FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland
Nyomtatás Betűméret
Izland 2011-03-13 10:06:32
Magyarország nem Izland! Kis ország a globalizáció ellen.

 

Talán sokaknak emlékezetes még Simor András jegybank elnök úr 2008-as kijelentése, amely bejárta a világsajtót: Magyarország nem Izland! És tényleg nem. A 320 000 fős kis atlanti sziget ugyanis egészen másért lett a pénzügyi válság áldozata, mint mi.

A történet azzal kezdődött, hogy az izlandi kormány a nagy neoliberális hullám keretében privatizálta a legnagyobb bankokat és deregulálta a pénzügyi szolgáltatásokat. A kis ország pénzügyi intézményei ezután olyan mértékben eladósodtak külföldön, főképp Hollandiában és az Egyesült Királyságban, hogy az húszszorosan (!) meghaladta a teljes izlandi GDP-t…

Természetesen a rendszer a pénzügyi válság 2008-as kirobbanásakor beszakadt, annak ellenére, hogy a bankokat a KPMG auditálta és  rendben lévőnek találta, a minősítő cégek pedig a beszakadás előtt pár nappal is AAA/AA körül, azaz befektetésre kifejezetten ajánlottnak nyilvánították őket. Az izlandi nemzeti adósság visszafizetési valószínűségét szintén pozitívan ítélték meg (Fitch A+, Moody's Aa1, Standard&Poor A-, mind igen magasan vételre ajánlott!).

A bankrendszer adósságállománya több generációra adóssá tette Izlandot. Illetve csak tette volna, mert bár a kormány garanciát vállalt a hollandoknak és a briteknek, ám a köztársasági elnök úgy döntött, hogy népszavazás lesz a kérdésben. Azon pedeig a szavazók 93.5%-os többséggel úgy döntöttek, hogy nem vállalják át a felelőtlen bankárok által létrehozott csődtömeget, hiszen annak létrehozásában sem volt semmi szerepük. Ez pedig igen ritka és merész kiállás annak fényében, hogy világszerte (USA, Görögország, Írország, Egyesült Királyság) az állam átvállalta a bankrendszer csődtömegét, mérhetetlen adósságállományt halmozva fel, és a görög és ír esetben kvázi államcsődbe is taszítva az országot.

Azóta a kormány egy újabb csomagot tárgyalt le a hollandokkal és a britekkel, ám ezt a köztársasági elnök ismét népszavazásra bocsátotta. Várhatóan áprilisban kíváncsian figyelhetünk.


Cimkék: neoliberalizmus, Izland, bankrendszer
Megosztás
33 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

20. Pogátsa Zoltán 2011-03-16 20:07:50
*, Lakatos Z,

akkor ti jobban informáltak vagytok, mint én, én nem láttam előre, hogy az eddigi legradikálisabban progresszív demokrata kampány után kénytelen lesz egy Wall Street kormányt alakítani...
19. * 2011-03-16 17:17:27
Pogi, a kormányzatok, a nagy bankok és a hitelminősítők roppant hatalommal bírnak. És sok közülük ennek hatására elképesztően korrupttá vált.

Az Obamáról írt, újabb cikked ugyanezt világítja meg egy másik oldalról.

Más kérdés, mennyire meglepő mindez, és mennyire papírforma. Leginkább a csodaváró tömegek hitén csodálkoztam, az USA és honunk esetében is.
18. Pogi 2011-03-16 17:02:36
Lajafix,
gyakorlatilag az egész világon 1973 óta...
17. lajafix 2011-03-16 16:52:53
'"az izlandi kormány a nagy neoliberális hullám keretében privatizálta a legnagyobb bankokat és deregulálta a pénzügyi szolgáltatásokat. A kis ország pénzügyi intézményei ezután olyan mértékben eladósodtak külföldön, főképp Hollandiában és az Egyesült Királyságban, hogy az húszszorosan (!) meghaladta a teljes izlandi GDP-t…'

Nekem ebből az jön le, hogy az izlandi kormány nem volt a helyzet magaslatán, oly jól sikerült a dereguláció, hogy minden kontrollt kiadtak a kezükből, miközben a kockázatot bevállalták a betétek védelmére, a helyi pszáf pedig csak nézte. Hol is láttam legutóbb ilyesmit?
16. Pogi 2011-03-16 16:14:55
*,
bocs, ez a Goldman Sachsos story ismert volt előttem, de direkt azért nem használtam, mert túleröltette volna a tézisemet, ami szerint itt a magánszektor a ludas. Neked aból, h a világ első számú pénzügyi csoportja segít manipulálni egy bajba jutott kormányzat pénzügyeit, nem az jön le, h mennyire gázak ezek a nagybankok? Mert nekem az.
15. * 2011-03-16 16:10:50
Ja, a Goldman Sachs görög partnere a National Bank of Greece volt az ügyeskedésben. Az általad említett görög bankokban egyébként a görög állam is részvényes.
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés