FN Blog / Pogátsa Zoltán / A "Londonielemző"
Nyomtatás Betűméret
A "Londonielemző" 2011-03-07 15:10:45
A magyar média imádja a 'piaci elemző' figuráját. Egy zseni, aki hiperkomplex folyamatokat egyetlen okra vissza tud vezetni. A végső tutit pedig a "Londonielemző" mondja meg.

A világ legtöbb folyamata rendkívül bonyolult. Különösen igaz ez a gazdaságban a különböző piacokra. Elképzelhetetlenül komplex rendszerek, ahol igen nagy számú szereplő egymástól teljesen eltérő megfontolásokból hoz döntéseket. Egyikőjük pozíciót kénytelen zárni, a másik belső információkhoz jutott, a harmadik üresen spekulál, a negyedik a csordát követi, és így tovább.

A hazai média viszont hozza nekünk az úgynevezett 'piaci elemzőt'', akinek legfőbb szakmai skillje, hogy elképesztően bonyolult folyamatokat unikauzálissá (egyetlen okozatúvá) tud tenni, és ezáltal végtelenül leegyszerűsíti őket számunkra. A piaci elemző tipikusan banknál vagy befektetési alapnál dolgozik, és kollegái elmondása szerint alkalmazása egyik fő oka, hogy szereplésein keresztül minél többet forogjon az adott pénzügyi intézmény neve a médiában. Előrejelzéseiket szinte soha senki nem kéri rajtuk számon később, mint ahogy elemzési módszertanukra is tapintatlanság lenne rákérdezni.

Vegyünk egy példát, mondjuk legyen az olajár. "Miért emelkedett a héten az olaj ára?" - kérdezi a riporter a piaci elemzőt. "Mert Irakban és Afganisztánban háború van." "Mert Nigériában polgárháború van." "Mert Venezuelában Chávez izmozik." - tipikusan ilyen kínálati oldali érveket ad a piaci elemző. "Mert Kínában a fejlődés miatt nő a kereslet, az ottani polgárok átülnek a bicikliről a kocsiba"- ad tipikus keresleti oldali magyarázatot. Vége a 'Piaci Magazin' című blokknak, mindenki elköszön.

Egy hét múlva csökken az olaj ára, ahogy azt gyakran teszi. Senki nem kérdezi meg elemzőnket, hogy a fenti problémák közül mi oldódott meg? Vége a háborúnak az olajállamokban? Chávez jó útra tért? A kínaiak mégis a biciklit választják? Senki nem kéri számon a piaci elemzőn szimplicista magyarázatait. Az olaj ára évztizedek óta fel-le mozog, és ahogy azt Daniel Yergin, a piac talán legjobb ismerője megírta "The Prize" című monumentális munkájában, mindennek semmi köze a piachoz, annál inkább az OPEC kartelljéhez, amely eléggé mesterséges módon mozgatja a piacokat, manapság már az oroszokkal látens együttműködésben.

Piaci elemzőnk azonban nagyhatalom. Benn ül a studióban, és ilyeneket mond: "a piac már beárazta". Ha nem reagál, tudniillik, mert ha reagál, akkor eddig nem árazta be. Mért is nem?

Kedvencem az a piaci elemző, aki a tőzsdeindex aznapi csökkenését rendszeresen a következővel bírja magyarázni: "Kínálati túlsúly volt ma a tőzsdén." Ez olyan, mintha az orvosom a lázamat azzal magyarázná, hogy "felment a hőmérsékletem".

Kis színesként pedig elkezdenek amerikai stílusban mesélni a "szentimentről" meg a "blue chipekről" egy olyan siralmasan szűk tőzsdén, mint a magyar. Van aki tényleg ezekre az öt perces blokkokra hagyatkozva hozza meg befektetési döntéseit? Ha nincs, akkor miért érzi szükségét a magyar média, hogy elvegyék a hallgatók idejét?

A teljesen végső tutit pedig az úgynevezett "Londonielemző" mondja meg. Ő még a hazai elemzőknél is nagyobb hatalom! Kit érdekel a hazai társadalom és közjó, kit érdekel a folyamatok hosszú távú fenntarthatósága, ha a Londonielemző bankja saját pozícióinak szempontjából úgy ítéli meg, hogy egy változás jó vagy rossz...

Egy utolsó megjegyzés. Nyugati demokráciákban soha nem hívnak be piaci elemzőt egyedül a studióba kormányzati intézkedéseket elemezni. Az elemző által képviselt pénzügyi intézménynek ugyanis mindig érdekviszonya, piaci pozíciói vannak.

Cimkék: olaj, bankrendszer, piac
Megosztás
61 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

13. kp 2011-03-08 11:55:13
Aki az ilyen műsorokat megnézi annak pont annyi esze van, hogy ezt még talán felfogja. Tisztelet a kivételnek, aki azért nézi mert posztot akar irni belőle. ;-) Jobban érzi magát, mert azt hiszi, hogy megértett valamit - pszichlógia az egész. Kb mint a "való" világ meg a hasonló ostobaságok... Amigy ezen a szellemi moslékon csámcsog a nép, addig is veszélytelen.
12. csokiájsz 2011-03-08 11:49:27
Az indexen meg újabban azt figyeltem meg, hogy rettenetesen negatív hangvételű lett. 500 Ft lesz a benzin, szívni fognak a svájci frankosok, 70% távhő emelés, stb.

A kérdés csak az, hogy minek? Újabban depressziós a főszerkesztő, vagy pedig a nép úgy jó ha retteg?
11. Alapvető élelmiszer 2011-03-08 07:29:34
Csak nem túl sok Infórádiót hallgattál? :)
10. hm 2011-03-07 22:56:20
A számonkérés tényleg nem valósul meg?
Egyáltalán figyelnek a piaci szereplők a megmondóemberekre? Nem csak egy virtuális játszma szereplői?
Vagy olyan ez, mint a nézettségi verseny a kertv-kben? Ez kell a népnek, ezt kapjátok, ha nézitek, ha nem! A reklámszakma meg megvezettetett. De sokan jól megélnek belőle pro és kontra!
A guru is csak addig guru, míg nem téved. N.R.-t is csak addig szólaltatják meg, amíg mellé nem fog. Hogyér' megy az odds; már idén mellétrafál vagy csak jövőre?

Addig is, sokan jól meg élnek belőle! Utána meg a következőből!
És ez a lényeg...nekik!
9. Sorge 2011-03-07 22:14:01
Kedves Pogi! A te posztodnak is ez a kivonata, de Te persze sokkal szórakoztatóbban írtad meg. :)
8. Pogátsa Zoltán 2011-03-07 22:00:22
Sorge,
az így már nem személyeskedés. :) Köszönöm! :)

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés