FN Blog / Pogátsa Zoltán / Hol a magyar szociálpolitika?
Nyomtatás Betűméret
Hol a magyar szociálpolitika? 2010-10-20 22:08:00
Az adócsökkentések, a minimálbéremelés, vagy a magánnyugdíjpénztárak ügye felveti a kérdést: miért hallgat a magyar szociálpolitikai szakma? Hol vannak a személyiségei, a vitaanyagai?

 Magyarország a rendszerváltás utáni korszak talán legradikálisabb gazdaságpoltikai fordulata előtt áll. Olyan kérdések, mint az adórendszer átalakítása, vagy a magánnyugdíjpénztárak megkérdőjelezése alapvető jelentősségel bírnak mindannyiunk számára.  A kérdéshez szerencsére hozzászólnak különféle megközelítésben a közgazdászok, a politológusok, az adószakártők, a vállalatvezetők. Egy hang azonban nagyon nagyon hiányzik: a szociálpolitikai szakmáé. A lépéseknek ugyanis igen komoly szociálpolitikai vonzata van!

Magyarországon az államszocialista rendszerben nem volt szociálpolitika. A 'munkáshatalom' nem ismerte el a szegénység és a társadalmi különbségek létezését. Olyan erős személyiséggel rendelkező hölgyeknek, mint Szalai Júlia, vagy a túlságosan korán elhunyt Solt Ottília, küzdenie kellett egyáltalán azért is, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek kérdése megjelenhessen a közvitákban. A magyar szociálpolitikai szakma megteremtésében alapvető érdemei vannak Ferge Zsuzsának. Az általa az ELTE-n megalapított Szociálpolitikai Tanszék mind a mai napig az egyetlen kiépült hazai központja a diszciplinának, más egyetemeken inkább csak a szociális munkás ágazat honosodott meg.

Ferge Zsuzsa, a magyar szociálpolitika 'nagyasszonya'

Ugyanakkor a szociálpolitika mint szakma jelenléte rettentően gyenge a mai Magyarországon. A közvitákból szint teljes egészében hiányzik a szociálpolitikai dimenzió. Szerencsére tele vagyunk politológus, szociológus és közgazdász közszereplőkkel, vannak kitűnő Oroszország és Közel-Kelet szakértőink, vagy akár oktatásszociológusaink. És igen elszaporodtak a 'piaci elemzők', a 'kommunikációs szakértők', 'politikai szakértők', és a különböző kvázi pártintézetek viszhangemberei. Nincsenek azonban látható, erőteljes szociálpolitikus személyiségeink. Nincsenek közismert weboldalak, ahol a magyar szociálpolitikai rendszerről, illetve a kormányzati intézkedések szociálpolitikai hatásairól viták lennének. Nem találkozok elemzésekkel. áttekintésekkel és vitairatokkal a magyar szocpol rendszer kívánatos átalakításáról, a szociális munkás hálózat megerősítéséről. Mindeközben folyamatosan ömlik a demagógia, hogy mekkora felesleges kiadások mennek el a segélyeken élősködők eltartására, a politikai radikalizmus megélhetési politikusai pedig kitűnően megélnek a megélhetési szegénység támadásából. Ha az ember utánanéz, a támadásoknak nincs valós alapja, a magyar szociálpolitikai kiadások valójában szerények, ám nincsenek meg a személyek, akik ezt markánsan megjelenítenék a közvitákban.

Rossz nyelvek szerint Göncz Kinga annak idején azzal a céllal lett szociális miniszter, hogy áttekinti a dzsungelszerűen szétburjánzó magyar szociálpolitkai rendszert, de nem sikerült neki, ezért lett inkább külügyminiszter. Más forrásaim ezt cáfolták, de nem is lényeges, mert a tény tény marad: nincs egyértelmű képünk a rendszerről, nem monitorozzuk annak hatásait, nem repkednek számok, nincsenek megvitatható tervezetek. Az előző kormány behozott egy esélyegyenlőségi minisztert, esélyegyenlőségi hatósággal, beharangozva azt mint a huszonegyedik század kulcskérdését. A miniszterasszony az első kormányalakításnál EP képviselő lett, tárcája felszívódott. Az új kormányban nincs szociálpolitikáért felelős miniszter. Az egykulcsos adó várható hatásairól az alacsony és magas jövedelműekre gazdasági portálok és Gyurcsány Ferenc buzgó exmininiszterelnök készítenek elemzéseket, sehol a szociálpolitikai szakma. Mintha az adópolitika csupán versenyképességi kérdés lenne, nem lennének hatásai a társadalmi egyenlőtlenségekre. Mintha a minimálbér megállapításána kérdése csupán a gazdaság fehérítése miatt lenne fontos, nem lennének életbevágó hatásai a szegények megélhetésére.

Jelen blog kommentjei közt, de a közbeszédben is folyamatosan megjelenik az érv, hogy azért tartunk itt, mert 'jobban élünk, mint megengedhetnénk magunknak', vagy mert 'horribilis összegek mennek ki segélyezésre'.

Hol vannak a szociálpolitikusaink, hogy mindezt tényekkel cáfolják?


Cimkék: szociálpolitika
Megosztás
69 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

24. gregibrokker 2010-10-26 08:52:58
Igazd van Tódi, sajnos nehezen fog megváltozni ez a helyzet az önkormányzatokkal. Ezt onnan látom, hogy Esztergomban is most áll a bál. Az emberek nem akarták a régi polgit, de bíztak a fideszben. Azért választották őket, h vezessék szeretett városukat. Erre meg képesek meghiusítani bármiféle kezdeményezést úgy, h az egész városban laknak 30 ezren és a saját lakókörnyezetükkel szúrnak ki. Ebből én azt veszem ki, habár nekem nekem nincs képviselő ismerősöm, hogy ahogy bekerülnek egy ilyen képviselői székbe, máris elfelejtik azt, hogy miért kerültek oda. Azt meg abszolút nem lehet tőlük elvárni, hogy majd egyenként foglalkozzanak az emberekkel pedig azért kerültek oda. Nem tudom mi van a munkaköri leírásukban, ha egyáltalán van ilyen, de a titulusukba bennevan a képvisel ige.
23. H 2010-10-24 18:51:58
Kedves ZOLI! A 3 gyereket nem a társadalomnak neveled, hanem saját magad örömére.

Nem tartom helyesnek azt a szemléletmódot, hogy a társadalom adakozzék a gyerekeid felneveléséhez. Azt tartanám helyesnek, ha a tisztességesen dolgozó szülők olyan tisztességes munkabért kapnának, amiből tisztességesen fel lehet nevelni 3 gyereket. Anélkül, hogy könyöradományokra szorulna a család. Sajnos jómagam is érzem és tisztában vagyok azzal, hogy a hazai átlagbérek messze vannak attól, hogy tisztességesnek lehetne nevezni őket. Ez az alapvető baj.

Amúgy az egész hazai szocpol rendszer talán legnagyobb hibája, hogy simán megélhetési pénzzé tette a sok gyerek után járó családi pótlékot, amit az állam ajándékba ad, és nem követel érte semmit. Illetve most már megköveteli, hogy ne hiányozzon sokat a gyerek az iskolából. De nem követeli meg, hogy mosdassa meg a csecsemőt, hogy adjon neki eleget enni, és takaritsa ki a szobát. És elvetemültnek tartják azt a polgármestert, aki a kertjük megművelésére kötelezné azokat, akik munkanélküli segélyt kapnak. Az ajándékba adott családi pótlék jó része a kocsmában végzi, és apuka eregeti le a torkán, nem a gyereknek lesz belőle ennivaló. És hát sajnos mindannyian tudjuk, hogy azok a gyerekek, akiket az anyjuk a pénzért szül meg hatodiknak, nyolcadiknak, egyszerűen újratermelik a mélyszegénységet, és soha semmit nem fognak tudni visszaadni a társadalomnak, egész életük végéig rászorulnak a társadalom ellátására, mert írni-olvasni se tanulnak meg, semmilyen értelmes munka elvégzésre nem lesznek képesek.
Én sokkal fontosabbnak tartanám a természetbeni juttatásokat, hogy enni adjanak az éhező gyerekeknek ingyen, legyen elegendő tanár és elegendő idő a hátrányos helyzetű gyerekek társadalmilag hasznos emberré képzésére, stb.
A rendes bér is fontos lenne, mert az valóban egy teljesen abszurd helyzet, hogy pl. egy kétgyerekes diplomás pedagógusházaspár belerokkan anyagilag, ha egyszerre két gyereket kell egyetemre járatnia.
22. ZOLI 2010-10-23 21:23:15
Felháboritó ami évek óta folyik, a szocialisták elvették a családi pótlékot befagyasztottak minden pénzt. 3 gyereket nevelek a társadalomnak egyre nehezebben és mindig csak a nyugdijasokat emlegetik.
Kérem mondja meg valaki, hogy lehet nevelni 3 gyereket tiszteségesen havi 110000ft ból, van akinek ennyi a nyugdija.
Mért kell a gyerekeknek megfizetni az elmult 10 évet.
Hogy lehet 25700ft gyesből megélni mutassa meg valaki.
A kormánynak igaza van abban hogy nálunk magas a családtámogatási összeg, de képviselő urak más országban nem ennyit keresnek, náluk a segély ennyi meg jobb az életszinvonaluk.
21. Pogátsa Zoltán 2010-10-23 18:20:26
Tódi kösz ez igen tanulságos történet volt.
20. tódi 2010-10-23 18:05:51
Pontosan ez az egyik legnagyobb baj a magyar szoc. rendszerrel. Ez nem rendszer, hanem bóvli. Mivel totálisan központosított, ezért nincs lehetőség a kivételek észrevételére és korrekciójára. Ahol pedig lenne lehetőség ott sem mernek élni vele. Az önkormányzatok nem akarják (merik) felvállalni még azt a differenciálást sem, amit megtehetnének. Saját példám, hogy a faluban karácsony előtt minden 14 éven aluli gyerek részére egyszeri segélyt folyősítanak. Nekem a 3 gyerek után 12 ezret hozott az önkormányzet kézbesítője. Közöltem vele, hogy nem veszem át, mert nem szorulunk rá. Nem telt bele fél óra és a polgármester személyesen könyörgött nekem, hogy ne toljak ki vele, vegyem át a pénzt, mert különben mi lesz! Mikor visszakérdeztem, tényleg mi lesz? Akkor csak makogott valamit, hogy abból konfliktusok lesznek. pontosan az lenne az önkkormányzetok tényleges feladata, hogy - mint a környezetükben élőkről a legtöbb információval rendelkezők - optimalizálják a szociális kiadásokat, hogy tényleg azok kapják, akik a legrászorultabbak és annyit, amennyire tényleg rászorulnak. Ne az legyen, hogy "az nem mosdik, büdös, ráadásul hangoskodik, többször látta valaki? berúgva ne adjunk neki segélyt úgyis elinná, ahelyett, hogy a hat gyerekére fordítaná". Ez valóban konfliktus, amit csak annak fölvállalásával lehet megoldani, mert csak a korlátoltak nem tudják pl., hogy a szülői minta meghatározó a felnövő gyerekek későbbi viselkedésében. A magyar önkormányzati rendszer azonban többek között erre is teljesen alkalmatlan és teljesen át kellene alakítani, újradefiniálni - természetesen párhuzamosan az állam feladataival és működési körével együtt.
19. jujj213 2010-10-23 09:02:52
az már rég nincs nálunk viszont van 16%adó ami jó a kormánynak mivel millákat keresnek ez a szocpolitika kis ember fizet
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés