FN Blog / Pogátsa Zoltán / Barroso, a maoista krumplis
Nyomtatás Betűméret
Barroso, a maoista krumplis 2010-10-06 21:57:47
Barroso elnök nagy utat tett meg a maoizmustól az üzleti érdekek kiszolgálásáig...

José Manuel Durão Barroso
portugál uniós bizottsági elnök nagy utat tett meg. Fiatalkorában, az 1974-es  portugál rendszerváltás előtt ugyanis egy maoista ifjúsági szervezetben tevékenykedett. 'A proletariátus újraszervezésének szervezete' :) Elég viccesen hangzik. :)Aztán jó tempóban váltott, mert a rendszerváltás után már a jobboldali pártban találjuk, ahol egészen a miniszterelnökségig viszi. Sőt, 2003-ban fogadta Busht, Blairt és Aznart a Portugáliához tartozó Azori szigeteken, ahol véglegesítették az iraki invázió támogatását, mint 'coalition of the willing'.

 2003-2004-ben folyamatosan azt jelenti az Uniónak, hogy a portugál államháztartási hiány az eurozóna szabályainak megfelelő 3%-os szint alatt van. 2004 július 5-én aztán az Európai Bizottság elnökének választják. A következő megválasztott portugál miniszterelnök, Santana Lopes meglepődve tapasztalja, hogy a portugál államháztartási hiány valódi előrejelzése az év végéig 6.1%... az idő tájt ez volt a legnagyobb hiány az unióban. (Később a Gyurcsány kormány megdöntötte majd 11%-al, de a válság beállta óta folyamatosan vannak nagyobb hiányok is.) Nem meglepetés talán, hogy Barroso kevéssé hallatta hangját a hamis görög deficitadatokkal kapcsolatos vitákban, illetve az azt követő válság során. Inkább van Rompuy mediált.

Barroso nagy utat tett meg a maoizmustól. Manapság kifejezetten az üzleti és tagállami érdekek promótöreként ismerik. 2005-ben például botrányba keveredett, amikor a görög hajómágnás, Spiro Latszisz yachtján töltött el egy hetet. Latszisz előzőleg tíz millió eurós görög állami támogatást kapott a Bizottság hozzájárulásával. 2008-ban megpróbálta megszervezni a genetikailag módosított krumpli uniós elfogadását, ami komoly tagállami ellenkezésbe ütközött.  Számos tagállam (Görögország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Luxemburg) mellett Magyarország is nyilvánvalóvá tette, hogy nem kívánja a genetikailag módosított terményeket engedélyezni.

2009-es újraválasztása jól példázza az Unió demokratikus deficitjét (demokráciahiányát). Barroso ujraválasztásáról ugyanis ellenjelölt nélkül döntöttek az Európai Parlamentben.

Cimkék: Barroso
Megosztás
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés