FN Blog / Pogátsa Zoltán / Miért omlott össze a Szovjetunió?
Nyomtatás Betűméret
Miért omlott össze a Szovjetunió? 2011-03-01 01:43:49
Aligha a Reagan-i csillagháború miatt. És nem is a koraszülött jóléti állam miatt.

A Ronald Reaganről szóló bejegyzésünk kommentelői szememre vetették, hogy kifelejtettem egy igen fontos dolgot: a Szovjetunió azért omlott össze, mert Reagan csillagháborús versenybe kergette Moszkvát, és ez annyira eladósította őket, hogy összeomlottak.

Nos, ezt az olvasatot az adatok nem támasztják alá. A Szovjetunió 1991-es, azaz megszüntetés előtti államadóssága nem volt több, mint a GDP 20%-a. Ez ma nevetségesen alacsony adat lenne, bár akkoriban még mindenkinek sokkal alacsonyabb államadósságai voltak. Ennek ellenére ez akkor is alacsonyabb volt, mint például a rivális USA 38%-os mutatója. Azaz ha valakit, akkor saját magát kergette eladósodottságba Reagan a csilagháborús projekttel...

20% egyáltalán nem magas adat. Bőven áthidalható volt hitelekkel, később könnyen visszafizethető. A mai görög, olasz vagy belga 100% feletti államadóságokhoz képest elhanyagolható.

Ráadásul Oroszország az összeomlás után átvállalta az összes volt tagköztársaság államadósságát, később még tovább is adósodott a csecsen háború következtében, mégis gyakorlatilag mára visszafizette teljes adósságállományát, az ma a GDP 8.5%-a körül áll. Minderre garanciát jelentett az óriási olaj- és földgázvagyon.

Mindez érdekes kérdést vet fel. Összeomlott-e gazdaságilag egyáltalán a szocializmus? Magyarországon ez a rendszerváltás környékén egyértelműen merült fel, hiszen messze a legmagasabb adósságállománnyal jöttünk ki az államszocializmus időszakából. De rajtunk (és bizonyos mértékig a lengyeleken) kívül gyakorlatilag a teljes keleti blokk igen alacsony adóssággal végezte a múlt rendszert. És ahogy az alábbi, 2010-es ábra mutatja, ez mind a mai napig így is maradt.

Ebben a megvílágításban igen érdekes újragondolni a híres Kornai-Ferge vitát is, ahol Kornai professzor azt állította, hogy a magyar jóléti állam 'koraszülött' volt, azaz olyankor vezették be, amikor még a társadalom nem termelte meg annak gazdasági alapjait. Tehát hitelből kellett finanszíroznunk. Ez ezek szerint Magyarországra volt igaz (azóta is), nem a szocializmus inherens jellegzetessége volt. Tehát a finanszírozhatatlan jóléti kiadások sem kényszerítették térdre a szocializmust, pedig elég bőkezűek voltak.

Hát akkor mitől omlott össze a szocializmus? Erről csak spekulálni tudunk. Kulcsszerepet játszott benne annak diktatórikus volta, azaz hogy a polgárok a parancsuralmi rendszerrel nem hogy azonosulni nem tudtak, hanem elnyomásként élték azt meg. Abban a pillanatban váltottak a 'nyugati' rendszerre, amint lehetett. Az meg, hogy ez a nyugati rendszer magasabb életszínvonallal kecsegtetett, nem lehet meglepő. A szocialista térségnek csak nagyon kis része volt valaha is a gazdag nyugat része történelmileg.  Ez gyakorlatilag csak az egykori velencei Dalmáciát, illetve a német Zollvereinba tartozó, és így például a Habsburg gyarmatosításból és az iparosításból is profitáló Csehországra és Szlovéniára volt igaz. Mindenki más mindig is Európa agrárperifériája volt.

Szintén okolhatók még a belső tervezés gyengeségei, a szinte állandósult hiányok itt-ott a gazdaságban. Ebben azonban megint rácáfolt a rendszer kritikusaira. Ludwig von Mises, az osztrák iskola ismert nagy szocializmus-kritikusa híres jóslatában két évet adott egy tervutasításos rendszernek az összeomlásig!

Cimkék: USA, szocializmus, GDP
Megosztás
62 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

34. lajafix 2011-03-09 13:23:56
'ezek nem a szocializmus statisztikái,az adósságukat ezek az immáron posztszocialista országok már kívülről kívánták finanszírozni, ehhez a hitelezők által elfogadott adatokra volt szükség.'

Dehogynem a szocializmus statisztikái, egy kaptalista mérőszámot kellett előállítania a szovjet statisztikai gépezetnek egy olyan gazadaságról ami definiáltan nem tőkés módra működött. Lehetetlen.


Pogi te erre a 20%os adatra mondjuk milliárdos vagyonú tőkésként vettél volna szovjet állampapírt?
33. Sorge 2011-03-07 09:54:41
32.-re ! Ezt írod : " VALÓDI piac pedig csakis független, önálló döntésekre képes szereplőkkel működhet, ez a kapitalizmus. "

Erre azt válaszolom, hogy napjainkban már a kapitalizmust is bedöntik a piac befolyásolására törekvő szereplők. :))
32. * 2011-03-07 02:29:38
@29. Sorge 2011-03-06 12:49:24: EGYES piacokat a nagy befolyású szereplők valóban manipulálhatnak NÉHA. Például ha monopolhelyzetet élveznek vagy kartelleznek. Pont ezért tiltják ezeket jobb helyeken.

"Így a piac nem teljesíti az elvárásokat.": mármint milyen elvárásokat? A piaccal szemben nagyjából egyetlen (1 db) jogos elvárásunk lehet: a lehető legjobban hangolja össze a keresletet a kínálattal. A "lehető legjobban" úgy értendő, hogy nem ismerünk nála jobb eszközt erre a célra. Az állami tervgazdálkodás évtizedeken keresztül nem volt képes elérni ezt a célt. Többek között ennek következtében fulladtak ki a szocialista gazdaságok a keleti tömbben, és ennek messze ható következményei okozták a szocializmus bukását. VALÓDI piac pedig csakis független, önálló döntésekre képes szereplőkkel működhet, ez a kapitalizmus.

Tehát ez nagyon is sarkalatos probléma.
31. Sorge 2011-03-06 18:18:31
30.-ra !
Ha osztrák színvonalon akartál élni, elég lett volna kimenned Ausztriába. Azért nem lett volna szükséges bedönteni a szocializmust. :))
30. projector 2011-03-06 17:18:47
Az összeomlás oka? Gorbi azt hitte, hogy meg lehet egy doktatorikus rendszert változtatni demokratikus úton.
Mi meg osztrák szinvonalon akartunk élni. Ennyi.
Bővebben: az akkori uralkodó elit egy része keveselte azokat a kiváltságokat amkhez hozzájutott. Többet akart...
29. Sorge 2011-03-06 12:49:24
28.-ra ! Szerintem nincs értelme ezen a kérdésen vitatkozni. Csak arra akartam rámutatni, hogy a piacot a nagy befolyással rendelkező szereplők manipulálják. Így a piac nem teljesíti az elvárásokat.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés