FN Blog / Pogátsa Zoltán / Sokat költünk-e romákra?
Nyomtatás Betűméret
Sokat költünk-e romákra? 2010-11-08 06:50:29
Tisztán roma integrációra nagyon keveset. Viszont azt össze-vissza, értelmetlenül, ellenőrizetlenül, és eredménytelenül. Gyakorlatilag a renszerváltás óta folyamatosan. És hát fogalmunk sincs még arról sem, hány roma polgártársunk sorsát kívánjuk mindezzel közvetlenül javítani.

 A szociálpolitika és az oktatáspolitika után a leggyakrabban azt halljuk, hogy a kormányzat sokat költ  romákra. Nos, vizsgáljuk meg ezt a kérdést is, érzékeny mivolta ellenére, amennyire lehet, objektívan. 

Ebben szerencsére segítségünkre van az Állami Számvevevőszék 2008 április elemzése, melynek címe: 

"A magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére a rendszerváltás óta fordított támogatások mértéke és hatékonysága"

Az anyag alapvetően három fontos kijelentést tesz:

1. A romaprogramok hatékonyságának elemzése közgazdasági eszközökkel nem megtehető, mert Magyarországon (és a környező országokban) a Holokauszt óta a népszámlálásokon nem kérdezünk rá a polgárok etnikumára. Ergo nem tudjuk, hogy 400 000, vagy éppenséggel 800 000 roma él-e Magyarországon. (Megjegyzem evvel még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint Szlovákia, ahol 100 ezer és egymillió között mozog ez a becslés.) Abban talán konszenzus van, hogy a népszámlálás ezen alapelvét ne változtassuk meg. De hogyan lehet majd valaha megítélni a roma integráció sikerességét, ha alapvetően nem tudjuk eldönteni, ki a roma és ki nem, kinek és hány embernek a sorsát kívántuk javítani? Elfogadja-e a magyar társadalom, hogy a cigányság és a nem cigányság határai nem élesek, több százezer polgártársunk van, aki a kettő közötti mezőben éli életét?

2. Az anyag azt is kimondja, hogy a magyarországi romaprogramok konfúzak és inkoherensek voltak, és érdemben senki nem monitorozta a hatásukat. Az intézkedések legtöbbször nem alkalmaztak mérhető indikátorokat, a koordinálásukra hivatott kormányzati egységek intézményi stabilitása gyenge volt.

3. Végezetül pedig ad egy megközelítést a romaprogramok összegére. "A kormányok a cigányság integrációjára a becsült adatok szerint 1996 és 2006 között összesen mintegy 120 Mrd Ft-ot fordítottak. Ezek az összegek értelemszerűen nem tartalmazzák azokat a támogatásokat (például családi pótlék, szociális segélyek) amelyekben a cigány lakosság az általános feltételek szerint részesült." Ez ha 400 ezer romával számolunk, akkor 27 273 forint fejenként és évente, ha 800 ezerrel, akkor 13 636. Nem tűnik túlságosan soknak... Ebből kellene megoldani olyan egészen különböző feladatokat, mint anti-diszkrimináció, anyanyelvi oktatás, saját kultúra elsajátítása és ápolása, politikai képviselet, "a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítása", a romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítése, ...
Mindez persze azon is műlik, ki mit gondol a romaproblémáról. Amennyiben ezt alapvetően szegénységi és munkaügyi problémaként kezeljük, akkor a roma integrációra költött összegeket azokon a területeken kell számon kérjük.

Mindeközben persze tudjuk, hogy a romák integrációjának általános helyzete nem hogy javult volna, hanem jelentős romlás következett be, amely komoly társadalmi feszültségekhez vezetett.

Cimkék: költségvetés, romák
Megosztás
41 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Zoltan 2010-11-08 14:58:39
Beszéljünk arról is, nekik mit kéne saját magukért tenniük.
1. Jozsef 2010-11-08 14:46:12
"...támogatásokat... 27 273 forint fejenként és évente ..."
ez kb. 2300 Ft havonta.
Akkor az egyéb jövedelmük honnan származik? Valami nem sántít ezeknél a számoknál?
« Előző 6    1 2 3    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés