FN Blog / Pogátsa Zoltán / Miért omlott össze a Szovjetunió?
Nyomtatás Betűméret
Miért omlott össze a Szovjetunió? 2011-03-01 01:43:49
Aligha a Reagan-i csillagháború miatt. És nem is a koraszülött jóléti állam miatt.

A Ronald Reaganről szóló bejegyzésünk kommentelői szememre vetették, hogy kifelejtettem egy igen fontos dolgot: a Szovjetunió azért omlott össze, mert Reagan csillagháborús versenybe kergette Moszkvát, és ez annyira eladósította őket, hogy összeomlottak.

Nos, ezt az olvasatot az adatok nem támasztják alá. A Szovjetunió 1991-es, azaz megszüntetés előtti államadóssága nem volt több, mint a GDP 20%-a. Ez ma nevetségesen alacsony adat lenne, bár akkoriban még mindenkinek sokkal alacsonyabb államadósságai voltak. Ennek ellenére ez akkor is alacsonyabb volt, mint például a rivális USA 38%-os mutatója. Azaz ha valakit, akkor saját magát kergette eladósodottságba Reagan a csilagháborús projekttel...

20% egyáltalán nem magas adat. Bőven áthidalható volt hitelekkel, később könnyen visszafizethető. A mai görög, olasz vagy belga 100% feletti államadóságokhoz képest elhanyagolható.

Ráadásul Oroszország az összeomlás után átvállalta az összes volt tagköztársaság államadósságát, később még tovább is adósodott a csecsen háború következtében, mégis gyakorlatilag mára visszafizette teljes adósságállományát, az ma a GDP 8.5%-a körül áll. Minderre garanciát jelentett az óriási olaj- és földgázvagyon.

Mindez érdekes kérdést vet fel. Összeomlott-e gazdaságilag egyáltalán a szocializmus? Magyarországon ez a rendszerváltás környékén egyértelműen merült fel, hiszen messze a legmagasabb adósságállománnyal jöttünk ki az államszocializmus időszakából. De rajtunk (és bizonyos mértékig a lengyeleken) kívül gyakorlatilag a teljes keleti blokk igen alacsony adóssággal végezte a múlt rendszert. És ahogy az alábbi, 2010-es ábra mutatja, ez mind a mai napig így is maradt.

Ebben a megvílágításban igen érdekes újragondolni a híres Kornai-Ferge vitát is, ahol Kornai professzor azt állította, hogy a magyar jóléti állam 'koraszülött' volt, azaz olyankor vezették be, amikor még a társadalom nem termelte meg annak gazdasági alapjait. Tehát hitelből kellett finanszíroznunk. Ez ezek szerint Magyarországra volt igaz (azóta is), nem a szocializmus inherens jellegzetessége volt. Tehát a finanszírozhatatlan jóléti kiadások sem kényszerítették térdre a szocializmust, pedig elég bőkezűek voltak.

Hát akkor mitől omlott össze a szocializmus? Erről csak spekulálni tudunk. Kulcsszerepet játszott benne annak diktatórikus volta, azaz hogy a polgárok a parancsuralmi rendszerrel nem hogy azonosulni nem tudtak, hanem elnyomásként élték azt meg. Abban a pillanatban váltottak a 'nyugati' rendszerre, amint lehetett. Az meg, hogy ez a nyugati rendszer magasabb életszínvonallal kecsegtetett, nem lehet meglepő. A szocialista térségnek csak nagyon kis része volt valaha is a gazdag nyugat része történelmileg.  Ez gyakorlatilag csak az egykori velencei Dalmáciát, illetve a német Zollvereinba tartozó, és így például a Habsburg gyarmatosításból és az iparosításból is profitáló Csehországra és Szlovéniára volt igaz. Mindenki más mindig is Európa agrárperifériája volt.

Szintén okolhatók még a belső tervezés gyengeségei, a szinte állandósult hiányok itt-ott a gazdaságban. Ebben azonban megint rácáfolt a rendszer kritikusaira. Ludwig von Mises, az osztrák iskola ismert nagy szocializmus-kritikusa híres jóslatában két évet adott egy tervutasításos rendszernek az összeomlásig!

Cimkék: USA, szocializmus, GDP
Megosztás
62 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

22. * 2011-03-03 09:45:45
"a belső tervezés gyengeségei"-t említi a cikk. Erről az a véleményem, amit Herbert Simon fejtett ki a Korlátozott racionalitás című könyvében (Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1982.). Vagyis a piacnál jobb tervezési módszer nem létezhet, legalábbis nemzetgazdasági szinten és fölötte. A tervezés a cégek, vállalatbirodalmak működésének fontos eleme. Sokszereplős környezetben, ellentmondó érdekek összehangolására és átfogó, részletes nemzetgazdasági tervek készítésére alapozni a gazdaság fejlődését hiábavaló próbálkozás.

Magyaroknak Kornai János hiánygazdálkodással kapcsolatos műve talán ismerősebb. Arra már nem emlékszem, mennyire támaszkodott Simon munkáira.
21. Sorge 2011-03-02 20:23:17
Most, a 80. születésnapjára kapta meg Gorbacsov a legmagasabb orosz állami kitüntetést .
Ha a sors úgy hozza, hogy Gorbacsov jó pár évvel korábban kerül hatalomra, akkor most egy teljesen megreformált szocializmusban élnénk. De ő csak akkor került hatalomra, amikor már a " Titanic léket kapott " .
Szép teljesítmény ilyenkor a legkisebb vesztességgel menteni, ami menthető. Idővel a történészek és politikusok még a mainál is jobban fogják Gorbacsovot értékelni.
Gorbacsov idején a Szovjetunió a GDP 25-30 százalékát fordította katonai kiadásra, de az USA mellett ez is kevés volt.
Ma, az USA egyedül annyit fordít fegyverkezésre, mint a világ összes többi országa együtt véve.
Persze a hatásfok elég rossz...
20. laci 2011-03-02 20:02:55
Gorbacsovnak lehet hálákodni az biztos a többi az már csak a peresztrojka mellékhatása volt.
19. Sorge 2011-03-02 19:42:51
Kedves Niki! Újra kérdezem, hogy mit értesz Te 2008-as válság alatt ?
18. Sorge 2011-03-02 19:41:09
Jó írás a 15. hozzászólás, de nem teljes.
Hadd kérdezzem meg, hogy halottatok-e a közvetlenül a föld felett suhanó robotrepülőgépekről?
Azokról van szó, amelyek atomtöltet hordozására is alkalmasak és a radar sem tudja őket felderíteni.
Ilyen robotrepülőgépeket telepített a NATO például Olaszországba, amelyek magyar célpontokra voltak irányítva.
Az ilyen fegyverek megfelelő technológia nélkül leküzdhetetlenek. Ez alkalmas arra, hogy országokat zsaroljanak vele.
17. niki 2011-03-02 19:08:03
Kedves Akira!

Válaszodat köszönöm szépen!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés