FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e oktatásra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e oktatásra? 2010-11-04 06:31:19
Ellenkezőleg. Erre is siralmasan keveset. Ebből így nem lesz felzárkózás. És nem ez viszi el a pénzt a költségvetésből.

 A legutóbbi blogbejegyzésben megnéztem, hogy vajon szocpolra túl sok megy-e el a magyar költségvetésből? Azt találtam, hogy nem.

Nézzük most az oktatást. Szerencsére rendelkezésünkre áll egy rendszeresen kijövő, igen kiváló módszertannal készített nemzetközi összhasonlító anyag, az "Education at a Glance". Mindenkinek ajánlom nézegetésre, rengeteg hasznos információ van benne. (Az is jellemző, hogy az Uniónak nincs hasonló minőségű kiadványa. Az oktatás nemzeti hatáskör...) Nos, ennek számai alapján Magyarország brutálisan alulfinanszírozza az oktatási rendszerét. Ebből nem lesz felzárkózás.


2007-ben az OECD a teljes oktatási vertikumot tekintve átlagban 8216 dollárt költött el diánkonként. Magyarország 4811-et, azaz nem sokkal többet, mint az OECD átlag felét. Az átlag persze eltakarja, hogy a legtöbbet költő skandinávok, angolszászok és svájciak 10-14 ezer dollárt is elköltenek diákonként. Az alacsony adók csodaországa, Szlovákia még nálunk is sokkal kevesebbet, 3694 dollárt költött diákonként, ennél kevesebbet Európában senki.

Az OECD átlagosan a felsőoktatásban 8970 dollárt költ el, felsőoktatási kutatás-fejlesztéssel együtt pedig 12 907-et. Magyarország k+f nélkül 5365 dollárt, k+f-el pedig 6721 dollárt, azaz körülbelül az OECD átlag felét. A fejkvóta alapú finanszírozás miatt alig van nem kívülről finanszírozott kutatás a felsőoktatásban. A magyar egyetemek jelenleg nem hogy kutatásra és publikációkra nem kapnak külön költségvetést, de még a bérek egy részét is kívülről kell kigazdálkodniuk. Miközben sokkal több felsőoktatási intézmény működik, mint amire szükség lenne. Ez nyilván meglátszik az oktatás színvonalán. A tátrai tigris 4922 dollárt költ felsőoktatásra, k+f-el együt 5736-ot. Ennél kevesebbet már csak a valamilyen fura okból mostanság szintén csodaországnak kikiáltott Lengyelország költ.

Természetesen az oktatási rendszerünk tartalmi átalakításának is lenne jelentős hozadéka, de a finanszírozási különbségek akkorák, hogy minden valószínűség szerint az oktatás az az alrendszer, ahol spórolni nem lehetne, ehelyett egész más szerkezetben, de többletfinanszírozásra lesz szükség (ha majd egyszer egy kormány nekiáll a tényleges reformnak). Megint nem a kisebb állam felé mutat.


Ráadásul ahogy a fenti grafikon mutatja, a GDP arányos oktatási ráfordításaink még csökkentek is 1995 óta.

(Minden adat 2007 és vásárlóerő paritáson, azaz a helyi árszinthez viszonyítva!)
Cimkék: költségvetés
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. lajafix 2010-11-04 19:57:34
megjegyzem még mindig várom arra a választ, hogy milyen versenyelőnyünk van, ami felment minket az adóversenyben való részvétel alól?
7. lajafix 2010-11-04 19:55:11
Kedves Pogi,

Amint írtam szocpolos post kommentjeihez szlovénia nem a mi versenytársunk, annyira előttünk járnak, mentalitásuk teljesen más mint a mienk. Például dupla ennyit költenek oktatásra.Például választott elitjük sokkal jobb mint a mienk, például polgáraik a közösbe be is tesznek nem csak kivenni akarnak. Például beruházásaik jóval hatékonyabbak és például az oktatásuk is hatékonyabb. Kár velük példálóznia, ahogy a németekkel, svédekkel és svájciakkal is. A mi lehetőségeink jelenleg nem ezek szintjén helyzkednek el.

'Hol megy el a sok lé? Adósságszolgálat, korrupció.'
Az adósságszolgálat annak következménye hogy valamire jóval többet költöttünk és költünk mint amennyit megengedhetnénk. A korrupciót hány milliárdra tartja?

Másra nem költünk sokat? Csak az adósság szolgálat és a korrupció? Javaslom hasonlítsa össze a többi kiadást is: hol haladjuk meg a térségi átlagot és megtalálja hogy mire költünk sokat: nyugdíj, szocpol, állami vízfej ideértve a korrupciót is. Ez az állam kiadásainak nagy része.

6. Pogátsa Zoltán 2010-11-04 16:55:04
Lajafix: Ismét csak nem a versenytársi átlagot hozzuk, hanem a béna adóversenyes olcsó béres modell átlagát. A szlovének dupla ennyit költenek oktatásra. Meg is látszik

Hol megy el a sok lé? Adósságszolgálat, korrupció. LEsznek erről is bejegyzések. :)
5. kp 2010-11-04 15:29:43
mondjuk az oktatás, különösen az alsó fokú tényleg szégyenletesen csóró... mondjuk még azt a kevésnek is sok helyen el tudják szórni egy részét...

Azt én is kíváncsian várom, hogy mikor vesz elő a szerző egy komoly kiadási tételt, (nem egy 35 millás szolgálati autót!) amelyről azt mutatja ki, hogy yess, itt megy el a lé...
4. lajafix 2010-11-04 14:22:42
Érdekes a felsőoktatási ráfordításban kb hozzuk a térségi/versenytársi átlagot, ami kevés. Szocpolban pedig az átlag felett vagyunk, ami szintén nem sok a szerző szerint. Mire megy el akkor sok?

3. Pogátsa Zoltán 2010-11-04 13:48:20
Kedvs Horváth István,
lsd grafikon.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés