FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland
Nyomtatás Betűméret
Izland 2011-03-13 10:06:32
Magyarország nem Izland! Kis ország a globalizáció ellen.

 

Talán sokaknak emlékezetes még Simor András jegybank elnök úr 2008-as kijelentése, amely bejárta a világsajtót: Magyarország nem Izland! És tényleg nem. A 320 000 fős kis atlanti sziget ugyanis egészen másért lett a pénzügyi válság áldozata, mint mi.

A történet azzal kezdődött, hogy az izlandi kormány a nagy neoliberális hullám keretében privatizálta a legnagyobb bankokat és deregulálta a pénzügyi szolgáltatásokat. A kis ország pénzügyi intézményei ezután olyan mértékben eladósodtak külföldön, főképp Hollandiában és az Egyesült Királyságban, hogy az húszszorosan (!) meghaladta a teljes izlandi GDP-t…

Természetesen a rendszer a pénzügyi válság 2008-as kirobbanásakor beszakadt, annak ellenére, hogy a bankokat a KPMG auditálta és  rendben lévőnek találta, a minősítő cégek pedig a beszakadás előtt pár nappal is AAA/AA körül, azaz befektetésre kifejezetten ajánlottnak nyilvánították őket. Az izlandi nemzeti adósság visszafizetési valószínűségét szintén pozitívan ítélték meg (Fitch A+, Moody's Aa1, Standard&Poor A-, mind igen magasan vételre ajánlott!).

A bankrendszer adósságállománya több generációra adóssá tette Izlandot. Illetve csak tette volna, mert bár a kormány garanciát vállalt a hollandoknak és a briteknek, ám a köztársasági elnök úgy döntött, hogy népszavazás lesz a kérdésben. Azon pedeig a szavazók 93.5%-os többséggel úgy döntöttek, hogy nem vállalják át a felelőtlen bankárok által létrehozott csődtömeget, hiszen annak létrehozásában sem volt semmi szerepük. Ez pedig igen ritka és merész kiállás annak fényében, hogy világszerte (USA, Görögország, Írország, Egyesült Királyság) az állam átvállalta a bankrendszer csődtömegét, mérhetetlen adósságállományt halmozva fel, és a görög és ír esetben kvázi államcsődbe is taszítva az országot.

Azóta a kormány egy újabb csomagot tárgyalt le a hollandokkal és a britekkel, ám ezt a köztársasági elnök ismét népszavazásra bocsátotta. Várhatóan áprilisban kíváncsian figyelhetünk.


Cimkék: neoliberalizmus, Izland, bankrendszer
Megosztás
33 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. * 2011-03-14 12:36:31
A szóban forgó izlandi bankok vezetői bűnszövetségben óriási összegeket sikkasztottak, összejátszva az auditoraikkal.

Ez nagyon eltér a világ többi országában tapasztalt banki problémáktól. Nem banki felelőtlenség, mint az USA-ban, nem a görög kormányzat szélhámossága, nem hasonlít a (pozitív összmérlegű!) liberális ír gazdaságpolitikához, és nyoma nincs benne a brit állami költségvetés politikai eredetű (de közismert) torzulásainak.

Magánbűntettekért szerintem sem tartozik kártérítési felelősséggel az elkövetőiknek hont adó állam többi polgára. Az amerikai, ír, görög és brit esetben az állampolgárok részben aktív résztvevői voltak az eladósodásnak, részben haszonélvezői. Nincs mentségük, nem bújhatnak ki a felelősség alól. A magyar helyzet ugyanilyen, kár az ellenkezőjét sugallni. (A Postabank egykori esete ocsmány kivétel ez alól, de késő bánat, a tettesek büntetlenül megúszták.)
1. Sorge 2011-03-13 11:44:14
Nagyon jó kis poszt. :)
Talán még jó lett volna beleírni, hogy a magánosított izlandi bankok szokatlanul magas kamatot fizettek a holland és brit betétesek pénze után.
És még van egy fontos kérdés. Most, hogy Izland megtagadta a bankok vesztességeinek átvállalását, milyen retorziók fogják érni?
« Előző 6    1 2 3 4    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés