FN Blog / Pogátsa Zoltán / Csúcson a világ élelmiszerárai!
Nyomtatás Betűméret
Csúcson a világ élelmiszerárai! 2010-12-28 08:49:53
Mindenkori csúcson a világ élelmiszerárai. Ez talán jó lesz a magyar mezőgazdaságak, de biztos rossz a kispénzűeknek!

 Nem régiben szót ejtettünk az olajcsúcs elméletről, amely radikális változásokat hozhat az életünkbe már középtávon. Nos, ugyanilyen jelentős lehet az élelmiszerárak megfigyelt folyamatos emelkedése (lásd ábra, 2000=100). Amint látszik, a világ élelmiszerárai még a fémeknél is egyértelműbben folyamatos emelkedésben vannak. Várhatóan új rekordokat döntenek majd meg. A zsírok és olajak illetve a magvak már 2008 nyarán krízismagasságokba emelkedtek egyszer, amikor az ENSZ is megkongatta a vészharangokat. Azonban az utóbbi időben a cukor ára is igen radikális emelkedésnek indult.

Ezek az árak várhatóan a magyar élelmiszerárakban is folyamatosan megjelennek, jelentős gondokat okozva a kispénzűeknek. (Más oldalról pedig éppen emiatt soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyiben hárították vagy nem hárították át a nagykereskedők a válságadókat a fogyasztókra.) Élelmiszerpiaci szakértők szerint a világpiaci élelmiszerárak eddigi emelkedését a nagykereskedelem eddig lenyelte, a beszállítóktól igen komoly, gyakran önköltség alatti árakon vásároltak, azaz komoly rejtett infláció van az árakban (ez is azt sejteti, hogy a válságadók áthárítása is valószínűtlennek tűnik). Ha ez valóban egy buborék, akkor a következő hónapokban ez is könnyen kidurranhat.

Cimkék: infláció, élelmiszerárak
Megosztás
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés