FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e szocpolra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e szocpolra? 2010-11-02 01:15:16
Tényleg sokat költünk-e a költségvetésből szociális támogatásra? Hát nem igazán...máshol megy el a pénz. Nem érdemes a szociális támogatásokat hibáztatni.

 Nemrégiben, amikor arról írtam, hogy a kelet-európai bérek milyen alacsonyak, illetve hogy a magyar állam mennyivel kevesebbet költ polgáraira, mint a nyugati államok, vita bontakozott ki a kommentelők között, hogy a keleti állam mennyi mindent ad még nekünk. Általános nézet, hogy a magyar állam rettentően sokat költ szociális kiadásokra. Most, a költségvetés tárgyalásának időszakában megint elővettem a kérdést.

Szerencsére az Eurostat gyűjt adatokat arról, hogy GDP-jük mekkora hányadát költik a tagállamok szociális kiadásokra. Nos, ezen adatok alapján nem tűnik úgy, hogy túl magasak lennének a magyar szociális kiadások. A GDP 16,3 %-a Magyarországon nagyjából megfelel a nyugat-európai tagállamok 16,5 % körüli átlagának. Alacsonyabb, mint a skanindáv jóléti államok aránya (jóval magasabb bázison), és valamivel felette van a kelet-európai átlagnak. Persze Kelet-Európában is óriási különbségek vannak. A leépített szlovák állam uniós átlag alatti foglalkoztatás mellett kevesebbet (13,7%) költött szociális transzferekre, mint az uniós foglalkoztási átlag feletti cseh testvére (13,9%), és jóval kevesebbet, mint a szintén átlagon felüli foglalkoztatású szlovének (16,6%). 

Ismét fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy két állam szociális kiadásai nem összehasonlíthatóak mechanikusan. A magasabb GDP bázis ugyanolyan arány mellett magasabb kiadást jelent. Az alacsonyabb foglalkoztatású, idősebb, szegényebb, betegebb társadalom eleve nagyobb arányt tesz szükségessé. Tehát például Magyarországon elvileg sokkal magasabb szociális transzfer arányt kellene találnunk, mint szerencsésebb demográfiájú és foglalkoztatású országokban.

Még néhány megjegyzés: a szociális kiadásokat nagyban befolyásolják az adókedvezmények (amelyek nem transzferként jelennek meg, hanem be nem szedett adóként), a költségvetésen belüli bonyolult keresztfinanszírozások. És hát egyáltalán nem mindegy az sem, hogy hova targetáljuk a támogatásokat. Egy univerzális rendszer, mint a magyar, mindenkinek ad támogatásokat, más rendszerek jobban fókuszálnak a ténylegesen rászorulókra.

Végezetül egy érdekes adat: Margaret Thatcher államot leépítő miniszterelnöksége alatt NŐTTek a szociális támogatások. Hogy lehet ez? Egyszerű: iszonyatosan megnőtt a munkanélküliség! Muszáj volt több támogatást adni. Teljesen értelmetlen tehát olyan állításokat tenni, hogy a magyar állam teljes újrelosztási arányának 40%-nak vagy 45%-nak kellene lennie. Ezek hasraütéses számok. A tényleges arányt a szükségletek alapján kell megállapítani, ehhez pedig konkrét számítások és konszenzusos politikai megállapodások kellenek.Cimkék: szociálpolitika, költségvetés
Megosztás
34 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. lajafix 2010-11-02 08:42:47
A beidézett adatokból az látszik, hogy mi 16.3%ot költünk szocpolra(kár hogy az apeh tavalyelőtti kiadványában jóval magasabb szám volt, tehát kellene tudni mi is van ebben benne) addig környékbeli versenytársaink 13,x%ot.
A kettő különbsége pedig annyi, mint a sokat citált maximális ktv hiány.
Ez pedig azt jelenti hogy nem elég, DE SOK!!!
1. kp 2010-11-02 07:35:31
A tények kellően nagy halmazából válogatva bármely következtetés frappánsan igazolható. (Ettől még nem lesz helyes.)

A blogiró szerintem - szokása szerint - a kordét fogja a szamár elé. Lehet ugyan állítani hogy:
"Az alacsonyabb foglalkoztatású, idősebb, szegényebb, betegebb társadalom eleve nagyobb arányt tesz szükségessé. Tehát például Magyarországon elvileg sokkal magasabb szociális transzfer arányt kellene találnunk, mint szerencsésebb demográfiájú és foglalkoztatású országokban."

Ezzel szemben meg azt állítanám hogy "A vásárlóerőt tekintve a - relative - jobb jövedelmi viszonyok között élő, országok dolgozói nagyobb elvonásokkal terhelhetőek*. Tehát a szegényebb országokban - mint pl Magyarország is - fedezet híján elvileg sokkal ALACSONYABB szociális transzfer arányt kellene találnunk."

Aztán akkor mi van? Szóval ilyen állításokat SINCSEN sok értelme tenni...

Ami a társadalmi konszenzust illeti, elég értelmetlen még a felvetés is. Ahol a szavazásra jogosultak között a nettó befizetők** (3-4 fő ok miatt) kisebbségben vannak ott milyen többségi döntés várható??? Vajon??? (Az aktuálpolitika utalásokat szándékosan mellőzném...)

Sajnos én sem tudok a többség számára elfogadható és az ország számára - szerintem - előnyös megoldást javasolni... De ettől még nem kell minden marhaságot elfogadni.


*Nem mindegy, hogy valakinek a magas adó azt jelenti, hogy nem megy másodszor is nyaralni egy évben, vagy azt, hogy a 10 éves Suzukit sem tudja fenntartani.
** Aki a szoc. segélyből, nyugdíjból fizet pl ÁFA-t az még nem befizető... Inkább csak "annyival kevesebbet kapott"
« Előző 6    2 3 4 5    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , szociálpolitika, IMF, jegybank, önkormányzatok, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés