FN Blog / Pogátsa Zoltán / Csúcson a világ élelmiszerárai!
Nyomtatás Betűméret
Csúcson a világ élelmiszerárai! 2010-12-28 08:49:53
Mindenkori csúcson a világ élelmiszerárai. Ez talán jó lesz a magyar mezőgazdaságak, de biztos rossz a kispénzűeknek!

 Nem régiben szót ejtettünk az olajcsúcs elméletről, amely radikális változásokat hozhat az életünkbe már középtávon. Nos, ugyanilyen jelentős lehet az élelmiszerárak megfigyelt folyamatos emelkedése (lásd ábra, 2000=100). Amint látszik, a világ élelmiszerárai még a fémeknél is egyértelműbben folyamatos emelkedésben vannak. Várhatóan új rekordokat döntenek majd meg. A zsírok és olajak illetve a magvak már 2008 nyarán krízismagasságokba emelkedtek egyszer, amikor az ENSZ is megkongatta a vészharangokat. Azonban az utóbbi időben a cukor ára is igen radikális emelkedésnek indult.

Ezek az árak várhatóan a magyar élelmiszerárakban is folyamatosan megjelennek, jelentős gondokat okozva a kispénzűeknek. (Más oldalról pedig éppen emiatt soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyiben hárították vagy nem hárították át a nagykereskedők a válságadókat a fogyasztókra.) Élelmiszerpiaci szakértők szerint a világpiaci élelmiszerárak eddigi emelkedését a nagykereskedelem eddig lenyelte, a beszállítóktól igen komoly, gyakran önköltség alatti árakon vásároltak, azaz komoly rejtett infláció van az árakban (ez is azt sejteti, hogy a válságadók áthárítása is valószínűtlennek tűnik). Ha ez valóban egy buborék, akkor a következő hónapokban ez is könnyen kidurranhat.

Cimkék: infláció, élelmiszerárak
Megosztás
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés