FN Blog / Pogátsa Zoltán / Van-e lengyel csoda?
Nyomtatás Betűméret
Van-e lengyel csoda? 2010-12-16 13:01:04
Tényleg van-e lengyel csoda, vagy csak szokás szerint a sajtó megint felkapott egy bezzeg országot?

 

Az utóbbi időben a sajtóban elterjedni látszik a nézet, amely szerint a lengyel gazdaságban valamifajta csoda jött létre az utóbbi években. A kedvező makrogazdasági mutatókból, mindenek előtt abból, hogy Európa egyetlen gazdaságaként nem került recesszióba, a lengyel kormány is profitálni kíván masszív nemzetközi reklámkampányokkal.

Pedig valójában semmi különleges nem történt Lengyelországban. Egész egyszerűen arról van szó, hogy ha az országokat néhány egyszerű mutató (mindenekelőtt a GDP és az államháztartás egyenlege) alapján ítéljük meg, akkor mindig lesznek éppen aktuális jobban teljesítő országok, akiket a nemzetközi sajtó ideig-óráig sztárol, majd ejt. Egykor Magyarország volt ez a celebország, majd Szlovákia, most éppen Lengyelország. A felszínes elemzőket a mélyebb gazdaságszerkezeti összefüggések és a folyamatok fenntarthatósága nem érdekli.

Mi a ’lengyel csoda’ alapja? Először is nem valami kiemelkedő kiugrást kell magyaráznunk, csupán egy-két év elfogadható növekedést. Amíg Európa és a térség többi országa kisebb-nagyobb recesszióba esett a globális válság következményeképpen, addig Lengyelország nem. Ennek egyik oka, hogy az a két hatásmechanizmus, amelyen keresztül a régió többi országa bajba került, Lengyelország esetében nem volt számottevő. Egyrészt nem volt jelentős a lakosság eladósodottsága (főleg nem euróban vagy svájci frankban). Másrészt pedig a lengyel gazdaság messze nem annyira exportfüggő, mint a régió többi országa. Egész egyszerűen az országa méret és a keleti részek fejletlensége miatt a GDP arányos működő tőke beáramlás sokkal kisebb volt, mint máshol. Ennek eredményeképpen a nyugati kereslet visszaesése sem érintette őket olyan hátrányosan.

De vannak további okok is. Nagyon meghatározó, hogy a zloty éppen a megfelelő pillanatban értékelődött le vagy negyven százalékkal. Ez önmagában igen komoly magyarázó tényező. Ráadásul a lengyelországi autógyárak érzékelhetően profitáltak a német és egyéb nyugat-európai roncsakciókból. Egyes gyárak megrendelései több száz százalékkal emelkedtek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Lengyelország nem sokára futball Európa bajnokságot rendez, és ennek a beruházásai is kontraciklikusan hatnak.

Nagyon érdekes kérdés a sokat emlegetett lengyel oktatási reform kérdése. Ottani megfigyelők szerint igazán pozitív hatása csak az általános iskolai rendszer decentralizációjának volt. A szabadabb tananyag és módszertan választás eredményeképpen javult az alapképzés teljesítménye, amelyet a legutóbbi PISA jelentés is visszaigazolt. A felsőoktatási reform azonban nagyon gyenge eredményekhez vezetett. Az egyetemi professzorok megtartották állásaikat a magasabb presztízsű, ám sokkal rosszabbul fizetett állami egyetemeken, de közben másodállást vállaltak a sokkal gyengébb színvonalú, ám igen jól fizető magánegyetemeken, amelyeken igen megszaporodtak a diákok. Az ismert diplomagyárak ontják a végzetteket, akiknek a tudása azonban messze nem kielégítő. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy az iskolarendszer reformja eddig csak igen szerény mértékben járulhatott hozzá az úgynevezett lengyel gazdasági csoda átmeneti jelenségéhez.

Végezetül annak a keresleti hatása sem elhanyagolható, hogy a válság kirobbanása után a 2008-9-10-es éveket a lengyel gazdaság 3,4, 7,2, és 7,9%-os államháztartási hiányokkal zárta. Megengedhetik maguknak, mert alacsony az államadósságuk. Mégis műkődne a Keynes-i gazdaságpolitika?Cimkék: Lengyelország
Megosztás
22 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Boguslawski 2010-12-30 15:01:54
Olyan, mintha félbemaradt volna a poszt, az oktatási rész után várnám az érveket tovább, mitől nem olyan jó Lengyelország. Nagy ország, nagy népesség, viszonylag fejletlen pénzügyi szektor és pénzügyi közvetítés, leértékelt zloty.... A csoda nem azt jelenti, hogy épp együtt állnak a megfelelő tényezők? Ezek épp így néznek ki. És nagyon fontos szerintem az egyik hozzászólásban említett munkamorál, ahogy a lengyel elmegye külföldre dolgozni, ahol nem csak pénzt, de nyelvtudást is magára szed, nem véletlenül kezdenek a szolgáltatók Bp-ről Varsóba települni, még olyanok is, mint a HR...
3. Pogi 2010-12-18 21:13:40
Kedves Tamás!
Érdekes felvetés!
P.Z.
2. Orsós Szandokan 2010-12-18 19:33:26
Az elmúlt nyolc évben szegény Lengyeleknek nem volt D209. és Öszödi böszméjük sem. Helyette Katcinski fivérekkel kellett a csodát épiteni.
1. Kaposvari Tamas 2010-12-17 11:47:31
Tisztelt Zoltán!
Szerintem nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy a lengyel munkaképes lakosság egy jelentős hányada, illetve a fiatal pályakezdők dolgoznak néhány évet angliában, például, ahonnan szó szerint haza viszik a tőkét. Ezek az emberek jellemzően 3-5 évet töltenek kint itt, angliában, szerény anyagi körülmények között, félretéve némi pénzt,amiből aztán saját hazájukban vesznek házat, lakást, indítanak vállalkozást.Ezt gondoljuk azért tovább, hogy ennek milyen hatásai vannak...és mindjárt kiderül, hogy a lakosság a külföldi munkavállalás révén rendelkezik azzal a tőkével, amit magyarországon hitelből próbál mindenki megszerezni.
Tisztelettel
ktp

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés