FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e szocpolra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e szocpolra? 2010-11-02 01:15:16
Tényleg sokat költünk-e a költségvetésből szociális támogatásra? Hát nem igazán...máshol megy el a pénz. Nem érdemes a szociális támogatásokat hibáztatni.

 Nemrégiben, amikor arról írtam, hogy a kelet-európai bérek milyen alacsonyak, illetve hogy a magyar állam mennyivel kevesebbet költ polgáraira, mint a nyugati államok, vita bontakozott ki a kommentelők között, hogy a keleti állam mennyi mindent ad még nekünk. Általános nézet, hogy a magyar állam rettentően sokat költ szociális kiadásokra. Most, a költségvetés tárgyalásának időszakában megint elővettem a kérdést.

Szerencsére az Eurostat gyűjt adatokat arról, hogy GDP-jük mekkora hányadát költik a tagállamok szociális kiadásokra. Nos, ezen adatok alapján nem tűnik úgy, hogy túl magasak lennének a magyar szociális kiadások. A GDP 16,3 %-a Magyarországon nagyjából megfelel a nyugat-európai tagállamok 16,5 % körüli átlagának. Alacsonyabb, mint a skanindáv jóléti államok aránya (jóval magasabb bázison), és valamivel felette van a kelet-európai átlagnak. Persze Kelet-Európában is óriási különbségek vannak. A leépített szlovák állam uniós átlag alatti foglalkoztatás mellett kevesebbet (13,7%) költött szociális transzferekre, mint az uniós foglalkoztási átlag feletti cseh testvére (13,9%), és jóval kevesebbet, mint a szintén átlagon felüli foglalkoztatású szlovének (16,6%). 

Ismét fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy két állam szociális kiadásai nem összehasonlíthatóak mechanikusan. A magasabb GDP bázis ugyanolyan arány mellett magasabb kiadást jelent. Az alacsonyabb foglalkoztatású, idősebb, szegényebb, betegebb társadalom eleve nagyobb arányt tesz szükségessé. Tehát például Magyarországon elvileg sokkal magasabb szociális transzfer arányt kellene találnunk, mint szerencsésebb demográfiájú és foglalkoztatású országokban.

Még néhány megjegyzés: a szociális kiadásokat nagyban befolyásolják az adókedvezmények (amelyek nem transzferként jelennek meg, hanem be nem szedett adóként), a költségvetésen belüli bonyolult keresztfinanszírozások. És hát egyáltalán nem mindegy az sem, hogy hova targetáljuk a támogatásokat. Egy univerzális rendszer, mint a magyar, mindenkinek ad támogatásokat, más rendszerek jobban fókuszálnak a ténylegesen rászorulókra.

Végezetül egy érdekes adat: Margaret Thatcher államot leépítő miniszterelnöksége alatt NŐTTek a szociális támogatások. Hogy lehet ez? Egyszerű: iszonyatosan megnőtt a munkanélküliség! Muszáj volt több támogatást adni. Teljesen értelmetlen tehát olyan állításokat tenni, hogy a magyar állam teljes újrelosztási arányának 40%-nak vagy 45%-nak kellene lennie. Ezek hasraütéses számok. A tényleges arányt a szükségletek alapján kell megállapítani, ehhez pedig konkrét számítások és konszenzusos politikai megállapodások kellenek.Cimkék: szociálpolitika, költségvetés
Megosztás
34 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. apróság 2010-11-02 16:10:18
A szociális támogatások a GDP arányában értelmezhetetlenek, mert azt a költségvetésből fizetjük, nem a GDPből. Hibás a GDP alapú szemlélet akár szociális kiadásokról, akár államháztartási hiányról, akár államadósságról van szó. Egyedüli értelmezhető szám a GDP és a teljes költségvetés aránya, minden mást a költségvetésből kellene levezetni, nem átugorva a köztes számítást.
7. oladin 2010-11-02 14:37:54
A közgyógy az mi? nem szociális támogatás? Meg az utazási utalvány? Csak az nem jelenik meg a szoc. támogatások között. Mindjárt megugrana a számitott összeg, ha mindent belevennénk.
6. lajafix 2010-11-02 10:20:38
Kedves Pogátsa Zoltán!

Akkikről ön beszél(Csehország és Szlovénia) régen lehagyott minket, már nem a versenytársaink... Nekünk nagyon nincs más választásunk, mint hogy részt vegyünk a környező országok által diktált adóversenyben, aminek része a kiadások letörése is. Megjegyzem nem halottam arról, hogy Szlovákiában vagy Romániában kevesebb igazi szegény lenne mint nálunk.
S ha már magas labda: önnek miért triviális hogy a magasabb magyar szocpol ráfordítás nem sok?

'Egyel több szegény embernek egyel több levest adni dogma? :) Szerintem matematika. '
szóval eta 3%, ami kb 750 milliárd forint forint hány tányér gulyásleves?

500 forintból kihozható 1 tányért minőségi gulyásleves, ami 1,2 milliárd tányér gulyásleves egy évben, ami 4 millió tányér naponta.
A lakosság 40%t kell napi +1 tányér gulyáslevessel etetni a szoc kasszából?(a 13%on felül) dehogy is.

Tehát ön szerint mire költünk sokat?
5. Pogátsa Zoltán 2010-11-02 08:54:45
Kedves kp,
ismét csak azt kérdezem tőled, amit sokszor előtte: ha én fogom a kocsit a szamár elé, és nem te, akkor mond meg, mitől lesz megint foglalkoztatható az a valaki, aki brutál alacsony vagy semmi szocpolt kap évtizedeken át?

Lajafix: kiválogatod a legalacsonyabb adatokat, és azt tartod környező országnak? :) Mért nem a szlovén adat tetszett meg? :) Egyel több szegény embernek egyel több levest adni dogma? :) Szerintem matematika.
4. lajafix 2010-11-02 08:48:20
'Teljesen értelmetlen tehát olyan állításokat tenni, hogy a magyar állam teljes újrelosztási arányának 40%-nak vagy 45%-nak kellene lennie. '
Dehogyis értelmetlen, egy szumma mindig fontos, ahogy az is fontos hogy miből áll össze.

'A tényleges arányt a szükségletek alapján kell megállapítani, ehhez pedig konkrét számítások és konszenzusos politikai megállapodások kellenek.'
Ezt úgy hívják, hogy csőd, amit 2008ra elértünk 20 év után megint.

Ideje lenne mást kitalálni.
3. lajafix 2010-11-02 08:45:24
'Az alacsonyabb foglalkoztatású, idősebb, szegényebb, betegebb társadalom eleve nagyobb arányt tesz szükségessé. '

Dogma.

Thatcher intézkedései alatt lehet hogy nőttek a szocpol támogatások, de az összkiadás biztos hogy csökkent. Ott is olyan bányákat zártak be, amik 2-3x világpiaci ár felett termeltek. A különbségből talán lehetett finanszírozni a munkanélküliséget.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés