FN Blog / Pogátsa Zoltán / Miért omlott össze a Szovjetunió?
Nyomtatás Betűméret
Miért omlott össze a Szovjetunió? 2011-03-01 01:43:49
Aligha a Reagan-i csillagháború miatt. És nem is a koraszülött jóléti állam miatt.

A Ronald Reaganről szóló bejegyzésünk kommentelői szememre vetették, hogy kifelejtettem egy igen fontos dolgot: a Szovjetunió azért omlott össze, mert Reagan csillagháborús versenybe kergette Moszkvát, és ez annyira eladósította őket, hogy összeomlottak.

Nos, ezt az olvasatot az adatok nem támasztják alá. A Szovjetunió 1991-es, azaz megszüntetés előtti államadóssága nem volt több, mint a GDP 20%-a. Ez ma nevetségesen alacsony adat lenne, bár akkoriban még mindenkinek sokkal alacsonyabb államadósságai voltak. Ennek ellenére ez akkor is alacsonyabb volt, mint például a rivális USA 38%-os mutatója. Azaz ha valakit, akkor saját magát kergette eladósodottságba Reagan a csilagháborús projekttel...

20% egyáltalán nem magas adat. Bőven áthidalható volt hitelekkel, később könnyen visszafizethető. A mai görög, olasz vagy belga 100% feletti államadóságokhoz képest elhanyagolható.

Ráadásul Oroszország az összeomlás után átvállalta az összes volt tagköztársaság államadósságát, később még tovább is adósodott a csecsen háború következtében, mégis gyakorlatilag mára visszafizette teljes adósságállományát, az ma a GDP 8.5%-a körül áll. Minderre garanciát jelentett az óriási olaj- és földgázvagyon.

Mindez érdekes kérdést vet fel. Összeomlott-e gazdaságilag egyáltalán a szocializmus? Magyarországon ez a rendszerváltás környékén egyértelműen merült fel, hiszen messze a legmagasabb adósságállománnyal jöttünk ki az államszocializmus időszakából. De rajtunk (és bizonyos mértékig a lengyeleken) kívül gyakorlatilag a teljes keleti blokk igen alacsony adóssággal végezte a múlt rendszert. És ahogy az alábbi, 2010-es ábra mutatja, ez mind a mai napig így is maradt.

Ebben a megvílágításban igen érdekes újragondolni a híres Kornai-Ferge vitát is, ahol Kornai professzor azt állította, hogy a magyar jóléti állam 'koraszülött' volt, azaz olyankor vezették be, amikor még a társadalom nem termelte meg annak gazdasági alapjait. Tehát hitelből kellett finanszíroznunk. Ez ezek szerint Magyarországra volt igaz (azóta is), nem a szocializmus inherens jellegzetessége volt. Tehát a finanszírozhatatlan jóléti kiadások sem kényszerítették térdre a szocializmust, pedig elég bőkezűek voltak.

Hát akkor mitől omlott össze a szocializmus? Erről csak spekulálni tudunk. Kulcsszerepet játszott benne annak diktatórikus volta, azaz hogy a polgárok a parancsuralmi rendszerrel nem hogy azonosulni nem tudtak, hanem elnyomásként élték azt meg. Abban a pillanatban váltottak a 'nyugati' rendszerre, amint lehetett. Az meg, hogy ez a nyugati rendszer magasabb életszínvonallal kecsegtetett, nem lehet meglepő. A szocialista térségnek csak nagyon kis része volt valaha is a gazdag nyugat része történelmileg.  Ez gyakorlatilag csak az egykori velencei Dalmáciát, illetve a német Zollvereinba tartozó, és így például a Habsburg gyarmatosításból és az iparosításból is profitáló Csehországra és Szlovéniára volt igaz. Mindenki más mindig is Európa agrárperifériája volt.

Szintén okolhatók még a belső tervezés gyengeségei, a szinte állandósult hiányok itt-ott a gazdaságban. Ebben azonban megint rácáfolt a rendszer kritikusaira. Ludwig von Mises, az osztrák iskola ismert nagy szocializmus-kritikusa híres jóslatában két évet adott egy tervutasításos rendszernek az összeomlásig!

Cimkék: USA, szocializmus, GDP
Megosztás
62 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

28. * 2011-03-06 12:42:06
@23. Sorge 2011-03-03 19:01:13: márpedig a piacnál jobb tervezési módszer nem létezhet nemzetgazdasági szinten és fölötte. Az ellenpéldád ugyanis nem a TERVEZÉSRŐL szól.

Ha arra mutatnál példát, hogy az állami tervgazdálkodás valahol, valamikor sikeresen oldotta meg (hosszabb távon, mondjuk 10 éven keresztül is) a hatékony (nyereséges) cukortermelés és a cukor iránti kereslet összehangolását, akkor elismerném, hogy a (szabad)piac mint tervezés(t megvalósító) nem mindig a legjobb.
27. Sorge 2011-03-05 11:09:38
Kedves Niki!
Az egyes országok eladósodása a válság következtében, három módon történt.
1. Az állam átvállalta a bajba került bankok kötelezettségeit.
2. Az állam megrendeléseket adott a vállalatok felé, hogy ne szűnjenek meg munkahelyek.
3. Az állam fizette a megnövekedett munkanélküliség miatti többlet segélyeket.

Részletekbe menően pedig válaszolhatna végre a blog gazdája. :)
26. Sorge 2011-03-05 11:03:32
...
25. niki 2011-03-04 13:57:59
Kedves Sorge!

Röviden:
1. Subprime hitel válság (ingatlanbuborék)-2007 nyár
2.Likviditási és pénzügyi válság (Lehman csőd nyomán)-2008-2009
3.Gazdasági válság 2009-?
24. Zucker 2011-03-03 20:40:21
A megmondó elemzők mindig tudják(?) mi az események aktuális magyarázata! Most a 350-389Ft-os cukor a brazil kapacitások csökkenésével vált igazolhatóvá. Ausztriába, Szlovéniába, Szlovákiába úgy látszik brazil cukor az életben nem tette be a lábát, mert a magyar cukorért van p..fájuk 69centet elkérni.
Kibicnek semmi nem drága, kibicnek senki nem h..lye. Remélem a spekulálók belef..ladnak az eladatlan mennyiségbe, pusztán emberbaráti szeretetből nem kívánok durvábbat.
23. Sorge 2011-03-03 19:01:13
22-re ! Amikor azt írtad, hogy " ...a piacnál jobb tervezési módszer nem létezhet, legalábbis nemzetgazdasági szinten és fölötte."
Ezzel jól mellé lőttél . A piacot már elég régóta durván manipulálják . Az egyszerű emberek kedvéért én most a cukor árát hozom fel példának. Ha a piac önszabályozása érvényesülne, akkor most nem lenne ekkora árdrágulás. Valójában nincs is akkora hiány, ami ekkora drágulást eredményezne. Manipulálják a piacot.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés