FN Blog / Pogátsa Zoltán / Olajcsúcs elmélet!
Nyomtatás Betűméret
Olajcsúcs elmélet! 2010-12-08 17:16:36
A pénzügyi és gazdasági válság, az eurozóna vagy a magánnyugdíjpénztárak válsága mind kismiska ahhoz képest, amit az egyre emelkedő olajár fog nem sokára okozni.

 A "peak oil" (~csúcsolaj) elmélet valójában igen egyszerűt állít. Téved mindenki, aki arról spekulál, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer végét az olaj kifogyása fogja okozni. Elég ehhez egy egyszerű törtet figyelemmel követni.


  A számlálóban a kitermelés csökkenni kezd akkor, amikor az egyes lelőhelyek kifogyóra fordulnak. Ekkor még akár hosszú évtizedekig folytatódhat a termelés, de a volumene csökkenő.

A tört nevezője pedig a fogyasztás. A BRIC országok és általában a harmadik világ fejlődésével olyan dinamikusan kapcsolódnak be a fogyasztásba a kialakuló középosztályok, hogy a nevező gyorsan emelkedik.

A két folyamat eredményeképpen emelkedésnek indul az olaj ára, és az eddigi ciklikus mozgáshoz képest innentől folyamatosan emelkedik.

Nos, a dolog szépsége, hogy az olaj teljes kifogyását a szakértők sok száz évre becsülik. Rengeteg a már feltárt tartalék, évtizedek óta alig tárnak fel új mezőket, és egy megfelelően magas olajár mellett az addig gazdaságtalanul kitermelhető tartalékok (pl. homokolaj) is megnyílnak. Ezzel szemben a csúcsolaj minden valószínűség szerint itt van!

A kitermelés számos kulcsfontosságú területen évekkel ezelőtt meghaladta a csúcsot és csökkenőben van. A nevező gyors növekedéséről pedig nem kell sokat mondjunk. Egyetlen pillantás a benzinárakra, és mindenki láthatja: valami igen jelentőségteljes dolog történhet potenciálisan.

Márpedig ha mindez ténylege történik, akkor az adatok szerint már túljutottunk azon a toleranciaszinten, ameddig a fogyasztás árrugalmatlan volt. Az egészen közeli jövőben olyan átalakulásokra számíthatunk az életstílusunkban és a gazdasági viszonyokban, ami sokkal jobban érződik majd, mint a globális gazdasági válság, az eurozóna válsága, vagy akár a magyar kormány intézkedései.

Potenciálisan egészen közel az idő, amikor vége a távoli termékek olcsó szállításának, a külföldi nyaralásoknak, a konferenciaturizmusnak. Egész más formát ölthet a globalizáció.Cimkék: olaj
Megosztás
44 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

13. Pogi 2010-12-11 00:23:36
@Spazemen: azért nem, mert mindig lesz egy felső réteg, aki még mindig meg tudj majd fizetni a mai életstílust. Azaz nőnek a feszkók.
12. spazeman 2010-12-10 08:41:40
kizárt dolog az, hogy ez a váltás, szakítás a bőségtől átmenettel történne? persze bedől a világgazdaság kereskerelem stb. nyilván fájdalmas lesz. de ezzel szemben előtérbe egy csomó minden más.. pl megszűnik a tömeggyártás helyette előtérbe kerülnek újfent a mesterségek pl szabó, cipész akik majd intézik a hordanivalót. lokásian. nem fogunk majd hajón tenyésztett brazil csirkét vásárolni a teszkóban, helyette majd tenyészteni kell majd, házilag vidéken a kertbe, a városban a gangon meg a háztetőn stb. újra megéri majd termelni. ugyanígy az energiával. házilag kell majd a jelentős részét megtermelni és takarékoskodni kell vele nagyon és jelentős része nem a plazma tvre fog elmenni az életkörülmények fenntartásához szükséges eszközökre stbstb.... napenergia, szélenergia.. fogyasztói társadalom helyett termelő társadalom alakulhatna ki. persze kérdés, hogy történik a szakítás, a már kialakult krizist hogyan veszik az emberek, milyen politikai ideológia fogja ezt meglovagolni stb..

nagyon elképzelhetetlen lenne ez?
11. pepe 2010-12-09 21:37:21
Higgyétek el be fog jönni! Marad a "Vissza a természetbe!" Kicsit belsőségesebben, egymásra utaltabban - de talán boldogabban. Mindent bele!
10. kp 2010-12-09 09:55:40
kiemelnék fél mondatot, ha valakinek nem tűnne fel: "az 1979-es olajválságot, mely áramszünetet, 3 napos munkahetet, kiürült autópályákat, és sok más rosszat hozott nyugaton 9%-os hiány okozta."
Tehát nem az a baj, hogy elfogy az olaj (tágabban az ősmaradványi energiakészletek) - mire elfogyna mi már régen sehol nem leszünk :-( tehát soha nem fog tényleg elfogyni.
Ennyben (!) boromeo és bárány robi fedőnevű, a témát szemlátomást behatóan ismerő hozzászólóinknak is igaza lesz... kár, hogy csak ennyiben
9. kp 2010-12-09 09:51:08
Még egy "szavazat" Hetesi Zsoltra és az ffek.hu -ra.
Rendkívül alapos, rendszerszemléletű, forrásadatokkal alátámasztott tanulmány, amivel részleteiben vitatkozni ugyan lehet de a történések várhatő fő irányvonalát megadja.... Hogy ne kelljen sokat keresgélni az ffek-en (bár a legtöbb írás jó, olvasásra érdemes) itt egy direkt link:
ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/vilag_helyzete_eghajlat_eroforrasok_gazdasag_elso_elemzes_bovitese#_ftn5 /> Az első 2-3 pgdn inkább csak bevezető (miért is lényeges a téma...) , az igazi hardcore az "Erőforrás-válság" alcímtől kezdődik. Na, az ott leírtakra várnánk sokat a valós cáfolatot... Tényleg örülnék, én pl szeretném, ha még a fiam is autózhatna 10-12 év múlva...
8. bárány robi 2010-12-09 08:47:06
Nagy igazság....
Spekuláció az egész, rénhírkeltés mi bedölünk és elhiszük mint már annyiszor.....
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés