FN Blog / Pogátsa Zoltán / 1 millió munkahely
Nyomtatás Betűméret
1 millió munkahely 2011-01-24 00:14:41
Magyarországon a magas és közepes végzettségűek foglalkoztatása megegyezik az uniós átlaggal. Az alacsony végzettségűeké 20%-kal elmarad. Mi következik ebből?
Hosszú évek kemény munkájának eredményeképpen a közgazdász szakma elfogadtatta a magyar közvéleménnyel, hogy a magyar gazdaság első számú problémája a nagyon alacsony foglalkoztatási arány. Ameddig nem sikerül jelentős javulást elérni a foglalkoztatásban, addig nem lesz elég adófizető,  túl sok lesz az eltartott, nem lesz fenntartható az államháztartás és a nyugdíjrendszer, és folyamatosan fenyegetni fog az eladósodottság visszatérése.  Ahogy ezen a blogon már írtunk róla,  az alacsony foglalkoztatás egyrészt az egyoldalúan a multinacionális tőkére építő teljes kelet-európai régióra igaz, másrészt azonban Magyarországon különösen súlyos a helyzet.

Most, hogy a munkahelyteremtés fontossága már elismert, ideje egy szinttel mélyebbre menni, és a részleteiben is elemezni a kérdést.

Általában véve a magyar foglalkoztatási ráta körülbelül tíz százalékkal tért el az EU27 átlagától az utóbbi évtizedben. A férfiak foglalkoztatási arányai ugyanilyen mértékben tértek el, és némileg kedvezőbb adatok után mára már a nők foglalkoztatási arányai is megfelelnek az arányoknak. A magyarázatot tehát nem a nemekben kell keresni.

A foglalkoztatási szintek már sokkal többet elárulnak. A felsőfokú végzettségűek magyar és uniós foglalkoztatási aránya az évtized elején megegyezett (82%), és az évtized végén sem tért el jelentősen ( 83% v. 79%).

A középfokú végzettségűek foglalkoztatási aránya az évtized elején szintén megegyezett 67% környékén, már azonban némileg szétnyílt (69% v. 61%).

Az igazán drámai különbség azonban mindvégig az alacsony végzettségűek foglalkoztatásában mutatkozik meg, elképesztő 20%-os különbözetet mutatva az elmúlt évtized egészében. (49% v. 29% az évtized elején, 47% v. 27% az évtized végén, azaz az alacsony végzettségűek elhelyezkedési esélyei mindenhol romlottak.)

Egyértelmű tehát, hogy az iskolai végzettség nagyon erős hatással van a foglalkoztatási különbségekre az uniós átlaghoz viszonyítva. Érdekes kérdés azonban, hogy milyen szakpolitika következtetés vonható le mindebből. Két ismert alternatívával állunk szemben:

1.) Az egyik a klasszikus közgazdasági alapvetésből indul ki, hogy az alacsony végzettségűek tömeges foglalkoztatását az alacsony bérek biztosítják, azaz ha nemzetközi szinten bér-versenyképesebbé tesszük őket (a bérek alacsonyan tartásával,  adócsökkentésekkel, járulékcsökkentésekkel), akkor foglalkoztatásuk nőni fog. A tavaly év végi adócsökkentés ebből a szempontból nem tekinthető érdemi lépésnek, annak ugyanis az alacsony bérkategóriákban nincs bércsökkentő hatása. A minimálbér megadóztatása fontos fehérítő hatással lehet, azonban ezen első paradigma szempontjából drágítja az alacsony végzettségűek foglalkoztatását.

2.) A másik érvelés szerint az alacsony végzettségűek alacsony foglalkoztatása összetett gazdaságszerkezeti jelenségek eredménye. Ennek központi eleme, hogy az egyoldalúan multinacionális cégekre épített gazdaságok alacsony bérrel versenyeznek a globális gazdaságban, ez pedig nem teremt elég direkt módon munkahelyet, illetve elég belföldi keresletet indirekt módon, amely további munkahelyeket teremtene a hazai szektorban. Azaz a magyar kapitalizmus szerkezetileg más, mint a nyugati. Ezen nem segít a felsőoktatási túlképzés, ahol a társadalom értelmetlenül nagy része szerez felsőfokú végzettséget. Mivel ennyi felsőfokú munkahely nincs, ezért a felsőfokú végzettségűek kiszorítják a középfokú végzettségűeket, azok pedig az alacsony végzettségűeket, akiknek nem marad munka. Ez pazarlás az állam oktatásra költött pénzeivel, a fiatalok ambícióival. Komoly mismatch, amely 20%-os ifjúsági munkanélküliséghez vezet.

Egy másik strukturális adottság, hogy az alacsony végzettségűek olyan kistérségekbe szorulnak be, amely nem fekszik közel sem városias központhoz, sem komoly közlekedési  vonalhoz. Térképeken  gyönyörűen kimutathatóak ezen krízistérségek tucatjai például Észak-Kelet-Magyarországon, a Dráva mentén, de számos egyéb helyen is. Ezekben a kistérségekben akkor sincs munka, ha olcsóbbá tesszük a munkaerőt,  ha csökkentjük az adókat és a járulékokat, ha a megszüntetjük az álrokkantosítást (ami egyébként egy helyes lépés!), illetve ha csökkentjük a munkanélküli segélyt (ami csak további nyomorgókat teremt, foglalkoztatás nem lesz belőle). Ezeknek a kistérségeknek és az itt élő alacsony végzettségűeknek a helyzetén csak infrastrukturális fejlesztésekkel, közfoglalkoztatással, vidékfejlesztéssel és érdemi romapolitikával lehetne segíteni. Azaz nem makroszintű beavatkozással (bérpolitika), hanem mikroszintűvel.
Cimkék: foglalkoztatás, adók, romák, bérek, szociálpolitika
Megosztás
45 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

44. Marton 2011-01-28 07:31:10
Pogi,

"a közfoglalkoztatás nem termel semmit? A tanítónéni aki téged tanított, a vasutas, aki hazavisz, a rendőr aki megvéd, nem termel semmit?"

Ezek mind az altalunk befizetett adobol elnek. Az amit az allam termel mindig alacsonyabb minosegu es dragabb mint a szabad piac. Ha ez ugy lenne mint ahogy mondod akkor miert nem mukodott a kommunizmus? Miert a politikusok dontik el mit tanuljon egy gyerek? Lehetne csokkenteni az adokat es a megmaradt penzbol a szulok eldontenek melyik privat iskolaba akarjak kuldeni a gyerekeiket. Az allam sokkal butabb mint az atlag dolgozo ember.
43. Pogátsa Zoltán 2011-01-26 18:38:56
Bözsi, bocs,kimoderáltalak, itt nem politizálunk.
42. ricardo 2011-01-26 18:32:43
Kedves Zoltán!

A közfoglalkoztatás nem ördögtől való. Az ördögtől a "neoliberalizmus" van.
41. Árpád 2011-01-26 15:22:57
Emberek nem kell ekkora hókusz pókusz. Ameddig Ausztriában a 80 éves embert is fölveszik dolgozni, mert azt mondják hogy nem a kor érdekli őket , hanem hogy a rá bizott munkát elvégezze, addig nálunk a 35 évesek sem találnak munkát.A hirdetésekben nem azt mondják hogy hányéves korig vesznek föl valakit, hanem hogy " fiatalos csapatba keresnek" embert. Nos akkor egy 58 éve már eleve nem fog jelentkezni mert fölösleges lenne. Hát ez a baj nálunk, és ez azóta van mióta beléptünk az únióba. Még mielőtt valaki komonistát kiáltana rám, elmondom hogy sohase voltam egy párt tagja sem.
40. gya 2011-01-26 13:04:53
a közfoglalkoztatás nem azonos a közalkalmazottak foglalkoztatásával, az előbbi egy aktív munkaerőpiaci eszköz- ez a kommentek miatt (talán szólhatna egy külön blog ezekről is, iszonyú nagy a sötétség a fejekben). ami pedig a többit érinti: nagyon alacsony a kisgyermekes anyák foglalkoztatási rátája, az infr. fejlesztés helyett meg: mobilitás-ösztönzés, bérlakások, és rengeteg képzés.
39. * 2011-01-26 02:43:17
Aki azt állítja, hogy "erőből" megemelve a foglalkoztatási arányt érezhetően javulna az államháztartás helyzete, az hadilábon áll a matematikával.

Az alacsony képzettségű vagy képzetlen emberek fizetése szükségszerűen kicsi. Kis fizetés után kicsike adót lehet beszedni. Ha közalkalmazott az illető, akkor ráadásul az állam egyik zsebéből a másikba rakja azt a kevéske pénzt, ebből jottányit sem javul az államháztartás helyzete. Gyanúm szerint a többségnek ez sem világos.

No de tegyük fel, hogy a magánszférában is talál majd munkát 1 millió alacsonyan képzett ember, tehát valódi járulékokat és valódi adót fizetnek ők és a munkáltatóik. Ez már valódi csoda lenne, te tegyük fel, hogy okos közgazdászaink tanácsaira támaszkodva erős akaratú kormányunk eléri ezt a csodát. Kis fizetés után kis járulék és kis adó szedhető be, ezt valószínűleg érdemes sokszor elismételni, hogy bevésődjön. Sajnos 1 millió alacsonyan képzett, kis fizetésű ember kevéske adója elenyésző lesz az államháztartás egészéhez képest.

Innen már csak egy lépés lenne az "igazi" megoldás, amit oly sokan szajkóznak az utóbbi években: adjanak magasabb fizetést a zembereknek! Magas fizetés után sok járulék és sok adó folyna be az államkasszába! Fellendülne a gazdaság, virágba borulna az ország, mosolyognának a zemberek!

Nos, annak a képességei, aki 1 millió alacsonyan képzett vagy képzetlen embernek magas fizetésű állást tud "teremteni" a magánszférában, a Teremtőéhez lennének mérhetőek. Ilyen ember még nem született. De talán csak ebben is bízni és legfőképpen AKARNI kell...
    1 2 3 4 5 6 7    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés