FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e romákra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e romákra? 2010-11-08 06:50:29
Tisztán roma integrációra nagyon keveset. Viszont azt össze-vissza, értelmetlenül, ellenőrizetlenül, és eredménytelenül. Gyakorlatilag a renszerváltás óta folyamatosan. És hát fogalmunk sincs még arról sem, hány roma polgártársunk sorsát kívánjuk mindezzel közvetlenül javítani.

 A szociálpolitika és az oktatáspolitika után a leggyakrabban azt halljuk, hogy a kormányzat sokat költ  romákra. Nos, vizsgáljuk meg ezt a kérdést is, érzékeny mivolta ellenére, amennyire lehet, objektívan. 

Ebben szerencsére segítségünkre van az Állami Számvevevőszék 2008 április elemzése, melynek címe: 

"A magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére a rendszerváltás óta fordított támogatások mértéke és hatékonysága"

Az anyag alapvetően három fontos kijelentést tesz:

1. A romaprogramok hatékonyságának elemzése közgazdasági eszközökkel nem megtehető, mert Magyarországon (és a környező országokban) a Holokauszt óta a népszámlálásokon nem kérdezünk rá a polgárok etnikumára. Ergo nem tudjuk, hogy 400 000, vagy éppenséggel 800 000 roma él-e Magyarországon. (Megjegyzem evvel még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint Szlovákia, ahol 100 ezer és egymillió között mozog ez a becslés.) Abban talán konszenzus van, hogy a népszámlálás ezen alapelvét ne változtassuk meg. De hogyan lehet majd valaha megítélni a roma integráció sikerességét, ha alapvetően nem tudjuk eldönteni, ki a roma és ki nem, kinek és hány embernek a sorsát kívántuk javítani? Elfogadja-e a magyar társadalom, hogy a cigányság és a nem cigányság határai nem élesek, több százezer polgártársunk van, aki a kettő közötti mezőben éli életét?

2. Az anyag azt is kimondja, hogy a magyarországi romaprogramok konfúzak és inkoherensek voltak, és érdemben senki nem monitorozta a hatásukat. Az intézkedések legtöbbször nem alkalmaztak mérhető indikátorokat, a koordinálásukra hivatott kormányzati egységek intézményi stabilitása gyenge volt.

3. Végezetül pedig ad egy megközelítést a romaprogramok összegére. "A kormányok a cigányság integrációjára a becsült adatok szerint 1996 és 2006 között összesen mintegy 120 Mrd Ft-ot fordítottak. Ezek az összegek értelemszerűen nem tartalmazzák azokat a támogatásokat (például családi pótlék, szociális segélyek) amelyekben a cigány lakosság az általános feltételek szerint részesült." Ez ha 400 ezer romával számolunk, akkor 27 273 forint fejenként és évente, ha 800 ezerrel, akkor 13 636. Nem tűnik túlságosan soknak... Ebből kellene megoldani olyan egészen különböző feladatokat, mint anti-diszkrimináció, anyanyelvi oktatás, saját kultúra elsajátítása és ápolása, politikai képviselet, "a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítása", a romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítése, ...
Mindez persze azon is műlik, ki mit gondol a romaproblémáról. Amennyiben ezt alapvetően szegénységi és munkaügyi problémaként kezeljük, akkor a roma integrációra költött összegeket azokon a területeken kell számon kérjük.

Mindeközben persze tudjuk, hogy a romák integrációjának általános helyzete nem hogy javult volna, hanem jelentős romlás következett be, amely komoly társadalmi feszültségekhez vezetett.

Cimkék: költségvetés, romák
Megosztás
41 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. krep 2010-11-11 20:32:08
nagyon sokat költünk a romákra - legalábbis a hasznosuláshoz képest. a segélyek, bűnüldözés, bűnözési veszteség (pl. a kábellopás vesztesége nem a réz kilós ára, amiért eladják).
nagyon keveset költünk a romákra - mert sokkal többet kéne, hogy mérhető haszon jelenjen meg.
és ami a legfontosabb: ha többet, illetve hatékonyabban költenénk (iskolára, integrációra, szexuális felvilágosításra, munkára ösztönzésre stb), akkor ezek az emberek hasznos, adófizető állampolgárok lennének, költségtétel helyett.
(csak zárójelben jegyzem meg a társadalom egyre nagyobb hányadáról beszélünk: nem mindegy, hogy hány eltartott és hány eltartó van. ha 0 lenne a cigányság támogatása, akkor valószínűleg nőne a bűnözés, csökkenne az integráció - és viszonylag hamar még rosszabb szociológiai-demográfiai helyzetbe kerülne a magyar társadalom)
:(
13. lajafix 2010-11-11 09:54:22
pogi: nem nem. :) ezek nem diszjunkt halmazok és a cím alapján sokan egy népcsoportotnak adott összes transzfert vélelmezik.

Ahogy a többit sem szegényekre költjük. hanem bőven osztott jogosultságok után igényelt kifizetésekre.
12. lordjim 2010-11-10 16:57:53
a cigány NEM akar integrálódni,nem akar az őt befogadni akaró,mindenben támogató TÖBBSÉG-hez alkalmazkodni,alapvető dolgokat nem teljasít,koszban él pedig a szegénység nem akadálya a tisztságnak,az ő esetükben tényleg a kivétel erősíti a szabályt
11. Pogi 2010-11-10 15:10:47
Lajafix: nem nem :) Ennyit költünk romákra. A többit SZEGÉNYEKre és MUNKANÉLKÜLIEKre költjük.
10. lajafix 2010-11-10 14:31:40
A címet módosítani kellene arra, hogy sokat költünk-e roma integrációra.
9. KM 2010-11-09 12:01:37
Josip, azért legalább már az alanyi jogon járó támogatásokat ne számoljuk bele. A többi nem célzottról nem is beszélve.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés