FN Blog / Pogátsa Zoltán / A "Londonielemző"
Nyomtatás Betűméret
A "Londonielemző" 2011-03-07 15:10:45
A magyar média imádja a 'piaci elemző' figuráját. Egy zseni, aki hiperkomplex folyamatokat egyetlen okra vissza tud vezetni. A végső tutit pedig a "Londonielemző" mondja meg.

A világ legtöbb folyamata rendkívül bonyolult. Különösen igaz ez a gazdaságban a különböző piacokra. Elképzelhetetlenül komplex rendszerek, ahol igen nagy számú szereplő egymástól teljesen eltérő megfontolásokból hoz döntéseket. Egyikőjük pozíciót kénytelen zárni, a másik belső információkhoz jutott, a harmadik üresen spekulál, a negyedik a csordát követi, és így tovább.

A hazai média viszont hozza nekünk az úgynevezett 'piaci elemzőt'', akinek legfőbb szakmai skillje, hogy elképesztően bonyolult folyamatokat unikauzálissá (egyetlen okozatúvá) tud tenni, és ezáltal végtelenül leegyszerűsíti őket számunkra. A piaci elemző tipikusan banknál vagy befektetési alapnál dolgozik, és kollegái elmondása szerint alkalmazása egyik fő oka, hogy szereplésein keresztül minél többet forogjon az adott pénzügyi intézmény neve a médiában. Előrejelzéseiket szinte soha senki nem kéri rajtuk számon később, mint ahogy elemzési módszertanukra is tapintatlanság lenne rákérdezni.

Vegyünk egy példát, mondjuk legyen az olajár. "Miért emelkedett a héten az olaj ára?" - kérdezi a riporter a piaci elemzőt. "Mert Irakban és Afganisztánban háború van." "Mert Nigériában polgárháború van." "Mert Venezuelában Chávez izmozik." - tipikusan ilyen kínálati oldali érveket ad a piaci elemző. "Mert Kínában a fejlődés miatt nő a kereslet, az ottani polgárok átülnek a bicikliről a kocsiba"- ad tipikus keresleti oldali magyarázatot. Vége a 'Piaci Magazin' című blokknak, mindenki elköszön.

Egy hét múlva csökken az olaj ára, ahogy azt gyakran teszi. Senki nem kérdezi meg elemzőnket, hogy a fenti problémák közül mi oldódott meg? Vége a háborúnak az olajállamokban? Chávez jó útra tért? A kínaiak mégis a biciklit választják? Senki nem kéri számon a piaci elemzőn szimplicista magyarázatait. Az olaj ára évztizedek óta fel-le mozog, és ahogy azt Daniel Yergin, a piac talán legjobb ismerője megírta "The Prize" című monumentális munkájában, mindennek semmi köze a piachoz, annál inkább az OPEC kartelljéhez, amely eléggé mesterséges módon mozgatja a piacokat, manapság már az oroszokkal látens együttműködésben.

Piaci elemzőnk azonban nagyhatalom. Benn ül a studióban, és ilyeneket mond: "a piac már beárazta". Ha nem reagál, tudniillik, mert ha reagál, akkor eddig nem árazta be. Mért is nem?

Kedvencem az a piaci elemző, aki a tőzsdeindex aznapi csökkenését rendszeresen a következővel bírja magyarázni: "Kínálati túlsúly volt ma a tőzsdén." Ez olyan, mintha az orvosom a lázamat azzal magyarázná, hogy "felment a hőmérsékletem".

Kis színesként pedig elkezdenek amerikai stílusban mesélni a "szentimentről" meg a "blue chipekről" egy olyan siralmasan szűk tőzsdén, mint a magyar. Van aki tényleg ezekre az öt perces blokkokra hagyatkozva hozza meg befektetési döntéseit? Ha nincs, akkor miért érzi szükségét a magyar média, hogy elvegyék a hallgatók idejét?

A teljesen végső tutit pedig az úgynevezett "Londonielemző" mondja meg. Ő még a hazai elemzőknél is nagyobb hatalom! Kit érdekel a hazai társadalom és közjó, kit érdekel a folyamatok hosszú távú fenntarthatósága, ha a Londonielemző bankja saját pozícióinak szempontjából úgy ítéli meg, hogy egy változás jó vagy rossz...

Egy utolsó megjegyzés. Nyugati demokráciákban soha nem hívnak be piaci elemzőt egyedül a studióba kormányzati intézkedéseket elemezni. Az elemző által képviselt pénzügyi intézménynek ugyanis mindig érdekviszonya, piaci pozíciói vannak.

Cimkék: olaj, bankrendszer, piac
Megosztás
61 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Sorge 2011-03-07 21:51:34
Az ugye nem személyeskedés, ha azt írom, hogy az elemzők a megbízójuk pénzéért bohóckodnak ? És kártékonyak is, mert félrevezetik az embereket!
6. Pogátsa Zoltán 2011-03-07 21:01:18
Kedves Sorge,
ezen a blogon nem célunk hogy személyeskedjünk. A konkrét elemzőkre vonatkozó kommentjeidet törölnöm kellett.
5. mjp 2011-03-07 19:48:56
"Nyugati demokráciákban soha nem hívnak be piaci elemzőt egyedül a stúdióba kormányzati intézkedéseket elemezni."
Egyedül valóban nem. Különben ugyanez igaz a politológusokra is: ennyi médiapolitológus (politikai elemző) sehol a világon nincs mint Magyarországon. Ezeket az elemzéseket a nyugati országokban újságírók végzik, nálunk - részben nyilván a média pártossága és/vagy felkészületlensége miatt - az "elemző", különösen a "londoni" autentikusabbnak tűnik.
4. Sorge 2011-03-07 19:11:07
3. Mayday !
Nagy kár, hogy nem értetted meg miről szól a poszt.
3. Mayday 2011-03-07 18:45:41
Hát. Van egy orosz fickó a tőzsdén, pl 6xxx ért vett OTP-t 2007 körül és 9000 felé adta el. Pár ember nem rosszul élt abból hogy másolta amit művel, úh valóban lehet egyszemélyben értelmes döntéseket hozni. Más kérdés, hogy aki igy ért hozzá, az hülye lesz beülni egy bankba szócsőnek, de a példa mutatja, hogy ilyen hozzáértés nem lehetetlen.
2. Sorge 2011-03-07 17:44:11
Az úgy nevezett londoni elemző nem egyéb, mint egy szócső. Az USA-t irányító pénztőke szócsöve!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés