FN Blog / Pogátsa Zoltán / Olajcsúcs elmélet!
Nyomtatás Betűméret
Olajcsúcs elmélet! 2010-12-08 17:16:36
A pénzügyi és gazdasági válság, az eurozóna vagy a magánnyugdíjpénztárak válsága mind kismiska ahhoz képest, amit az egyre emelkedő olajár fog nem sokára okozni.

 A "peak oil" (~csúcsolaj) elmélet valójában igen egyszerűt állít. Téved mindenki, aki arról spekulál, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer végét az olaj kifogyása fogja okozni. Elég ehhez egy egyszerű törtet figyelemmel követni.


  A számlálóban a kitermelés csökkenni kezd akkor, amikor az egyes lelőhelyek kifogyóra fordulnak. Ekkor még akár hosszú évtizedekig folytatódhat a termelés, de a volumene csökkenő.

A tört nevezője pedig a fogyasztás. A BRIC országok és általában a harmadik világ fejlődésével olyan dinamikusan kapcsolódnak be a fogyasztásba a kialakuló középosztályok, hogy a nevező gyorsan emelkedik.

A két folyamat eredményeképpen emelkedésnek indul az olaj ára, és az eddigi ciklikus mozgáshoz képest innentől folyamatosan emelkedik.

Nos, a dolog szépsége, hogy az olaj teljes kifogyását a szakértők sok száz évre becsülik. Rengeteg a már feltárt tartalék, évtizedek óta alig tárnak fel új mezőket, és egy megfelelően magas olajár mellett az addig gazdaságtalanul kitermelhető tartalékok (pl. homokolaj) is megnyílnak. Ezzel szemben a csúcsolaj minden valószínűség szerint itt van!

A kitermelés számos kulcsfontosságú területen évekkel ezelőtt meghaladta a csúcsot és csökkenőben van. A nevező gyors növekedéséről pedig nem kell sokat mondjunk. Egyetlen pillantás a benzinárakra, és mindenki láthatja: valami igen jelentőségteljes dolog történhet potenciálisan.

Márpedig ha mindez ténylege történik, akkor az adatok szerint már túljutottunk azon a toleranciaszinten, ameddig a fogyasztás árrugalmatlan volt. Az egészen közeli jövőben olyan átalakulásokra számíthatunk az életstílusunkban és a gazdasági viszonyokban, ami sokkal jobban érződik majd, mint a globális gazdasági válság, az eurozóna válsága, vagy akár a magyar kormány intézkedései.

Potenciálisan egészen közel az idő, amikor vége a távoli termékek olcsó szállításának, a külföldi nyaralásoknak, a konferenciaturizmusnak. Egész más formát ölthet a globalizáció.Cimkék: olaj
Megosztás
44 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

13. Pogi 2010-12-11 00:23:36
@Spazemen: azért nem, mert mindig lesz egy felső réteg, aki még mindig meg tudj majd fizetni a mai életstílust. Azaz nőnek a feszkók.
12. spazeman 2010-12-10 08:41:40
kizárt dolog az, hogy ez a váltás, szakítás a bőségtől átmenettel történne? persze bedől a világgazdaság kereskerelem stb. nyilván fájdalmas lesz. de ezzel szemben előtérbe egy csomó minden más.. pl megszűnik a tömeggyártás helyette előtérbe kerülnek újfent a mesterségek pl szabó, cipész akik majd intézik a hordanivalót. lokásian. nem fogunk majd hajón tenyésztett brazil csirkét vásárolni a teszkóban, helyette majd tenyészteni kell majd, házilag vidéken a kertbe, a városban a gangon meg a háztetőn stb. újra megéri majd termelni. ugyanígy az energiával. házilag kell majd a jelentős részét megtermelni és takarékoskodni kell vele nagyon és jelentős része nem a plazma tvre fog elmenni az életkörülmények fenntartásához szükséges eszközökre stbstb.... napenergia, szélenergia.. fogyasztói társadalom helyett termelő társadalom alakulhatna ki. persze kérdés, hogy történik a szakítás, a már kialakult krizist hogyan veszik az emberek, milyen politikai ideológia fogja ezt meglovagolni stb..

nagyon elképzelhetetlen lenne ez?
11. pepe 2010-12-09 21:37:21
Higgyétek el be fog jönni! Marad a "Vissza a természetbe!" Kicsit belsőségesebben, egymásra utaltabban - de talán boldogabban. Mindent bele!
10. kp 2010-12-09 09:55:40
kiemelnék fél mondatot, ha valakinek nem tűnne fel: "az 1979-es olajválságot, mely áramszünetet, 3 napos munkahetet, kiürült autópályákat, és sok más rosszat hozott nyugaton 9%-os hiány okozta."
Tehát nem az a baj, hogy elfogy az olaj (tágabban az ősmaradványi energiakészletek) - mire elfogyna mi már régen sehol nem leszünk :-( tehát soha nem fog tényleg elfogyni.
Ennyben (!) boromeo és bárány robi fedőnevű, a témát szemlátomást behatóan ismerő hozzászólóinknak is igaza lesz... kár, hogy csak ennyiben
9. kp 2010-12-09 09:51:08
Még egy "szavazat" Hetesi Zsoltra és az ffek.hu -ra.
Rendkívül alapos, rendszerszemléletű, forrásadatokkal alátámasztott tanulmány, amivel részleteiben vitatkozni ugyan lehet de a történések várhatő fő irányvonalát megadja.... Hogy ne kelljen sokat keresgélni az ffek-en (bár a legtöbb írás jó, olvasásra érdemes) itt egy direkt link:
ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/vilag_helyzete_eghajlat_eroforrasok_gazdasag_elso_elemzes_bovitese#_ftn5 /> Az első 2-3 pgdn inkább csak bevezető (miért is lényeges a téma...) , az igazi hardcore az "Erőforrás-válság" alcímtől kezdődik. Na, az ott leírtakra várnánk sokat a valós cáfolatot... Tényleg örülnék, én pl szeretném, ha még a fiam is autózhatna 10-12 év múlva...
8. bárány robi 2010-12-09 08:47:06
Nagy igazság....
Spekuláció az egész, rénhírkeltés mi bedölünk és elhiszük mint már annyiszor.....
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés