FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e romákra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e romákra? 2010-11-08 06:50:29
Tisztán roma integrációra nagyon keveset. Viszont azt össze-vissza, értelmetlenül, ellenőrizetlenül, és eredménytelenül. Gyakorlatilag a renszerváltás óta folyamatosan. És hát fogalmunk sincs még arról sem, hány roma polgártársunk sorsát kívánjuk mindezzel közvetlenül javítani.

 A szociálpolitika és az oktatáspolitika után a leggyakrabban azt halljuk, hogy a kormányzat sokat költ  romákra. Nos, vizsgáljuk meg ezt a kérdést is, érzékeny mivolta ellenére, amennyire lehet, objektívan. 

Ebben szerencsére segítségünkre van az Állami Számvevevőszék 2008 április elemzése, melynek címe: 

"A magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére a rendszerváltás óta fordított támogatások mértéke és hatékonysága"

Az anyag alapvetően három fontos kijelentést tesz:

1. A romaprogramok hatékonyságának elemzése közgazdasági eszközökkel nem megtehető, mert Magyarországon (és a környező országokban) a Holokauszt óta a népszámlálásokon nem kérdezünk rá a polgárok etnikumára. Ergo nem tudjuk, hogy 400 000, vagy éppenséggel 800 000 roma él-e Magyarországon. (Megjegyzem evvel még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint Szlovákia, ahol 100 ezer és egymillió között mozog ez a becslés.) Abban talán konszenzus van, hogy a népszámlálás ezen alapelvét ne változtassuk meg. De hogyan lehet majd valaha megítélni a roma integráció sikerességét, ha alapvetően nem tudjuk eldönteni, ki a roma és ki nem, kinek és hány embernek a sorsát kívántuk javítani? Elfogadja-e a magyar társadalom, hogy a cigányság és a nem cigányság határai nem élesek, több százezer polgártársunk van, aki a kettő közötti mezőben éli életét?

2. Az anyag azt is kimondja, hogy a magyarországi romaprogramok konfúzak és inkoherensek voltak, és érdemben senki nem monitorozta a hatásukat. Az intézkedések legtöbbször nem alkalmaztak mérhető indikátorokat, a koordinálásukra hivatott kormányzati egységek intézményi stabilitása gyenge volt.

3. Végezetül pedig ad egy megközelítést a romaprogramok összegére. "A kormányok a cigányság integrációjára a becsült adatok szerint 1996 és 2006 között összesen mintegy 120 Mrd Ft-ot fordítottak. Ezek az összegek értelemszerűen nem tartalmazzák azokat a támogatásokat (például családi pótlék, szociális segélyek) amelyekben a cigány lakosság az általános feltételek szerint részesült." Ez ha 400 ezer romával számolunk, akkor 27 273 forint fejenként és évente, ha 800 ezerrel, akkor 13 636. Nem tűnik túlságosan soknak... Ebből kellene megoldani olyan egészen különböző feladatokat, mint anti-diszkrimináció, anyanyelvi oktatás, saját kultúra elsajátítása és ápolása, politikai képviselet, "a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítása", a romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítése, ...
Mindez persze azon is műlik, ki mit gondol a romaproblémáról. Amennyiben ezt alapvetően szegénységi és munkaügyi problémaként kezeljük, akkor a roma integrációra költött összegeket azokon a területeken kell számon kérjük.

Mindeközben persze tudjuk, hogy a romák integrációjának általános helyzete nem hogy javult volna, hanem jelentős romlás következett be, amely komoly társadalmi feszültségekhez vezetett.

Cimkék: költségvetés, romák
Megosztás
41 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. kp 2010-11-09 09:22:20
Sikerült az eddigi írásokat is alulmúlni.
Nem kis teljesítmény.
A részleteket az előttem írók nagyjából felsorolták...
Még esetleg a minimálbérrel össze lehetne hasonlítani a citált számokat... havi 1-2 ezres szines-szaros fehér elefánt lufiprogramokra, mig mások egy nap kemény munkájával alig a 2x-ét keresik meg... és ez csak az ÖN által írt kiadás... mi lenne a vége, ha a ténylegeset néznénk: számolva az előző hozzászólásokban megjelölt tételekkel is???
7. 30 év Borsodban 2010-11-08 20:20:57
Bocsánat, a munkát természetesen az Ön részéről gondoltam...
6. 30 év Borsodban 2010-11-08 20:19:52
Tisztelt Pogátsa Úr!

Cikke szokás szerint demagóg.

Legyen szíves a számokhoz hozzáadni a futószalagon megélhetési céllal gyártott gyerekek után járó támogatásokat is.

Esetleg kicsit jobban elmélyülni a témában, mondjuk az állami gondozásba adott, majd onnan "keresztbe" kivett gyerekek témakörét.

Bár belátom, ehhez némi munka is szükségeltetik.
5. Pogátsa Zoltán 2010-11-08 16:02:29
Linket javítottam. Mint írom a cikkben, a roma támogatások azok a támogatások, amiket kifejezetten a roma ügyekre kültünk. Benne van a cikkben, hogy ezek melyek, és az anyagban is, ami most már remélhetőleg mindenkinek nyílik.
4. Gábor 2010-11-08 15:52:12
Azért a börtönök,bíróságok és a rendőrök felét miattuk tartjuk fennt,míg a gyerekotthonok 70-80 százalékát is.Ha ehhez hozzászámoljuk a bűncselekményekkel okozott károkat, a csalással szerzett rokkantnyugdíjat és a seftelés után be nem fizetett adót,inkább évi 500 milliárdba kerülnek.Ez azt jelenti,hogy minden magyar embernek évi 55e forintot kell a romákra költenie.
3. Josip Tot 2010-11-08 15:50:54
1, A link nem él.

2, És mennyi megy segélyre, rendkívüli segélyre, GYES-re, GYED-re, ruházkodási segélyre, beiskolázásira, élelmezésire, stb? (lehet hogy benne van a Számvevőszék jelentésében, de mivel nem tudom megnyitni, nem tudom elolvasni sem).

3, Szerintem mindenki beláthatná, hogy a romák felé irányuló támogatás nem merül ki az országos roma központ létrehozására szánt milliókkal, meg az önkormányzatok romatámogatásra szánt milliókkal. Ebben benne kellene lennie a fentebb említett elemeknek is.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés