FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland
Nyomtatás Betűméret
Izland 2011-03-13 10:06:32
Magyarország nem Izland! Kis ország a globalizáció ellen.

 

Talán sokaknak emlékezetes még Simor András jegybank elnök úr 2008-as kijelentése, amely bejárta a világsajtót: Magyarország nem Izland! És tényleg nem. A 320 000 fős kis atlanti sziget ugyanis egészen másért lett a pénzügyi válság áldozata, mint mi.

A történet azzal kezdődött, hogy az izlandi kormány a nagy neoliberális hullám keretében privatizálta a legnagyobb bankokat és deregulálta a pénzügyi szolgáltatásokat. A kis ország pénzügyi intézményei ezután olyan mértékben eladósodtak külföldön, főképp Hollandiában és az Egyesült Királyságban, hogy az húszszorosan (!) meghaladta a teljes izlandi GDP-t…

Természetesen a rendszer a pénzügyi válság 2008-as kirobbanásakor beszakadt, annak ellenére, hogy a bankokat a KPMG auditálta és  rendben lévőnek találta, a minősítő cégek pedig a beszakadás előtt pár nappal is AAA/AA körül, azaz befektetésre kifejezetten ajánlottnak nyilvánították őket. Az izlandi nemzeti adósság visszafizetési valószínűségét szintén pozitívan ítélték meg (Fitch A+, Moody's Aa1, Standard&Poor A-, mind igen magasan vételre ajánlott!).

A bankrendszer adósságállománya több generációra adóssá tette Izlandot. Illetve csak tette volna, mert bár a kormány garanciát vállalt a hollandoknak és a briteknek, ám a köztársasági elnök úgy döntött, hogy népszavazás lesz a kérdésben. Azon pedeig a szavazók 93.5%-os többséggel úgy döntöttek, hogy nem vállalják át a felelőtlen bankárok által létrehozott csődtömeget, hiszen annak létrehozásában sem volt semmi szerepük. Ez pedig igen ritka és merész kiállás annak fényében, hogy világszerte (USA, Görögország, Írország, Egyesült Királyság) az állam átvállalta a bankrendszer csődtömegét, mérhetetlen adósságállományt halmozva fel, és a görög és ír esetben kvázi államcsődbe is taszítva az országot.

Azóta a kormány egy újabb csomagot tárgyalt le a hollandokkal és a britekkel, ám ezt a köztársasági elnök ismét népszavazásra bocsátotta. Várhatóan áprilisban kíváncsian figyelhetünk.


Cimkék: neoliberalizmus, Izland, bankrendszer
Megosztás
33 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

13. Pogi 2011-03-16 13:30:14
kp,
de innentől piaci fundamentalizmusnak fogom nevezni, nehogy összekeverd a kulturális liberalizmussal.
12. Pogi 2011-03-16 13:29:37
KP,

amiről te írsz, az a liberalizmus. Amiről én írok, az a neoliberalizmus. Az két külön dolog.
11. kp 2011-03-16 13:24:30
Igazuk volt az izlandiaknak. A szerző által rendszeresen leszólt liberalizmus egyik (általában nem hangoztatott/elfelejtett) alapelve, hogy "mindenki felelős a saját életmód-kísérletéért". Lefordítom: szabadon dönthetsz, nem korlátoz senki amig másnak nem ártasz (ugye ezt nem szeretik az etatisták), de ha elrontod az is a Te ügyed.
Szóval ez esetben Izlant egy pozitív példa a liberalizmus mellett...
10. Pogátsa Zoltán 2011-03-16 04:43:04
*,
hivatkozást kérnék görög ügyben :) Köszönöm.
9. * 2011-03-15 11:01:20
A "rendes izlandi "sztárüzletemberek"" állítással szemben is érdemes picit utánaolvasni, mik derültek ki mostanra:
www.google.hu/search?q="icelandic+bankers+arrested". />
Vagyis téves a 2011-03-14 14:32:49-es állítás, miszerint "az izlandi bankárok működése is legális volt jogtechnikai értelemben".

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés