FN Blog / Pogátsa Zoltán / Orbán 2. csomagja: jeles
Nyomtatás Betűméret
Orbán 2. csomagja: jeles 2010-10-13 21:05:57
Az első csomaggal szemben a második már sokkal jobb. Átmenetileg jó lesz, de továbbra is hiányoznak a reformok.

 1. Válságadó: örvendetes fordulat, hogy miután sok évtizeden át a politikai rendszer hibáit és bűneit a közpolgárokkal fizettették meg, végre a sűrűn problematikusan viselkedő, válság idején is profitot termelő cégeket is meg merjük adóztatni.

Bolti kereskedelem: A kis cégekre 0% az adó, a közepesekre 0,1%, a nagyokra 2%. Ez rendben van. Attól mert verseny van a nagyok között, a beszállítóik felé még igen gyakran  monopszóniumok (a monopólium ellentéte a keresleti oldalon). Állandóan bírságolják őket erőfölénnyel való visszaélés miatt. Bőven van profitjuk.

Telekomok: Egy telekom nem a bevételéből fejleszt, hanem anyacég vagy bankhitelből. Őket is folyton elmarasztalják kartellezés miatt. A szektortól 61 milliárdot várnak, jelenleg 122 milliárd a nyereség.

Energetika: rosszul privatizálták őket, lokális monopóliumok. Matolcsy szerint itt is nagyjából az ágazati nyereség felét vinné el az adó.

2009-es lezárt eredmény és profit alapján adóztatnák őket, bőven van nyereségük, nyugodtan szolidarizálhatnak válságban. Ne álljuk útját az üzleti szektor megadóztatásának az "áthárítós" érvvel, azaz hogy soha ne adóztassunk semmilyen vállalkozást, mert áthárítják az ügyfeleikre. Az egyik oka annak, hogy ilyen magasak a munkát terhelő adók éppen az, hogy a tőke nagyon alacsonyan van adóztatva. 

2. A PPP-k megállítása és felülvizsgálata szintén rendben, lásd erről a Levegő Munkacsoport véleményét, illetve az ÁSZ jelentését. A PPP-k a blairi/giddensi/gyurcsányi "harmadik út" nevű álszocdem korszak szomorú hagyatéka. Nem csak idehaza nem ment, Angliában úgyanúgy minden PPP projektről kiderült utólag, hogy gondo vannak vele.

3. A magánnyugdíjpénztárak támogatása talán ad némi okot jogbiztonsági kétségekre, önkényes, de mindenképpen bátor lépés, hogy egy uniós kormány meg meri akadályozni a középosztályok kivonulását a szolidaritási közösségből. Nem arról van szó (egyelőre), hogy megszüntetnék a magánnyugdíjpénztári rendszert, hanem az állami rendszer kipótlását egy ideig, a válság idején a magánbefizetések visszatartásával érik el a direkt állami kipótlás helyett. A magánnyugdíjpénztárak ténylegesen katasztrofálisan gazdákodtak a tagjaik pénzével, ezzel kockáztatták majdani nyugdíjukat, emellett tőkekivonást jelentettek az állami rendszerből.

***

Továbbra is kérdés persze, hogy hol maradnak a strukturális reformok. A második csomag lépései a válság áthidalására alkalmasak, hosszabb távon azonban még mindig a szerkezeti reformok jelentik a növekedés esélyét.

És persze továbbra is marad a rossz adóreform javaslat, ami igazságtalan teheket rak a szegényebbek vállára, a gazdagok helyzetét pedig javítja. Munkahelyeket pedig nem fog teremteni.

Jó lenne látni végre olyan kormányzati intézkedéseket is, amelyek a nyilvánosság által is ellenőrizhető előzetes hatástanulmányokkal vannak alátámasztva.


Cimkék: nyugdíj, Orbán, nagyvállalatok/multik
Megosztás
84 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

29. Marcus 2010-10-18 23:15:43
A MNYP-re azért már csak ne bólogassunk meg veregessük a vállát.. Alkotmányossági problémákat vet fel. Ezt jó lenne, ha kifejtenéd:

"az állami rendszerből nem áramoltatnak oda egy ideig pótlólagos forrásokat a válság idején a magánbefizetések mellé. Ez pedig rendben van."
28. agnesch 2010-10-16 15:08:15
Olyan még nem fordult elő a kis hazában, hogy kivétel nélkül mindenkinek a kedvére lehetett volna tenni. Az elmúlt 20, de mondhatnám akár 50 év tapasztalata után most hajlamos vagyok végre elhinni, hogy igenis nagy változások előtt állunk. Ilyen mélyről újra felkapaszkodni nem kevés idő, de valahogy most mégis azt érzem, hogy sikerülni fog. Kár, hogy az emberek többsége a pesszimizmusával csak a negatív dolgokat vonzza be saját magának. Ha mondjuk pozitívabban állnánk hozzá, a siker is hamarabb érkezne. Tessék végre elhinni és elfogadni, hogy most nem a csórókkal fizettetnek, most a multik jönnek!
27. nemácsodát 2010-10-16 13:22:24
Na, csak örvendezzünk...
én azért innen a nyögdíjból már nem örvendek annyira...Olyan még nem volt, hogy ne velünk csórókkal fizettették volna meg..
Anno, közalkalmazottként is csak szívtam örökké, mint a torkosborz..
26. wolf 2010-10-15 20:08:52
Szegények, 120 milliárd helyett csak 60 milliárd lesz a nyereségük. Komolyan, mekkora arcbőr kell ezek után ehhez a kommunikációhoz, hogy "muszáj lesz áthárítani az ügyfelekre a megszorítást" ??!! Miért? Hogy mindenképpen meglegyen a 120 milliárd?
Mekkora arcbőr kell ahhoz, hogy akinek mindenét elvitte az iszap, annak két héttel utána levelet küldjünk, hogy tud-e fizetni?

Ezeket a döntéseket emberek hozzák vagy keselyűk?
25. putykó 2010-10-15 14:48:50
a szektorsemleges adózás korábban se volt teljes - ld. élelmiszerek kedvezményes adókulcsa, ill. különböző ágazatok adókedvezménnyel való támogatása. ez most tkp egy negatív adókedvezmény ;)
ugyanakkor rossz az üzenet, hogy azért, mert valami nyereséges, azért gomboljunk le róla egy kis pénzt. az energiaszektor "megsarcolását" (robin hood) kicsit indokoltabbnak érzem, hiszen a magas világpiaci árak esetén elképzelhető, hogy a százalékos ár extraprofitot eredményez. (bár mondjuk mi egy beszállítói áremelés esetén az esetek többségében lenyeljük az áremelés egy részét). a nem-szektorsemleges adózásnak az az üzenete, hogy ezt a szektort az állam túlméretesnek gondolja. (ld. még giccsadó és társai) kicsit olyannak érzem ezt a mostani adót, mint a (hál'istennek elbukott) nyakkendőadót: aki nyakkendőt hord, az biztos jobb módú ember... (kiváncsi vagyok, Pogi, az ezzel kapcsolatos írásodra!)
azzal viszont nagyon nem tudok egyet érteni, hogy egy telkó cég úgyis az anyája szoknyája mellől fejlesztget... ez pont a magyar tulajdonú cégek (pl. externet, tvnetwork) nem tudnak fejleszteni, mert nincs mögöttük egy erős külföldi támogató. ez pedig hosszú távon pont a kiszolgáltatottságot fokozza. és hát persze egy szolgáltató nyilván a majdani profit érdekében fektet be milliárdokat. ha látja, hogy erre nincs esélye (máshol jobban van), akkor inkább máshol fogja az állampolgárokat kopasztani.
a legnagyobb baj - szerintem, és a poszt leadjában is írva van - hogy nyoma sincs a nagy szerkezeti rendszerek reformjának... ez elvileg logikus, hiszen a fidesz élből támadta ezeket, és kell egy kis idő, amíg elfelejtik, hogy mi volt a korábbi fidesz-álláspont az ingatlanadóval vagy a kórházi napidíjjal kapcsolatban. rövid távon lehet népszerűséget szerezni a gonosz multi megadóztatásával, de ha az állam saját magát nem korlátozza néhány helyen, akkor ez nem túl elegáns. (állami megszorítás: pl. az államigazgatás létszáma több, mint a "vízfejű" szocializmusban, pedig akkor a teljes iparirányítás és az önkormányzati funkciók is ide tartoztak. valószínűleg azonban azokon a funkciókon fognak majd spórolni, amiből már most is kevés van: útépítés, oktatás stb.)

a második pillért illetőleg egyetértünk: nem látszik javulás az "állami" rendszerrel szemben.
24. Pogi 2010-10-15 12:54:20
Putykó,

egyetértek, nem szerencsés év közben módosítani. De a szektorsemleges adózást már nem tartom annyira egyértelműnek. Írok róla legközelebb.

Más: a második pillér eddig alulteljesített..
    1 2 3 4 5    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés