FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland
Nyomtatás Betűméret
Izland 2011-03-13 10:06:32
Magyarország nem Izland! Kis ország a globalizáció ellen.

 

Talán sokaknak emlékezetes még Simor András jegybank elnök úr 2008-as kijelentése, amely bejárta a világsajtót: Magyarország nem Izland! És tényleg nem. A 320 000 fős kis atlanti sziget ugyanis egészen másért lett a pénzügyi válság áldozata, mint mi.

A történet azzal kezdődött, hogy az izlandi kormány a nagy neoliberális hullám keretében privatizálta a legnagyobb bankokat és deregulálta a pénzügyi szolgáltatásokat. A kis ország pénzügyi intézményei ezután olyan mértékben eladósodtak külföldön, főképp Hollandiában és az Egyesült Királyságban, hogy az húszszorosan (!) meghaladta a teljes izlandi GDP-t…

Természetesen a rendszer a pénzügyi válság 2008-as kirobbanásakor beszakadt, annak ellenére, hogy a bankokat a KPMG auditálta és  rendben lévőnek találta, a minősítő cégek pedig a beszakadás előtt pár nappal is AAA/AA körül, azaz befektetésre kifejezetten ajánlottnak nyilvánították őket. Az izlandi nemzeti adósság visszafizetési valószínűségét szintén pozitívan ítélték meg (Fitch A+, Moody's Aa1, Standard&Poor A-, mind igen magasan vételre ajánlott!).

A bankrendszer adósságállománya több generációra adóssá tette Izlandot. Illetve csak tette volna, mert bár a kormány garanciát vállalt a hollandoknak és a briteknek, ám a köztársasági elnök úgy döntött, hogy népszavazás lesz a kérdésben. Azon pedeig a szavazók 93.5%-os többséggel úgy döntöttek, hogy nem vállalják át a felelőtlen bankárok által létrehozott csődtömeget, hiszen annak létrehozásában sem volt semmi szerepük. Ez pedig igen ritka és merész kiállás annak fényében, hogy világszerte (USA, Görögország, Írország, Egyesült Királyság) az állam átvállalta a bankrendszer csődtömegét, mérhetetlen adósságállományt halmozva fel, és a görög és ír esetben kvázi államcsődbe is taszítva az országot.

Azóta a kormány egy újabb csomagot tárgyalt le a hollandokkal és a britekkel, ám ezt a köztársasági elnök ismét népszavazásra bocsátotta. Várhatóan áprilisban kíváncsian figyelhetünk.


Cimkék: neoliberalizmus, Izland, bankrendszer
Megosztás
33 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. * 2011-03-15 01:09:51
Pogi, helyben vagyunk. A görög cikkeid is elfogultak voltak az állam javára, a magántőkével szemben. Ahhoz nem szóltam hozzá, mert nem ismerem mélyebben a görög helyzetet. Most utánanéztem picit, és amit találtam, az cáfolja a görög helyzetről szóló mostani állításodat.

Igenis a görög állam adósodott el, és nem a bankjai kimentése miatt. A bankjai nyereségesen működtek és működnek, amennyire innen látható. Mindössze annyi alapja van a történetednek, hogy ahhoz, hogy a görög állam valahogy pénzhez jusson a növekvő államadóssága és az EU-nak tett adósságcsökkentési ígéretei ellenére, a világválság idején görög bankok kimentésére hivatkozott, és kapott felmentést az EU-tól. Csakhogy a szóban forgó bankoknak pontosan a görög államnak átszivattyúzott pénzek miatt volt szüksége segítségre.

A görög állam pénzügyi trükközései a 2000-es évek elejéig nyúlnak vissza, és ezeknek a trükköknek csak egyike volt ez a "bankmentő" manőver. A görög állam VALÓDI adósságai mindvégig növekedtek a válság előtti évtizedben, és ezt pontosan a "bankmentő" manőver utáni számok bizonyítják. Az államadósság sikeres rejtegetése nem egyenlő az államadósság csökkentésével, ebben talán egyetérthetnénk.
7. Pogi 2011-03-14 19:51:06
*,
ahogy a görög cikkemből és a releváns adatokból látni fogod, a görög ÁLLAM eladósodottsága csökkenő tendenciát mutatott a válság előtti évtizedben, míg a 4 legnagyobb bankot ki nem kellett menteni.
6. * 2011-03-14 15:51:00
Úgy tűnik, nem ugyanazokról az országokról beszélünk :). A görögöknél például nem a bankokkal van gond, ott az állam adósodott el, külföldre. Az ír bankárok se keresték magukat halálra, de ott a bankok is nagy bajba kerültek. Már ez a két eset is erősen eltér egymástól. Az amerikai és brit helyzet végképp másféle.

Államadósság nem egyenlő a cégek adósságával, mindkettőtől eltér a bankoké, és mindháromtól az állampolgároké (családoké). Más hatású a belföldi adósság (állami, céges, banki, magán), amelynek rendezésére az államoknak sok lehetősége van. És más hatású a külföld felé történő eladósodás.

Példa: Japán belső államadóssága tudtommal a legmagasabb a világon, de ez semmiféle gondot nem okoz Japánnak a külföld felé fennálló viszonylag kis tartozásainak finanszírozásában.

Mindegyik ország egyedi eset.
5. Sorge 2011-03-14 15:34:02
Az egyoldalú állami garanciavállalás a betétek után, pedig egy nagyon súlyos hiba! A bankár ha nyer, övé a pénz, ha veszít, kifizeti az állam.
Nyilvánvaló, hogy ez csak azért lehet így, mert a bankárok közvetlenül Istentől származnak!!! :(
4. Sorge 2011-03-14 15:26:26
Itt azon az alapon hárították a bankok az államra a vesztességeiket, hogy az izlandi állam,- a világ sok más államához hasonlóan, - kezességet vállalt a bankbetétekért. Vagyis a holland és brit betétesek betétjeiért.
3. Pogi 2011-03-14 14:32:49
*,
rendes izlandi "sztárüzletemberek" felvásárolták fél Londont az izlandi bankoktól felvett pénzből. :)
Az amerikai, görög és ír bankárok pedig pontosan tudták, hogy mit tesznek, amiket subprime jelzáloghiteleztek. Jogtechnikailag lehet legális, de ugyanolyan durván az amerikai, görög és ír polgárok döntése nélküli eladósítás. Miközben brutális bónuszokat vettek fel. És az izlandi bankárok működése is legális volt jogtechnikai értelemben.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés