket? Az adókat adóparadicsomokba 'optimalizáló' cégek miatt nem kell több adót fizetnünk? És a tudatosan veszteségesen működtetett vagy csődbe vitt vállalkozások miatt?

Gondoljuk végig a következő listát a sajtóban szereplő botrányhősökről:

MAL Zrt. (vörösiszap), BP (olajfolt), Strabag, Rail Austria, Grippen, British Aerospace, Vegyépszer, Betonút, Postabank, Siemens, Wallis, Hospinvest, Budai Hengermalom, Lehman Bros, Halliburton, Blackwater, Enron, K&H, Elender, Arthur Andersen, Goldman Sachs, Deloitte, Hypobank, Anglo-Irish, Bábolna, Agrobank, Globex, Tesco (piaci erőfölénnyelv való visszaélés), Matáv (piaci erőfölénnyel való visszaélés), Auchan (tőzegláp), Hankook (foglalkoztatás) Sávoly Motorcentrum Fejlesztő , Kings City, Centrum, Fittelina, Arago Rt, Nádor 95, Global Crossing, Northern Rock, IceSave, ....

És ezek csak az ismertebb esetek. Ki hallott a Piraeus Bankról? A Kassai Acélművekről? Bush elnök Zapata nevű olajcégéről? A chilei katonai diktatúrát támogató ITT-ről?  A sweatshopokban gyerekmunkával dolgoztató GAP-ről? A sort a végtelenségig lehetne folytatni...

És hogy ne csak a nagy cégeket bántsuk: a mafflatoxint és téglatörmeléket árusító paprikások? A számtalan számlacsaló? A taxis aki ötször körbevisz a városon? A laptop szervíz, aki egy hónapja ül a laptopomon, és azt hazudja, hogy csinálják? Az internetszolgáltató, akit nem lehet elérni, és folyton baj van a kapcsolattal? Az élelmiszerbolt kasszásnője, aki az Istennek sem köszön és nem mosolyog? Ők nem ismerősek? Csak az állam hatékonytalan?

Nem találkozott még senki olyannal magáncégnél, hogy a főnöknek érinthetetlen kis kedvencei vannak, akinek nem kell dolgoznia? Vagy komplett részlegekkel, akiknek nem kell keményen dolgoznia? Nem hallottunk még olyanról, hogy veszteségesen működő, vagy éppenséggel csődbe ment vállalkozások vezetői gigantikus végkielégítésekkel távoznak? Illetve luxus karácsonyi partikat szerveznek maguknak? Ezt vajon nem a mi pénzünkből teszik?

Mért gondoljam én innentől azt, hogy bármi jobb kezekben van a magángazdaságban, mint az államnál?

------

Szintén ide kapcsolódik: elterjedt a nézet, hogy a magángazdaság tartja el az országot. Az állami alkalmazottak 'eltartottak'. Tényleg? A tanárnéni, aki megtanított minket írni-olvasni, ő nem termel értéket? Nem járul hozzá a GDP-hez? Az ő munkája nem épül be a magánügyvédébe?

Az állami vasutas nem termel GDP-t, de abban a magánvasutas abban a pillanatban igen, hogy céget privatizálják? 

----

Más: ugyanazok az emberek vezetik az államot is, akik a magáncégeket. Amerikában ezt forgóajtónak hívják, és ott is működik. Az amerikai kormányzat minden egyes pénzügyminisztere két évtizede a Goldman Sachstól jön. De ez már bevett gyakorlattá kezd válni Magyarországon is. Lásd jelenlegi kormány miniszterei, előző kormány, stb. Állami vezetőkként pazarlóak és hatékonytalanok, magánvezetőkként angyalok? Hogy van ez?

Nigel Lawson, a Thatcher kormány pénzügyminisztere és nagy privatizátora írja visszaemlékezéseiben: mikorra előkészítettek egy állami céget a privatizációra, annak müködési hatékonyságában semmi különbség nem volt a magáncégekéhez képest. Ezért is lehetett őket eladni. Annyi történt csupán, hogy valamilyen okból elkezdtek odafigyelni arra, hogy hatékonyan működjön egy intézmény.

Nem lehet, hogy az intézményeink működési hatékonysága nem attól függ, hogy magán vagy állami, hanem hogy az adott ország hétköznapi kultúrája milyen hatákonyságot tud produkálni?


Cimkék: nagyvállalatok/multik, állam
Megosztás
38 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

21. Pogátsa Zoltán 2010-10-22 00:57:14
Kedves Ricardo,

tudod mennyibe kerül valójában egy nemzetközi mobilkapcsolás percenként?
20. nym 2010-10-21 14:45:36
"Ha pl. átmenetileg monopólhelyzetbe kerülne egy mobilszolgáltató, akkor az emberek gyorsan megtalálnák a módját, hogy mondjuk a neten keresztül telefonáljanak." Akkor semmi hiba. Ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy ha az állam rosszul dolgozik, akkor majd leváltják a következő választáson az ezért felelős garnitúrát.
19. nym 2010-10-21 14:42:13
Ricardo!
A magáncég is a te zsebedre pazarol. Valakinek csak meg kell fizetnie. Nem is kell monopolistának lennie ahhoz, hogy ezt megtehesse.
18. ricardo 2010-10-13 18:49:18
Kedves Zoltán!

Tökéletes versenypiac nem létezik, és a tiszta piaci monopólium is viszonylag ritka. Viszont két-három szolgáltató már komoly versenyt csinál. Három mobilszolgáltató pl. éppen elég ahhoz, hogy egyre több szolgátatást kapjunk egyre olcsóbb tarifákkal. A verseny működik, ha hagyják. De egy cégnek a tiszta monopólhelyzet sem életbiztosítás. Az ilyesmi ui. vonza a konkurenciát. Ráadásul ugyanazt a szükségletet többféle módon is ki lehet elégíteni. Ritka, hogy az égvilágon semmilyen olcsóbb helyettesítője ne legyen egy terméknek vagy szolgáltatásnak. Ha pl. átmenetileg monopólhelyzetbe kerülne egy mobilszolgáltató, akkor az emberek gyorsan megtalálnák a módját, hogy mondjuk a neten keresztül telefonáljanak. Nota bene, a piac maga csak ritkán produkál tiszta monopóliumokat. Történetileg a legtöbb monopólium úgy jött létre, hogy a király kiváltságleveleket adott vagy az állam kizárólagos jogot biztosított valakiknek bizonyos tevékenységekre. Egyébként meg nem értem a szmájlit. Én a magam részéről nem találom olyan jónak, ha a magángazdaság kétharmada monopólium. De bizonyára bennem van a hiba.
17. Pogi 2010-10-12 20:54:03
Kedves Ricardo!

Kivéve ha a magáncég monopólium, lokális monopolium, vagy monopolisztikus versenyben van. És ezzel már le is fedtük a magángazdaság két harmadát. :)

Akira,

nem ugyanaz a szakember. Két külön szakember. A magángazdaság elszipkázta a jót, akkor kaphatna az állam is jó szakembereket, ha megfizetné őket.
16. ricardo 2010-10-12 18:51:30
Kedves Zoltán!

Magáncég is nyújthat rossz szolgáltatást. Nem hinném, hogy ezt bárki komolyan vitatná. Viszont ha egy magáncég tartósan rossz szolgáltatást nyújt, akkor a vevők elpártolnak tőle, és a cég tönkre megy. Más szóval, egy magáncég nem lehet tartósan a vevők kárára rossz, mert a vevők bizony nem fogják ezt a rossz működést a pénztárcájukkal dotálni, és a tulajdonosok szépen csődbe mennek. Egy magáncég hosszabb távon csak a tulajdonosok kárára lehet rossz. A rossz állami szolgáltatások esetében viszont a polgárok nem tagadhatják meg az adófizetést, vagyis akkor is kénytelenek dotálni a szolgáltatást, ha az nem jó. Az állami szolgáltatások az igénybe vevő adófizetők zsebére is lehetnek hosszú távon rosszak. Nincs tönkre menő tulajdonos, csak adót emelő állam. Más szóval, nem az a kérdés, hogy a hatékonyság önmagában függ-e a tulajdonos kilététől, hanem az, hogy a rossz hatékonyságnak ki fizeti meg az árát. Nyilvánvaló, hogy egy szolgáltatás csak attól, hogy állami még nem eleve rossz. Lehet jó is. Más kérdés, hogy ha egy szolgáltatás nem a igénybe vevők pénztárcájától függ, azaz az igénybe vevők elégedettségétől, hanem eleve adott a finanszírozása, akkor a szolgáltatás nyújtója nem feltétlenül az igénybe vevők kegyeit fogja keresni, és így nem is fog feltétlenül a lehető legjobb szolgáltatásra törekedni.
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés