FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e oktatásra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e oktatásra? 2010-11-04 06:31:19
Ellenkezőleg. Erre is siralmasan keveset. Ebből így nem lesz felzárkózás. És nem ez viszi el a pénzt a költségvetésből.

 A legutóbbi blogbejegyzésben megnéztem, hogy vajon szocpolra túl sok megy-e el a magyar költségvetésből? Azt találtam, hogy nem.

Nézzük most az oktatást. Szerencsére rendelkezésünkre áll egy rendszeresen kijövő, igen kiváló módszertannal készített nemzetközi összhasonlító anyag, az "Education at a Glance". Mindenkinek ajánlom nézegetésre, rengeteg hasznos információ van benne. (Az is jellemző, hogy az Uniónak nincs hasonló minőségű kiadványa. Az oktatás nemzeti hatáskör...) Nos, ennek számai alapján Magyarország brutálisan alulfinanszírozza az oktatási rendszerét. Ebből nem lesz felzárkózás.


2007-ben az OECD a teljes oktatási vertikumot tekintve átlagban 8216 dollárt költött el diánkonként. Magyarország 4811-et, azaz nem sokkal többet, mint az OECD átlag felét. Az átlag persze eltakarja, hogy a legtöbbet költő skandinávok, angolszászok és svájciak 10-14 ezer dollárt is elköltenek diákonként. Az alacsony adók csodaországa, Szlovákia még nálunk is sokkal kevesebbet, 3694 dollárt költött diákonként, ennél kevesebbet Európában senki.

Az OECD átlagosan a felsőoktatásban 8970 dollárt költ el, felsőoktatási kutatás-fejlesztéssel együtt pedig 12 907-et. Magyarország k+f nélkül 5365 dollárt, k+f-el pedig 6721 dollárt, azaz körülbelül az OECD átlag felét. A fejkvóta alapú finanszírozás miatt alig van nem kívülről finanszírozott kutatás a felsőoktatásban. A magyar egyetemek jelenleg nem hogy kutatásra és publikációkra nem kapnak külön költségvetést, de még a bérek egy részét is kívülről kell kigazdálkodniuk. Miközben sokkal több felsőoktatási intézmény működik, mint amire szükség lenne. Ez nyilván meglátszik az oktatás színvonalán. A tátrai tigris 4922 dollárt költ felsőoktatásra, k+f-el együt 5736-ot. Ennél kevesebbet már csak a valamilyen fura okból mostanság szintén csodaországnak kikiáltott Lengyelország költ.

Természetesen az oktatási rendszerünk tartalmi átalakításának is lenne jelentős hozadéka, de a finanszírozási különbségek akkorák, hogy minden valószínűség szerint az oktatás az az alrendszer, ahol spórolni nem lehetne, ehelyett egész más szerkezetben, de többletfinanszírozásra lesz szükség (ha majd egyszer egy kormány nekiáll a tényleges reformnak). Megint nem a kisebb állam felé mutat.


Ráadásul ahogy a fenti grafikon mutatja, a GDP arányos oktatási ráfordításaink még csökkentek is 1995 óta.

(Minden adat 2007 és vásárlóerő paritáson, azaz a helyi árszinthez viszonyítva!)
Cimkék: költségvetés
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Horváth István 2010-11-04 13:41:36
Hiába no a rendszerváltás óta kivétel nélkül mindegyik kormány kiemelt stratégiai ágazatnak minősítette az oktatást. Ennek a minősítésnek az eredménye az említett abszolut számban megadott összeg. Ami azért félrevezető is, mert nem ad választ, hogy a költségvetés hány százalékát fordítják erre az ágazatra azok az országok, ahol fejlettségüknél fogva magasabb az egy főre jutó GDP, GNP. Mindenesetre mi lenne az eredmény, ha nem minősítették volna stratégiai agazatbak az egymást követő kormányok.
« Előző 6    1 2 3    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , szociálpolitika, IMF, jegybank, önkormányzatok, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés