FN Blog / Pogátsa Zoltán / Közgazdasági? Nobel? díj
Nyomtatás Betűméret
Közgazdasági? Nobel? díj 2010-10-10 21:07:09
Az úgynevezett 'közgazdasági Nobel díjat' valójában nem is Nobel alapította. Ellentmondásos a története.

 Sokan nem tudják, hogy az egyszerűség kedvéért 'közgazdasági Nobel díjnak' nevezett díj nem olyan, mint a fizikai vagy a kémiai. Valójában nem is Alfred Nobel alapította 1895-ben, hanem a svéd jegybank 1968-ban. Így is hívják: "A Svéd Birodalmi Bank közgazdasági díja Alfred Nobel emlékezetére". 

Ez az 'igazi' Nobel Díj

A díjat az idők során sok kritika érte. Svéd kritikusai szerint a svéd gazdasági modell neoliberalizálásáért folytatott küzdelmekben a díjat felhasználták a piacpárt gondolatok propagálására. Az első pár évtizedben igazából szinte csak ilyen nézeteket valló tudósok kapták meg az elismerést. Hayek és Friedman kitüntetése ebből a szempontból is kiemelkedő. Mindketten aktívan támogatták a véres chilei Pinochet féle puccsot és rezsimet, amiért díjazásukat mindvégig heves tiltakozás követte.

Friedman eseteben az is magara vonta a haragot, hogy a professzor pont a Tiennamen teri esemenyek idoszakaban vallalta el, hogy az elnyomo kinai kormanyzat tanacsadoja lesz. Ez a kozremukodese az  idei, Liu Xiabaonak adomanyozott Nobel bekedij fenyeben meg ellentmondasosabb. A kinai ellenzeki ugyanis Tiennamen egyik hose.

Szintén látványos volt John Kenneth Galbraith keynesiánus kanadai közgazdász mellőzése ugyanúgy, mint Joan Robinsoné, aki a monopolisztikus versenyelméletek egyik kidolgozója. Az utóbbi években azonban már sokat változott a díj, és a szabadpiaci dogmákat nyíltan kritizáló kutatók is megkapták. Talán a leglátványosabb volt közülük is Joseph Stiglitz díjazása.

***

Idő közben, Október 11-én a Nobel család el is határolódott a díjtól. Kattintson ide.Cimkék: neoliberalizmus
Megosztás
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Pogátsa Zoltán 2010-10-11 20:47:06
Ricardo,
ha figyelmesebben elolvasod, azt irtam, h az elso par evtizedben. Es hat nyilvan azt nem allitottam, h CSUPA neolib kapta :) akkor az vmi Mt Pellerin dij lett volna. :)

Persze, ossze lehet szedni nehany relative balost a neolibek hosssssszu listaja melle, de ahol a Samuelson 'oskeynesianusnak' szamit az mar komoly lista. :)
1. ricardo 2010-10-11 20:18:25
Az első pár évben? Node kérem. A második évben, '70-ben az őskeynesiánus Samuelson kapta a díjat, '73-ban Leontief, és '74-ben Hayek mellett Gunnar Myrdal. Bár nem tudom, hogy Kuznets vagy Kantorovics is mennyiben tekinthető neoliberálisnak. Joan Robinson meg volt jelölt, '75-ben.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés