FN Blog / Pogátsa Zoltán / Chile
Nyomtatás Betűméret
Chile 2011-01-09 12:06:38
A véres Pinochet diktatúra és a neoliberalizmus kéz a kézben. Nem igaz, hogy a gazdasági liberalizmus nem vezethet diktatúrához.

 A neoliberális ideológia megalkotói, von Mises és Hayek szinte minden művükben azt hangsúlyozzák, hogy az állam bármilyen kis mértékű térnyerése elindít minket egy csúszós lejtőn a diktatúra felé. Mindettől minket csakis a minél nagyobb piacosítás védhet meg. Mivel Kelet-Európában az antiszocialista logikából adódóan generációk szocializálódtak arra a téveszmére, hogy a kulturális liberalizmus elválaszthatatlan a gazdasági liberalizmustól, számukra igen érdekes lehet annak felismerése, hogy a neoliberalizmus is párosulhat diktatúrával.

Ez történt 1973-ban Chilében. Szeptember 11-én Pinochet tábornok és társai véres puccs keretében megszerezték a hatalmat a világ első demokratikusan megválasztott marxista miniszterelnökétől, Salvador Allendétől. A puccsot ma már bizonyított módon Kissinger és a CIA támogatta, az érdekeiket féltő amerikai nagyvállalatok pedig pénzelték. A legalacsonyabb becslések szerint is kb. 13 ezer embert öltek meg, 80 ezret bebörtönöztek, több mint 200 ezren pedig elmenekültek az országból.

A Pinochet diktatúra gazdasági programját, a mérete miatt "tégla"-nak nevezett anyagot a Chicagoi Egyetem és helyi fiókintézménye, a Santiago-i Katolikus Egyetem neoliberális közgazdászai, az úgynevezett "chicagói fiúk" dolgozták ki. A puccs napján nyomtatni kezdték, és délután már az új hivatalnokok asztalán volt. A junta azonnal belekezdett a reformokba. Az államosítási folyamatokat megfordította, privatizált, eltörölte a vámokat, bevezette a teljesen szabad árfolyampolitikát, a hatósági árakat felszabadította. Az eredmény katasztrofális volt. Az infláció 375%-ot ért el, a munkanélküliség pedig a rengeteg beáramló importtermék miatt három százalékról húsz százalékra emelkedett. A nemzeti össztermék tizenöt százalékkal csökkent.

Milton Friedman, a neves neoliberális guru 1975 márciusában Chilébe repült. Találkozott Pinochettel, előadást és sajtótájékoztatókat tartott, és a reformok folytatására buzdította a chileieket. Friedrich Hayek, a másik guru, szintén támogatásáról biztosította a véres diktatúrát. Margaret Thatcher figyelmébe ajánlotta a chilei tapasztalatokat, aki azonban azzal hárította el Hayeket, hogy demokráciában ilyen lépéseket nem lehetne megtenni. Hayek később Vina del Mart választotta az általa vezetett neoliberális Mont Pelerin Társaság regionális gyűlésének helyszínéül, azt a várost, ahol a puccsot előkészítették. 

1982-re a munkanélküliség elérte a 30%-ot. 1988-ra a chileiek 45% -a szegénységi küszöb alatt élt, míg a leggazdagabb tíz százalék jövedelme 85%-al emelkedett. Chíle 2007-ben is a világ 123 országából a nyolcadik legegyenlőtlenebb társadalom volt. Az 1971-es GDP szintet az ország csak 1987-ben tudta újra elérni. Ennek ellenére a neoliberálisok mind a mai napig mint egyfajta gazdasági csodára hivatkoznak Chilére.

A junta szintén bevezette a magánnyugdíjpéntári rendszert, amiről azonban 2007-re kiderült, hogy egyrészt túlságosan sokan nem tudnak oda befizetni, másrészt 20-30%-os működési költséget von el. A legkockázatosabb magánnyugdíjpénztári formák hosszabb távon is 17%-os veszteséget okoztak befizetőiknek. 2007-ben az állam megreformálni kényszerült a rendszert.

Pinochet tábornok utolsó éveit az Egyesült Királyságban töltötte, ahol per folyt ellene népírtás, sikkasztás és korrupció miatt. Emellett vagyonát még drogkereskedelemmel is növelte. Margaret Thatcher többször meglátogatta, hogy kifejezze szolidaritását. Végül Jack Straw, Tony Blair belügyminisztere felmentette, orvosi okokra hivatkozva.

A chilei kísérlet aztán később hasonló módon megismétlődött Argentínában, Brazíliában, Bolíviában és másutt. A dél-amerikai jobboldali diktatúrák összehangolták az ellenzékiek legyilkolását és eltüntetését. Számtalan ember tűnt el repülőgépekről a tengerbe dobva. Egy francia kutatónő jelentése szerint Valéry Giscard d'Estaing elnöksége idején a chílei és argentín terrort a francia hadsereg is segítette kiképzésekkel.
Cimkék: Thatcher, Chile
Megosztás
38 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

18. ricardo 2011-01-16 15:33:49
Kedves Zoltán,

a jólétnek ára van. Pl. a nagyobb károsanyag kibocsátás. Anélkül, hogy bántani akarnálak, Zoltán, tipikusan te vagy a sok kilowattnyi energiafogyasztó. A te jómódú, polgári értelmiségi életstílusod miatt olyan a világ, amilyen. Te miről mondanál le személy szerint? A kocsiról, a számítógépről, a netről, a mobiltelefonról, a hűtőszekrényről, az ATM kártyákról, a CD lemezekről, a dobozos gyümölcsjoghurtról, a fogkrémes tubusról, a házhoz szállított amazonos könyvekről? Ezek mind-mind szép és steril dolgok. Otthon a lakásban. De az előállításuk során bizony folyik az olaj, szivárog a freon, olvad a polimer, megy a folyóba a hűtővíz. És mennyivel több pénz volnál hajlandó fizetni egy könyvért, hogy kevesebb legyen az enyv, a papír? A háromszorosát? A tízszeresét? Lehet tisztább a levegő, lehet. Semmi akadálya, elég ha holnaptól csak fele annyi kocsi megy az utakon. Ekkor már csak azt kell megoldani, hogy miként kerül a gyerek reggel iskolába meg a brazil szója a hajóból a baromfitenyésztőkhöz. Nagyon egyszerű, ha valamit választunk, akkor valami másról lemondunk. Nincs a nagyvárosokban alpesi levegő, viszont van közúti forgalom. A közgazdaságtan épp a hasznokról és áldozatokról szól meg a választás következményeiről. Viszont mindent nem lehet. Elnézést a közönséges hasonlatért, de aki eszik, az szarik is. Számomra éretlen az a gondolkodás, amelyik csak addig jut el, hogy a szar büdös. Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy a dolgok csak úgy maguktól vannak, és hogy bármi bárhogyan lehet. Kimennek az alterglobos gyerekek a Nike cipőjükben, a kézikamerájukkal meg az iPodjukkal tüntetni a kapitalizmus ellen, mert azt hiszik, hogy az olcsó iPod magától van. Pedig nagyon egyszerű, ha harcolni akarnak a Nike ellen, akkor ne vegyék. Ha nem akarnak füstös levegőt, ne üljenek kocsiba. Meggyőződésem, hogy a zöld mozgalmár elkényeztettett értelmiségi gyerekek mondanának le utoljára a nagyobb kényelemről azért, hogy valamivel tisztább legyen a világ.

Ami a banánt illeti, megint ugyanaz a "legyen" közgazdaságtan. Legyen kevesebb CO2, legyen magasabb munkabér, legyen három forint húsz fillér a kenyér. Zoltán, vedd meg a United Fruit Companyt, és adj nagyobb bért az embereknek! Vagy alakíts egy konkurens céget, és csábítsd oda magasabb bérrel a munkásokat. Vagy győzd meg a United Fruit Co. vezetőit, hogy adjanak nagyobb bért. Győzd meg a részvényeseket, hogy a kisebb haszon is jó lesz nekik. Győzd meg a nyugdíjalapokat, hogy a csökkenő eredmény ellenére is tartsák az United Fruit papírokat. Győzd meg az amerikai középosztályt, hogy az internet előtt ülve ne kattintsanak egy nagyobb hozamú portfolióra. Győzd meg világszerte a vevőket, hogy nekik tripla áron is még jó vétel az ecuadori banán. Az ugyanis, hogy nagy jóindulatodban és humanizmusodba nagyobb béreket akasz, semmit sem ér. Kb. olyan mint tisztább levegőt akarni. Jó, de milyen áron? Mivel szemben? Szépeket én is tudok kívánni.

Ami a harmadik pontot illeti. Az a világ nem működik, amiben te gondolkodsz. Az a világ nem működik, hogy valakik megállapítják, hogy mekkorának kell lennie az emberek igazságos bérének, hogy mit kell termelni, és hány cégnek, és hogy azoknak a cégeknek a vezetői milyen rokonsági kapcsolatban lehetnek másokkal. Hogy ezt a céget kell megvédeni meg azt, de amazt meg nem stb. Mi ez? Kézivezérlésű legyen gazdaság?
17. Pogátsa Zoltán 2011-01-14 01:30:42
Marton,

"Mivel Kelet-Európában az antiszocialista logikából adódóan generációk szocializálódtak arra a téveszmére, hogy a kulturális liberalizmus elválaszthatatlan a gazdasági liberalizmustól, számukra igen érdekes lehet annak felismerése, hogy a neoliberalizmus is párosulhat diktatúrával."

A chilei diktatura szamara a liberalizmus csak egy leplezes volt arra a folyamatra ahol a toke az allamot tamogato reteghez kerult. Egyetértek. És ez demokratikus körülmények között is megtörtént már ezer helyen.
16. Marton 2011-01-14 01:16:55
Ez a cikk teljesen felrevezeto. Von Mises a libertarianizmus nem pedig a liberalizmus megalkotoja volt. Semmien diktatura nem egyeztetheto ossze a libertarianuzmussal es egy diktatura soha se teremt szabad gazdasagot barmennyire is probaljak ezt a diktatorok igy beallitani.

A chilei diktatura szamara a liberalizmus csak egy leplezes volt arra a folyamatra ahol a toke az allamot tamogato reteghez kerult. A vegeredmeny pontosan az mint a kommunista allamositasoknal.
15. Pogátsa Zoltán 2011-01-14 00:46:10
Ricardo,

mégis csak osztrák vagy te :)

1. CO2 és egyéb gázok: üvegházhatás, olajcsús.

2. Bérek: nem ez az alternatíva, hanem h ne 6 db amerikai cég (pl. United Fruit COmpany, Foster Dulles CIA elnök öccsének irányításával) irányítsa a teljes dél-amerikai gyümölcs bizniszt, éhébreket fizetve a helyieknek.

3. Ezt csak meggyőződéses neolib gobolhatja. Máshol munkahelyeket teremtenek azzal, hogy egymástól vásárolnak. Még amerikában is. Amit mondassz, az egy soha sehol nem működő elmélet. Mintha a sakk szabályaid alapján akarnád megvívni a sztálingrádi csatát. Még az amerikaiak is védik a saját munkahelyeiket, de mennyire. A világgazdaság kialakulásának története a protekcionizmus története. Erről is lesz bejegyzés, de lásd a már meglévő Koreát, Svédországot, stb.
14. ricardo 2011-01-13 21:01:06
Kedves Zoltán,

ha kitör egy kis vulkán, több CO2 kerül a levegőbe, mint amennyit a Föld összes gyárkéménye és gépkocsija kibocsát egy évben. De nem akarom elbagatelizálni a dolgot. A károsanyag kibocsátás bizonyosan jelentősen nőtt az elmúlt 150 évben. Dacára ennek, ugyanezen időszakban jelentősen nőtt az emberek várható életkora is. Szóval lehet, hogy nőtt a CO2 kibocsátás, de cserébe tovább élünk. :) Nota bene, az olyan betegségeket, mint pl. a rák döntően a helytelen életvitel okozza. Mindenek előtt a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A képzetlen ecuadori munkásnak azzal biztosan nem lenne jobb, ha a francia vevő csak francia banánt ehetne, az angol csak angol banánt, a kínai csak kínait, és a magyar meg csak magyart. És ez éppúgy nem lenne jó a francia, angol, kínai és a magyar vevőknek sem.

Munkahelyek szűnnek meg, és újak jönnek létre. Neked magyarázzam, a képzett közgazdásznak? 20 éve még lehetett 640 KB-os 5,25" floppy lemezeket gyártani, ma viszont nem lehet. Mert ma a 16 GB-os pendrive elfér a kulcstartón. Zoltán, te mikor vettél utoljára hajlékony floppy lemezt? Te szűnteted meg a munkahelyeket, és te is hozod létre azokat. És jól is van ez így. Különben még mindig Commodore 64 lenne. 20 éve is 4-8 % volt a fejlett országokban a munkanélküliségi ráta meg most is, amikor egy öt éves gyerek telefonja is többet tud, mint egy Commodore 64. Nincs mit védeni a Commodore 64-en. Nincs értelme védeni azt, ami drága és elavult.
13. Pogátsa Zoltán 2011-01-13 19:37:33
Kedves Ricardo, azért azt még érdemes megnézni, hogy hány tonna CO2 kibocsátással járt annak a banánnak az ideszállítása, milyen béreket fizettek az ottani termelőknek, illetve hogy hány hazai munkahely szűnik meg, ha a magyar fehérrépa helyett az ecuadori banánból főzöl levest ;-)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés