FN Blog / Pogátsa Zoltán / A "Londonielemző"
Nyomtatás Betűméret
A "Londonielemző" 2011-03-07 15:10:45
A magyar média imádja a 'piaci elemző' figuráját. Egy zseni, aki hiperkomplex folyamatokat egyetlen okra vissza tud vezetni. A végső tutit pedig a "Londonielemző" mondja meg.

A világ legtöbb folyamata rendkívül bonyolult. Különösen igaz ez a gazdaságban a különböző piacokra. Elképzelhetetlenül komplex rendszerek, ahol igen nagy számú szereplő egymástól teljesen eltérő megfontolásokból hoz döntéseket. Egyikőjük pozíciót kénytelen zárni, a másik belső információkhoz jutott, a harmadik üresen spekulál, a negyedik a csordát követi, és így tovább.

A hazai média viszont hozza nekünk az úgynevezett 'piaci elemzőt'', akinek legfőbb szakmai skillje, hogy elképesztően bonyolult folyamatokat unikauzálissá (egyetlen okozatúvá) tud tenni, és ezáltal végtelenül leegyszerűsíti őket számunkra. A piaci elemző tipikusan banknál vagy befektetési alapnál dolgozik, és kollegái elmondása szerint alkalmazása egyik fő oka, hogy szereplésein keresztül minél többet forogjon az adott pénzügyi intézmény neve a médiában. Előrejelzéseiket szinte soha senki nem kéri rajtuk számon később, mint ahogy elemzési módszertanukra is tapintatlanság lenne rákérdezni.

Vegyünk egy példát, mondjuk legyen az olajár. "Miért emelkedett a héten az olaj ára?" - kérdezi a riporter a piaci elemzőt. "Mert Irakban és Afganisztánban háború van." "Mert Nigériában polgárháború van." "Mert Venezuelában Chávez izmozik." - tipikusan ilyen kínálati oldali érveket ad a piaci elemző. "Mert Kínában a fejlődés miatt nő a kereslet, az ottani polgárok átülnek a bicikliről a kocsiba"- ad tipikus keresleti oldali magyarázatot. Vége a 'Piaci Magazin' című blokknak, mindenki elköszön.

Egy hét múlva csökken az olaj ára, ahogy azt gyakran teszi. Senki nem kérdezi meg elemzőnket, hogy a fenti problémák közül mi oldódott meg? Vége a háborúnak az olajállamokban? Chávez jó útra tért? A kínaiak mégis a biciklit választják? Senki nem kéri számon a piaci elemzőn szimplicista magyarázatait. Az olaj ára évztizedek óta fel-le mozog, és ahogy azt Daniel Yergin, a piac talán legjobb ismerője megírta "The Prize" című monumentális munkájában, mindennek semmi köze a piachoz, annál inkább az OPEC kartelljéhez, amely eléggé mesterséges módon mozgatja a piacokat, manapság már az oroszokkal látens együttműködésben.

Piaci elemzőnk azonban nagyhatalom. Benn ül a studióban, és ilyeneket mond: "a piac már beárazta". Ha nem reagál, tudniillik, mert ha reagál, akkor eddig nem árazta be. Mért is nem?

Kedvencem az a piaci elemző, aki a tőzsdeindex aznapi csökkenését rendszeresen a következővel bírja magyarázni: "Kínálati túlsúly volt ma a tőzsdén." Ez olyan, mintha az orvosom a lázamat azzal magyarázná, hogy "felment a hőmérsékletem".

Kis színesként pedig elkezdenek amerikai stílusban mesélni a "szentimentről" meg a "blue chipekről" egy olyan siralmasan szűk tőzsdén, mint a magyar. Van aki tényleg ezekre az öt perces blokkokra hagyatkozva hozza meg befektetési döntéseit? Ha nincs, akkor miért érzi szükségét a magyar média, hogy elvegyék a hallgatók idejét?

A teljesen végső tutit pedig az úgynevezett "Londonielemző" mondja meg. Ő még a hazai elemzőknél is nagyobb hatalom! Kit érdekel a hazai társadalom és közjó, kit érdekel a folyamatok hosszú távú fenntarthatósága, ha a Londonielemző bankja saját pozícióinak szempontjából úgy ítéli meg, hogy egy változás jó vagy rossz...

Egy utolsó megjegyzés. Nyugati demokráciákban soha nem hívnak be piaci elemzőt egyedül a studióba kormányzati intézkedéseket elemezni. Az elemző által képviselt pénzügyi intézménynek ugyanis mindig érdekviszonya, piaci pozíciói vannak.

Cimkék: olaj, bankrendszer, piac
Megosztás
61 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

19. JL 2011-03-13 08:28:49
Sajnálatos, hogy manapság már minden hozzászólást valamelyine üzleti érdek vezérel. Szánalmas, hogy reklámfelület értékesítési siker és nézettségi versengés formál manapság véleményeket. Kérdezem én, hogy mi az amit egyátalán el lehet hinni manapság. Talán azt amit saját szemünkkel látunk és nem írott sajtóban vagy képernyőn jelenik meg. Barátommal, aki egyben kollégám is a piaci kereskedésben már hónapok óta erről beszélünk, hogy milyen szánalmas véleményeket olvashatunk a különböző gazdasági fórumokon. Persze ha bármely elemzői cikk olvasását követően a piaci folyamatok lüktetését vizsgáljuk, akkor persze egyértelműen látszik, hogy mennyire nem úgy ahogy írták. Számonkérés ????????? A piaci elemzők helyzete olyan könnyű, mint a meterológusoké. Csupa csupa ha. Helyenként, időnként, kialakulhat ! Egy ilyen jövőkép meghatározás alapján látható, hogy mindíg igaza van, véleményét és "szakmai" hozzászólását kritika nem érheti.
A pénzügyi és piaci folyamatokat nyomon követő szakemberek a piaci lüktetésből és a grafikonokon látott összefüggésekből meg tudja határozni a piaci hangulatot. Az elemzők véleménye meg saját pozíciójukat tükrözi vissza.
17. Ajus Ferenc 2011-03-09 18:05:36
Egyetertek. En is megfigyeltem,hogy tiz kozul kilenc elemzo azt mondja, ami mar ugyis tortenik, uszik az arral. A marad egynek viszont kivancsi vagyok a velemnyere. Az a baj, hogy nem mindig lehet elore tudni, melyik melyik, ugyhogy ahogy oroszul mondjak, puszty gavarjat, csak beszeljenek...
16. hm 2011-03-08 20:40:32
Alapvető élelmiszernek - ha nekem címezted: nem, nem hallgatok Infórádiót, ti. nem élek a vételkörzetében.
Kp: amit említesz, azt a politika régóta műveli, talán tanítják is.
csokiájsz:
Ezt már korábban is hallottam régvolt, talán pénzügyminisztertől: ha azt akarjuk, hogy a nép megtakarítson - rá kell ijeszteni. Lehet, hogy nem véletlenül lökik az emberek elé az ilyen híreket?

Poginak:
A nézéssel/hallgatással nem értek egyet, erősen szelektálható a befogadni kívánt információ -nem kapcsolom be/át. Az olvasás már bonyolultabb kérdés, mert a weben trend lett a semmit mondó ill. érzelmekre rájátszó cikkek head-jei': véletlenül is ráklikkel az ember olyan hírekre, amik nem érintenék meg, de mégis odatéved. Meglátásom szerint immunissá lehet válni az ilyenfajta információk iránt, végigszaladva; ma is emelkedik az ára x-nek vagy épp beszakad y, z megint ezt mondta stb. Az ingerküszöb megemelhető. Viszont, ha nincs megszokott "befogadási stratégia", elveszhet az olvasó, majdan lényegi infót pedig elmulaszt!
A témához visszakanyarodva, sajnos a világgazdasági szerkezet összetétele már olyan, hogy a spekulatív mozgatórugónak engedelmeskedik. Szinte semmi sem az, aminek látszik. Inkább, aminek láttatni akarják...létezik még független?
15. Pogi 2011-03-08 14:19:04
Kedves Alapvető Élelmiszer és kp,

nem csak az Info, nem csak az Index, szinte minden médium hoz ilyen blokkokat. És hát nem konkrétan emiatt hallgatja/olvassa/nézi a médiafogyasztó, hanem az előtte és utánna lévő blokkok miatt, de ilyenekkel fárasztják.
14. Sorge 2011-03-08 13:33:56
12.-re !
Az Index erősen kormányellenes. Az a burkolt célja, hogy elégedetlenséget szítson az Orbán-kormány ellen .
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés