FN Blog / Pogátsa Zoltán / Közgazdasági? Nobel? díj
Nyomtatás Betűméret
Közgazdasági? Nobel? díj 2010-10-10 21:07:09
Az úgynevezett 'közgazdasági Nobel díjat' valójában nem is Nobel alapította. Ellentmondásos a története.

 Sokan nem tudják, hogy az egyszerűség kedvéért 'közgazdasági Nobel díjnak' nevezett díj nem olyan, mint a fizikai vagy a kémiai. Valójában nem is Alfred Nobel alapította 1895-ben, hanem a svéd jegybank 1968-ban. Így is hívják: "A Svéd Birodalmi Bank közgazdasági díja Alfred Nobel emlékezetére". 

Ez az 'igazi' Nobel Díj

A díjat az idők során sok kritika érte. Svéd kritikusai szerint a svéd gazdasági modell neoliberalizálásáért folytatott küzdelmekben a díjat felhasználták a piacpárt gondolatok propagálására. Az első pár évtizedben igazából szinte csak ilyen nézeteket valló tudósok kapták meg az elismerést. Hayek és Friedman kitüntetése ebből a szempontból is kiemelkedő. Mindketten aktívan támogatták a véres chilei Pinochet féle puccsot és rezsimet, amiért díjazásukat mindvégig heves tiltakozás követte.

Friedman eseteben az is magara vonta a haragot, hogy a professzor pont a Tiennamen teri esemenyek idoszakaban vallalta el, hogy az elnyomo kinai kormanyzat tanacsadoja lesz. Ez a kozremukodese az  idei, Liu Xiabaonak adomanyozott Nobel bekedij fenyeben meg ellentmondasosabb. A kinai ellenzeki ugyanis Tiennamen egyik hose.

Szintén látványos volt John Kenneth Galbraith keynesiánus kanadai közgazdász mellőzése ugyanúgy, mint Joan Robinsoné, aki a monopolisztikus versenyelméletek egyik kidolgozója. Az utóbbi években azonban már sokat változott a díj, és a szabadpiaci dogmákat nyíltan kritizáló kutatók is megkapták. Talán a leglátványosabb volt közülük is Joseph Stiglitz díjazása.

***

Idő közben, Október 11-én a Nobel család el is határolódott a díjtól. Kattintson ide.Cimkék: neoliberalizmus
Megosztás
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Pogátsa Zoltán 2010-10-11 20:47:06
Ricardo,
ha figyelmesebben elolvasod, azt irtam, h az elso par evtizedben. Es hat nyilvan azt nem allitottam, h CSUPA neolib kapta :) akkor az vmi Mt Pellerin dij lett volna. :)

Persze, ossze lehet szedni nehany relative balost a neolibek hosssssszu listaja melle, de ahol a Samuelson 'oskeynesianusnak' szamit az mar komoly lista. :)
1. ricardo 2010-10-11 20:18:25
Az első pár évben? Node kérem. A második évben, '70-ben az őskeynesiánus Samuelson kapta a díjat, '73-ban Leontief, és '74-ben Hayek mellett Gunnar Myrdal. Bár nem tudom, hogy Kuznets vagy Kantorovics is mennyiben tekinthető neoliberálisnak. Joan Robinson meg volt jelölt, '75-ben.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés