FN Blog / Pogátsa Zoltán / Neoliberálisok botránya Bugár pártjában
Nyomtatás Betűméret
Neoliberálisok botránya Bugár pártjában 2010-10-27 14:18:00
A magyarokat egyedül képviselő Most-Híd neoliberális párt? Tudták ezt a szlovákiai magyarok, amikor rájuk szavaztak? Az első botrányok.

A magyar politika rendkívül belpolitika centrikus. A határontúli magyarokról alkotott képe is meglehetősen egydimenziós. A tavaszi szlovák választásokon a Most-Híd sikerét és a Magyar Koalíció bukását is csupán annak fényében tudta értelmezni, hogy Orbán Viktor klienspártja kiesett a törvényhozásból a kettős állampolgárság rosszul időzített eröltetésének következményeként. Szinte senki sem foglalkoztott azzal, hogy milyen politikai nézeteket is képvisel valójában a Híd, amely körülbelül 8%-ot megszerezve innentől egyedül fogja képviselni a szlovákiai magyarokat? (Nem számítva persze azt a nagyszámú magyart, aki nem a két etnikai párt egyikére szavazott.)

Nos, Bugár Bélának magának valójában nincs erős gazdaságpolitikai arcéle. Politikai pályafutását a szlovák-magyar megértés elősegítésére építette. Ám pártjának más vezető politikusai esetében már más a helyzet.

A párt alelnöke az az Ivan Svejna, aki a szlovákiai (neoliberális tanokat propagáló) Hayek Társaság alelnöke, a nemzetközi Mont Pelerin Társaság tagja. 


                     Sulik és a Bugár

A Híd-Most legközelebbi szövetségese Richard Sulik neoliberális pártja, a szintén nem olyan régen alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS). Sulik maga a szlovák egykulcsos adó kitalálójának tartja magát (erre a címre többen pályáznak), és általában is a piacpárti megoldásokat képviseli az egyébként is meglehetősen jobboldali koalícióban. A magyar közbeszédben sikeresnek hitt szlovák egykulcsos adó hátulütőiről már írtunk. A párt EP listáját a Hayek Alapítvány másik irányítója, a rendkívül fiatal Martin Chren vezette.

Pozsonyi pletykák szerint a két párt vezetője a választás éjszakáján is együtt ünnepelt, borozott, szivarozott. Úgy néz ki tehát, hogy a szlovákiai magyaroknak neoliberális képviselete lesz a következő szlovák kormányban és parlamentben.Sulik pártja explicit módon neoliberális, a kormány vezető pártja pedig megosztott. Ott Ivan Miklos volt gazdasági miniszter viszi a business párti vonalat, Radicova miniszterelnök asszony, foglalkozása szerint szociológus, pedig a társadalmilag érzékenyebb. Sokak szerint kettejük vetélkedése hosszabb távon töréshez is vezethet. Egyelőre a populista-nacionalista (Fico-Slota) ellenzék veszélye sikeresen egybentartotta őket. Baloldali vagy zöld pártok egyelőre nincsenek a szlovák parlamentben.

Nos, itt vannak az első botrányok. Svejna és Chren urakat ugyanis nem csak gazdaságfilozófiai nézetei köti össze, hanem egy Hayek Consulting elnevezésű konzulting cég is. (Vajh mit szólna a néhai Friedrich August?) Martin Chren a Fico-Radicova kormányváltás után a SaS képviselője és a Gazdasági Minisztérium államtitkára lett, Svejna pedig a Most-Híd képviselője és a Közlekedési Minisztérium államtitkára. Tanácsadó cégük pár nappal a két úr kormányra kerülése után máris kapott egy jelentős kormányzati megrendelést. A sajtó botrányt robbantott ki, Iveta Radicova miniszterelnök asszony kezdeményezte a Számvevőszék vizsgálatát. Svejna úr pedig lemondott, bár Hídas képviselői mandátumát megtartotta. Chren úr egyelőre marad, de amennyiben a vizsgálat kedvezőtlen eredménnyel zárul, neki is mennie kell majd.

Időközben az is napvilágra került Pozsonyban, hogy a két úr konzulting cége már az előző, Fico által vezetett kormányzattól is kapott megrendelést.Cimkék: Szlovákia
Megosztás
19 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. lajafix 2010-11-08 14:06:22
Én májusban beszélgettem egy szlovákiai magyarral, aki a poltikára rátérve azt mondta hogy a HIDra fog szavazni mert:
1. elege van Fico/Slota kettősből
2. a Koalíció olyan mint az elefánt a porcelánboltban.

Valószínűleg őt nem érdekelték a háttérben levő gazdasági kapcsolatok...
2. Nándori Ottó 2010-11-08 00:17:46
Az emberek nem látnak a nagypolitika mélyére - én sem.
Bugár "háttérpolitikájának" motívuma nem volt látható az egyszerű ember számára. Sikerült megtévesztenie a rájuk szavazó emberek (nem csak magyarok) jelentős részét.
Azt érzékelni lehet, hogy Bugárt egyedül csak politikai ambíciói vezették, a sértődöttség és a hiúság érzésének hátterével.
Ezek a gyarlóságok fontosabbak voltak számára, mint a magyarság érdeke.
A rájuk szavazók hasonló csalódást fognak elszenvedni, mint nálunk az MSZP által megvezetett emberek.
Bugár "eredményéhez" egyértelműen szükség volt az MKP arctalanságára, karakter nélküliségére.
Markó Bélával is hasonló a helyzet, csak ott, a helyi viszonyok és sajátságok miatt, még valamivel lassabban fog bekövetkezni az ébredés.
MAGYARJAINKNAK mindenképp keserű lesz, hogy képtelenek voltak kiválasztani az érdekeiket valóban képviselő vezetőket. (Ugyanez történt az elmúlt években határainkon belül is!)
Az a pozitív folyamat, amely Magyarországon végre (talán a 24. órában) beindult, mindenképp érezteti majd hatását a határon túl is.
Minden tekintetben a megpróbáltatások időszaka elé nézünk! A változások ideje elérkezett, ezt
minden magyarnak a saját helyén érzékelnie kell. Tőlünk függ, hogy jobb, vagy még rosszabb pozícióba kerülünk. Én hiszek a "csodákban"!
1. Robi 2010-10-30 19:29:46
"Orbán Viktor klienspártja kiesett a törvényhozásból a kettős állampolgárság rosszul időzített eröltetésének következményeként" - ez hülyeség, mivel a szlovákok úgysem szavaztak volna az MKP-ra, tehát nem emiatt esett ki. A magyarokat meg csak nem zavarta a kettősállampolgárság...
Az, hogy a MOST-pártot támogatták elég sokan a magyarok közül, az szerintem - innen az anyaországból nézve - nagy hiba volt. De talán ami most történik, az kijózanítóan hat a felvidéki magyarokra e téren, függetlenül attól, hogy legtöbbüknek megvan (és nem túl jó) a véleménye az MKP-ról, de mégiscsak az az egyetlen magyar párt mint kiderült.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés