FN Blog / Pogátsa Zoltán / Obama Wall Street-i kormánya
Nyomtatás Betűméret
Obama Wall Street-i kormánya 2011-03-16 04:28:46
Elveszett a progresszió számára, és csalódást keltő elnökként fog bevonulni a történelembe.

 

Obama a választási kampány alatt arról beszélt, hogy meg kell változtatni a Wall Street kultúráját, vissza kell szorítani a túlságosan nagy vállalatvezetői pénzeket, szét kell vágni akkorára a bankokat, hogy ne jelentsenek rendszerkockázatot. Ezekből semmi sem lett, és közben Obama béna kacsa lett a félidei választásokon aratott republikánus győzelem miatt. De bukása már az elejétől kódolva volt.

Obama pénzügyminiszternek Timothy Geithnert nevezte ki, aki a New York-i szabályozóhatóság, a Fed elnöke volt a krízis alatt, és az egyik kulcsszereplője a Goldman Sachs megsegítésének. (A New York-i Fed új elnöke jellemző módon a Goldman Sachs volt vezető közgazdásza, William C. Dudley, aki a derivatívák támogatója volt a krízis alatt!) Geithner kabinetfőnöke Mark Patterson, a Goldman egykori lobbistája.

Obama kabinetfőnöke Rahm Emmanuel, a szintén nagyot bukott Freddie Mac igazgató tanácsában keresett rengeteg pénzt. Laura Tyson (támogatta a GATT-ot, a Morgan Stanley igazgatótanácsának tagja) és Martin Feldstein (Reagan gazdasági tanácsadója a Bush féle társadalombiztosítási privatizáció támogatója, az AIG igazgatótanácsának tagja) mindketten tagjai voltak az elnök eredeti  gazdasági tanácsadó testületének, első vezetője pedig Larry Summers volt. Summers tagja volt Reagan gazdasági tanácsadó testületének, tagadja a globális felmelegedést, és vezetője volt a Clinton kormányzaton belüli Kyoto ellenes lobbinak. A Clinton kormányzatban pénzügyminiszter helyettesként, majd pénzügyminiszterként többek között az orosz gazdasági krízis megoldása is feladata volt, ahol Jelcint arra bíztatta, hogy liberalizáljon, privatizáljon és stabilizáljon. Támogatta a tőkejövedelem-adó csökkentését, és a Gramm-Leach-Bliley törvényt, amely ma már szinte egyöntetűen elfogadottan a jelenlegi pénzügyi válság fő okozója volt. Szintén ellenezte a hitelderivatívák szabályozásának szigorítását. Milton Friedman halálára igen pozitív nekrológot írt. A Wall Street Journal szerint lobbyzott azért, hogy az állam által támogatott cégek vezetőinél ne maximálják a kompenzációt. Sok más módon, köztük anyagi érdekeltségben is túl közel állt a Wall Streethez, tipikusan nem az az ember, aki megoldaná a lényegi kérdéseket.

Summers távozása után Obama Gene Sperlinget nevezte ki a gazdasági tanácsadó testület élére, aki a Gramm-Leach-Bliley törvény főtárgyalója volt a Clinton kormányzatban. Obama újra kinevezte Ben Bernankét, aki szintén komoly felelősséggel tartozik a jelenlegi gazdasági válság kialakulásáért. Megszámlálhatatlan azoknak a közepes és alacsonyabb rangú köztisztviselőknek a sora, akik szintén a pénzügyi szektorból érkeztek a forgóajtón keresztül.

Nem meglepő módon nem volt komoly előrelépés a következő kulcsfontosságú ügyekben:

-          - A subprime (kockázatos) jelzáloghiteleket, izlandi és ír bankokat magasan minősítő hitelminősítők szabályozása nem változott, kongresszusi meghallgatásokon azt mondták, minősítésük csupán „vélemény”.

-          - A bankok, amelyeket azért mentettek meg, mert túl nagyok voltak és rendszerkockázatot jelentettek (too big to fail), a bailoutok (mentőcsomagok) után nagyobbak mint valaha, hiszen felvásárolhatták csődbe ment versenytársaikat (pl. a J.P. Morgan Megvette a Bear Stearns-t, a Bank of America megvette a Countrywide-ot és a Merril Lynchet, a Wells Fargo megvette a Wachoviát…).

-          - A pénzügyi szektor még mindig minden kongresszusi képviselőre jutóan több mint öt lobbistát alkalmaz Washingtonban. Ők a legnagyobb kampánytámogatói az amerikai politikusoknak. Szintén elképesztő pénzeket költenek az amerikai egyetemi és kutatóintézeti közgazdászok konzultációs szolgáltatásainak megvásárlására.

-          - A pénzügyi szektor vezetői továbbra is felfoghatatlan mértékű kompenzációkat és bónuszokat visznek haza. Senki nem került börtönbe, és senkitől nem próbálták visszaszerezni a magas bónuszokat.

- S   - Szintén nem próbálkoztak meg az adóparadicsomok megregulázásával.

Hiába ígért változást és reményt Obama, nem volt saját gépezete a Demokrata Párton belül. Megválasztásához a párton belüli előválasztás után minden valószínűség szerint rákényszerítették a Clinton gépezetet (és Hillaryt mint külügyminisztert), amely ismert módon gyakorlatilag a Wall Street embereiből áll. Obama elveszett a progresszív erők számára, a történelembe mint csalódást keltő elnök fog bekerülni.
Cimkék: bankrendszer, USA
Megosztás
36 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. Tönk 2011-09-28 14:53:37
BF

"A hitelminősítők besorolásai magáncégek véleményei"

Remek. Akkor ezzel mindenféle csalást, megtévesztést legalizáltunk is.

Tegyük fel én tudom hogy az autókereskedésem hibás autót árul, de ennek ellenére megdicsérem és te meg is veszed. Én meg örülök a jutaléknak.

Engem baj nem érhet, mert ez csak a magánvéleményem volt.
13. Kovács Krisztián 2011-04-07 07:05:44
Igen amit a pénz irányit azt megeszi a fene a Bankmaffia a legerősebb,ezért nem várható felemelkedés,amikor a kenyér készitéséhez IFM hitel fontosabb mint a búza,akkor miről beszélünk.
De a bankárok vigan élnek.
12. Sorge 2011-03-20 20:46:12
bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/21464
11. Blueford 2011-03-20 11:40:22
Ez az írás nagyon sarkos képet fest az Obama-adminisztráció tevékenységéről, hiszen egyetlen területen - nevezetesen a pénzügyi krízis kezelése területén - elért eredmények alapján szűr le - egyébként megalapozatlan, sőt helyenként demagóg és populista - következtetéseket. Gyenge.
10. Pogi 2011-03-17 14:33:24
Sorry :)
9. @ 7. Pogi 2011-03-17 14:21:38
muszáJ az, te...
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés