FN Blog / Pogátsa Zoltán / Mért magas a magyar infláció?
Nyomtatás Betűméret
Mért magas a magyar infláció? 2010-12-21 13:57:56
A monetáris politika a magas magyar inflációból indul ki. Ám az a régióban sehol nincs ilyen magas, az évek óta tartó infláció targetálásnak és a recessziónak már rég le kellett volna nyomnia.

 Az újév várható következő konfliktusa a monetáris politika környékén bontakozik majd ki. Az évek óta tartó monetáris politika támogatói abból indulnak ki, hogy ha Magyarországon újra és újra feléled az infláció, akkor a jegybank feladata az irányadó kamatláb emelésével annak leszorítása. Ez a szakpolitikai stratégia az infláció targetálás. A gyakorlat kritikusai azonban azt mondják, hogy a jegybank feleslegesen magasan tartja a kamatlábat, ezáltal ellehetetleníti a magyar vállalkozók profitabilitását. A stratégi hívei attól tartanak, hogy ha a jegybankra rákényszerítenék a kamatlábak csökkentését, akkor elszabadulna az infláció.

Az egész vitában van azonban egy alapvető ismeretlen. Látni kell, hogy a kelet-európai térségben szinte mindenhol elfogadhatóan alacsony szintre csökkent az infláció, csak Magyarországon marad tartósan magas szinten. Ráadásul közgazdasági alapösszefüggés, hogy recessziós időszakban kifejezetten alacsony szintre kéne zuhannia az inflációnak. Nos, ez sem történt meg. Attól tartok elhanyagoltunk valamit: alapvetően nincs igazán jó magyarázatunk arra, mért ragadt meg makacsul magas szinten az infláció Magyarországon.

Természetesen minden kamatemelésnél lehet éppen aktuális inflációs nyomást okozó tényezőket találni (most éppen az energiaárak, az élelmiszerárak, stb.). De nekünk olyan tényezőket kellene találni, amely egyrészt konzekvensen jelen van 6-7 éve, másrészt pedig a régió többi részére nem hat, hiszen ott sikerült leszorítani az inflációt. Ilyet viszont igazából nem nagyon tudunk felmutatni. Kérdés tehát, hogy mekkora lehet egy infláció targetáló politika sikere, ha nem tudjuk a tartósan makacs infláció igazi okát.

Félő, hogy a tartósan magas magyar inflációnak valamifajta önbeteljesítő profécia jellege van. Mivel tartósan magas volt eddig is, ezért újra és újra beépítenek a bérvárakozásokba is pár százalékot, ettől ténylegesen magas is marad, ettől viszont ismét beépítik. Azaz klasszikus ár-bér spirál lehet a jelenség közepében. Ezt megtörni viszont infláció targetálással nem lehet, hiszen a növekvő kamatlábak magasabb inflációt sugallnak a piacnak. Azaz magának a kamatpolitkának is lehet infláció felhajtó hatása.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy eddig igazából az infláció targetálás stratégiája nem lett érdemben tesztelve. Ennek fő oka, hogy magas államháztartási hiányok esetén (Magyarországon egy évtizede ez van) a jegybanknak nincs más lehetősége, mint magasan tartani a kamatlábat, egyébként újrafinanszírozhatatlan lenne az államadósság. Eddig ez is történt. Azaz érdemi infláció targetálást nem lehetett csinálni. A stratégia idéntől tesztelődne élesben igazándíból, hiszen relatíve alacsony, sőt, várhatóan egy ideig fenntarhatóan alacsony lett az államháztartási hiány. (Azért persze ezt se túlozzuk el. Az alacsony növekedés miatt még az adósságpályánk kivetítése még mindig nővekedő, és 2013-tól a hirtelen megugró refinanszírozási igény miatt ismét komoly baj lehet. Addig kellene jelentős növekedést produkálni. Viszont időközben megint visszatértünk a 2008 előtti helyzethez, azazhogy a piacok ismét nem adnak objektív feedbacket, mert az ameriakai Quantitative Easing 2. akkor likviditást nyomott a piacokra, még a magyarra is, hogy befektetési keresleti kényszer van.) Azaz a kamatpolitika elsődleges megalapozója az infláció alakulása lett.

Két kérdés azonban felvetődik. Az első, hogy ha nem a gazdaság egészében van infláció, csak egy részében, akkor nem helyesebb-e ezt lokálisan kezelni? Amikor az ír gazdaságban például az ingatlanbuborék miatt magas infláció volt de csak az ingatlanszektorban, ezt lehetett volna például szabályozással kezelni. Egy ár-bér spirál esetén lehetne kamatpolitika helyett bérmegállapodásokkal csillapítani az inflációt.

És ezzel összefügg a második probléma. Nem dobunk-e ki többet növekedési áldozatban az infláció targetálás szőnyegbombázásával, mint amennyit nyerünk az infláció estleges leszorításával? Amiről ráadásul nem tudjuk, hogy mennyire sikeres?


Cimkék: infláció, jegybank, bankrendszer
Megosztás
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

12. leia 2011-02-26 15:00:40
Teljesen mindegy milyen bonyolult kifejezesekkel, szorzokkal szamitasokkal, erveltek barmelyik oldalrol a lenyeg Magyarorszag tönkretetele-Tudos szamarsagban szenved mindenki aki meg elhiszi hogy nekünk barmifele nagyhatalomtol kellene varni sorsunk jobbrafordulasat- ez az amit elhitettek velünk mindig varni, csüngeni, függö maradni a nagyhatalmak dönteseitöl, marmar balvanykent Istenkent kezelni öket
Barmi amit tesznek mind hatbadöfes az elnyomott orszagok ellen
11. Kovács Krisztián 2011-01-13 20:05:38
Érdekes a munkások fizetése nem változik naponta, a tőzsdén a bankok miért változtatják kedvük
szerint,pedig az igazi érték nem a bankokban képződik hanem a becsületes munkahelyeken,és ha az
itt keresett pénz kerülne vissza
tisztességes kamattal,akkor jobb világ lenne ameddig az IMF ad pénzt
az csak formálisan pénz az mögött nincs semmi érték,és milyen feltétellel? ha kivágom a szőllőmet
levágom a tehenemet stb...

10. lajafix 2011-01-03 17:20:49
Kapna is az mnb ha összehasonlító elemzéseket publikálna az infláció múltbeli alakulásáról itthon és külföldön, így is az a vád ellene, hogy olyanba szól bele, ami nem dolga...

De ha nem az MNBt kérdezi, hanem pl a magyar piacra dolgozó cégeket, akkor bizony megvan a válasz: voltak inflációs várakozások, ua az elmúlt években a cégek csak költségnövelő terheket kaptak, nem volt bizalom az állam iránt.
9. Pogi 2010-12-23 18:49:09
Az a baj, lajafix barátunk, hogy ha megnézed az erre hivatott legszakmaibb elemzést, az MNB Inflációs jelentését, akkor sem leszel sokkal okosabb, h mitől magas itt és mitől lett alacsonyabb máshol.
8. lajafix 2010-12-23 18:22:31
1. *: jól foglaltad össze, nekem is ezt tanították k b a harmadik gazd alapismeretek előadáson. Azt nem értem hogy ez miért ekkora újdonság.
7. Pogi 2010-12-23 02:36:25
Kedves *,

ha megnézed a legutóbbi MNB inflációs jelentést, az is csökkenő inflációs pályával számol. Az okokat illetően pedig elég sok minden tekintetében bizonytalan.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés