FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e oktatásra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e oktatásra? 2010-11-04 06:31:19
Ellenkezőleg. Erre is siralmasan keveset. Ebből így nem lesz felzárkózás. És nem ez viszi el a pénzt a költségvetésből.

 A legutóbbi blogbejegyzésben megnéztem, hogy vajon szocpolra túl sok megy-e el a magyar költségvetésből? Azt találtam, hogy nem.

Nézzük most az oktatást. Szerencsére rendelkezésünkre áll egy rendszeresen kijövő, igen kiváló módszertannal készített nemzetközi összhasonlító anyag, az "Education at a Glance". Mindenkinek ajánlom nézegetésre, rengeteg hasznos információ van benne. (Az is jellemző, hogy az Uniónak nincs hasonló minőségű kiadványa. Az oktatás nemzeti hatáskör...) Nos, ennek számai alapján Magyarország brutálisan alulfinanszírozza az oktatási rendszerét. Ebből nem lesz felzárkózás.


2007-ben az OECD a teljes oktatási vertikumot tekintve átlagban 8216 dollárt költött el diánkonként. Magyarország 4811-et, azaz nem sokkal többet, mint az OECD átlag felét. Az átlag persze eltakarja, hogy a legtöbbet költő skandinávok, angolszászok és svájciak 10-14 ezer dollárt is elköltenek diákonként. Az alacsony adók csodaországa, Szlovákia még nálunk is sokkal kevesebbet, 3694 dollárt költött diákonként, ennél kevesebbet Európában senki.

Az OECD átlagosan a felsőoktatásban 8970 dollárt költ el, felsőoktatási kutatás-fejlesztéssel együtt pedig 12 907-et. Magyarország k+f nélkül 5365 dollárt, k+f-el pedig 6721 dollárt, azaz körülbelül az OECD átlag felét. A fejkvóta alapú finanszírozás miatt alig van nem kívülről finanszírozott kutatás a felsőoktatásban. A magyar egyetemek jelenleg nem hogy kutatásra és publikációkra nem kapnak külön költségvetést, de még a bérek egy részét is kívülről kell kigazdálkodniuk. Miközben sokkal több felsőoktatási intézmény működik, mint amire szükség lenne. Ez nyilván meglátszik az oktatás színvonalán. A tátrai tigris 4922 dollárt költ felsőoktatásra, k+f-el együt 5736-ot. Ennél kevesebbet már csak a valamilyen fura okból mostanság szintén csodaországnak kikiáltott Lengyelország költ.

Természetesen az oktatási rendszerünk tartalmi átalakításának is lenne jelentős hozadéka, de a finanszírozási különbségek akkorák, hogy minden valószínűség szerint az oktatás az az alrendszer, ahol spórolni nem lehetne, ehelyett egész más szerkezetben, de többletfinanszírozásra lesz szükség (ha majd egyszer egy kormány nekiáll a tényleges reformnak). Megint nem a kisebb állam felé mutat.


Ráadásul ahogy a fenti grafikon mutatja, a GDP arányos oktatási ráfordításaink még csökkentek is 1995 óta.

(Minden adat 2007 és vásárlóerő paritáson, azaz a helyi árszinthez viszonyítva!)
Cimkék: költségvetés
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. lajafix 2010-11-06 00:17:54
akira jól látod: semmi értelme a kiadásokat önmagukban nézni a lényegnek a hatékonyságon kellene lennie. Valószínűleg még rosszabb képet látnánk ha a hatékonyság mentén néznénk az egyes területeket.
13. lajafix 2010-11-06 00:14:31
"Ha nem hozzuk meg az okos döntéseket, mint a szlovének, "
Mi az okos döntés? Úgy vélem hogy a takarékosság. 40 évig nem csinálta az állam, épp ideje elkezdje. Ez legalább hatékonyságot is növeli, mert a mai kevés ráfordítás is sok a jelenlegi felsőoktatási outputhoz.
A felsőoktatásra + szlovákiára visszatérve pár éve olvastam - talán a hvg felsőoktatási mellékletében - a szlovák és a magyar felsőoktatás kibocsátásának eltérését. Arányaiban ugyanannyi bölcsészt képzünk mint ők mérnököt...'akkor nem marad más hátra, mint egyre olcsóbbnak lenni, ami hosszabb távon csak zsákutca lehet. Ez csak rövidtávon stratégia, középtávon már nem az.'
Ez így kereknek tűnik, mégis milyen versenyelőnyünk van, ami felment minket az olcsóbbodás alól?
Merthogy ásványkincsünk nincs, adósságunk ellenben rengeteg, képzettségünk finoman szólva gyenge és rossz szerkezetű, inaktív/aktív arányunk rossz és még romlik s pl még a nagyot jövedelmező közmű piacunkat is eladtuk, ami elnézve a még állami kézen levő cégeket egészen jó döntésnek tűnik ma is.
12. akira 2010-11-05 23:20:09
Kedves Pogi,

Mint azt tudod, alapvetően az az elvem, hogy az állam költsön minél kevesebbet és hatékonyabban mindenre és engedje kibontakozni a piacgazdaságot, de ezt, hogy kevesebbet költsön, az oktatásra mondanám ki a legkevésbé. De az igazság az, hogy itt is a hatékonyság az elsődleges, azaz arra költsön sokkal többet, amelyre igazán szükség van, és a felesleges kiadásokat pedig hagyja a piacra.

Oktatásügyben azt gondolom, hogy az államnak első sorban a lehető legmagasabb színvonalú alapoktatás kialakítására és fenntartására kellene költenie, a szakképzésre és felső fokú képzésre pedig csupán annyit, amennyire neki magának (az államnak) szüksége van, azaz annyi szakembert képezzen, amennyit foglalkoztatni is tud. Tehát nem szükséges a Mercedes gyárba munkásokat képeznie, azt képezze a Mercedes és nem szükséges olajmérnököket sem képeznie, azt meg képezze ki a MOL, ha szüksége van rá. Közgazdászokat, jogászokat és

De az állam képezze magas színvonalon az általános iskolai tanítókat, tanárokat, bírókat, ügyészeket, de profi államigazgatási szakembereket is.

Amennyiben egy állam által finanszírozott diplomás a piacon hasznosítja a tudását (első sorban a saját javára), az fizesse meg a taníttatásának költségeit - az adófizetésén túl is, hiszen az, aki saját maga finanszírozta a taníttatását, elvileg az is adózik....

Többek ez utóbbi volna egy példa a hatékony állami finanszírozásra...

Lajafix-szel egyetértek, azért megy el túl sok pénz adósságszolgálatra, mert alacsony hatékonysággal megvalósított költekezései túl magasnak bizonyultak (többet költött a lehetőségeinél), ezért eladósodott. Ez a családokkal, magánszemélyekkel is így van, ha többet költ, mint amennyi bevétele van, az eladósodik. Ilyen egyszerű!

Így tehát folyton amellett érvelni, hogy az állam költsön többet szinte mindenre - csupán az eladósodást növeli.
11. Pogi 2010-11-05 06:08:10
Lajafix: na de pont ez az, amit mondani akarok Önnek. Ha nem hozzuk meg az okos döntéseket, mint a szlovének, akkor nem marad más hátra, mint egyre olcsóbbnak lenni, ami hosszabb távon csak zsákutca lehet. Ez csak rövidtávon stratégia, középtávon már nem az.

@Tóth László: az Education at a Glance az a kiadvány, amire gondol, kattintson bátran a linkre. Minden adat ott van, amit Ön említett.
10. nagyt55 2010-11-04 21:32:00
Sok a szakértő, akiknek sok-sok pénzt fizetnek ki!Ha pedig ilyen sok a szakértő, akkor nem értem, miért ilyen siralmasnak mondott az oktatás?!
9. Tóth László 2010-11-04 21:11:17
Tisztelt Pogátsa Úr!

A számok mutatósak, de nem csak a külső, hanem a belső arányok is fontosak: a GDP hány százalékát fordítottuk oktatásra 5 éve és ennek hány százalékát ma?Ezen felül: érdemes lenne megvizsgálni, hogy az oktatásra fordított összegnek milyen a belső megoszlása - úgy, mint alapfokú,középfokú,felsőfokú oktatás illetve szakképzés? Ezek a számok is sokat elárulhatnak!
Ha pedig itt tartunk, talán érdemes lenne azt is megnézni, hogy ezen arányok és mutatók mellett milyen eredményeket tudunk felmutatni, pl.: milyen az írás-olvasás tanítás hatásfoka, hányan NEM tanulnak tovább középfokú oktatási intézményekben, a diplomások hány százaléka NEM tud elhelyezkedni?

Ha akadna az Úniónak a tagországokra vonatkozó, a fenti mutatókat, indikátorokat tartalmazó kiadványa érvényesülhetne egy (egyébként a számvitelben alkalmazott) alapelv, az összemérés elve.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés