Mindenkori csúcson a világ élelmiszerárai. Ez talán jó lesz a magyar mezőgazdaságak, de biztos rossz a kispénzűeknek!
Nem régiben szót ejtettünk az olajcsúcs elméletről, amely radikális változásokat hozhat az életünkbe már középtávon. Nos, ugyanilyen jelentős lehet az élelmiszerárak megfigyelt folyamatos emelkedése (lásd ábra, 2000=100). Amint látszik, a világ élelmiszerárai még a fémeknél is egyértelműbben folyamatos emelkedésben vannak. Várhatóan új rekordokat döntenek majd meg. A zsírok és olajak illetve a magvak már 2008 nyarán krízismagasságokba emelkedtek egyszer, amikor az ENSZ is megkongatta a vészharangokat. Azonban az utóbbi időben a cukor ára is igen radikális emelkedésnek indult.
Ezek az árak várhatóan a magyar élelmiszerárakban is folyamatosan megjelennek, jelentős gondokat okozva a kispénzűeknek. (Más oldalról pedig éppen emiatt soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyiben hárították vagy nem hárították át a nagykereskedők a válságadókat a fogyasztókra.) Élelmiszerpiaci szakértők szerint a világpiaci élelmiszerárak eddigi emelkedését a nagykereskedelem eddig lenyelte, a beszállítóktól igen komoly, gyakran önköltség alatti árakon vásároltak, azaz komoly rejtett infláció van az árakban (ez is azt sejteti, hogy a válságadók áthárítása is valószínűtlennek tűnik). Ha ez valóban egy buborék, akkor a következő hónapokban ez is könnyen kidurranhat.