FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

68. Kelemen András 2011-03-31 12:08:57
Hű, pogi, nem kéne beleszólni abba, amihez nem értesz, vagy csak megnyugtatóan el akarod fedni a valóságot ilyen politically correct maszlagokkal, mert megy, megy egy darabig, de a valóság, öregem, mindig a háború. Nem baj, ha nem akarod tudni, nekem sem kényelmes.
67. Valaki! 2011-03-30 20:25:34
A cigányok között élő tisztességes, dolgozó emberek sokkal jobban utálják a többséget, mint a magyarok! Miért nem osztják meg a milliomos/milliárdos cigányok a vagyonunkat, hát csak azért, mert a nem cigányok se teszik! Miért lennének mások? A gazdagok azért gazdagok, mert nem osztogatják a vagyonukat! Ez még csak nyugaton divat, hogy jótékonykodnak az emberek - köztük a gazdagok is. A jótékonykodás nálunk az egyszerű - szegény emberek kiváltsága.
66. Ködös 2011-03-28 21:24:16
Vannak a Cigányok között is rendes, becsületes, tisztességesen megélni akaró emberek és vannak Magyar, Román stb emberek akik egyáltalán nem akarnak beilleszkedni a társadalomba.Csak a bünözés és a semittevés a céljuk.Azon viszont mindig elgondolkodom, hogy a miliomos cigányság miért nem ossza meg javait a szegényebb Testvéreivel. A jó Testvérek segíteni szokták egymást és nem kiröhögni.
65. LoneSloane 2011-03-28 12:29:32
63:Ez tökéletesen igaz, hiszen mindent feketén intéznek: úgy vesznek, adnak el, dolgoznak, stb. Ráadásul mindent lepusztítanak maguk körül, különös tekintettel a lakókörnyezetükre. Könnyű Bp. még lakható kerületeiből megállapításokat tenni, mikor Borsod, Szabolcs, stb. megyékben a fiatalok polgárháborús helyzetre kezdenek berendezkedni: edzenek, élelmiszert raktároznak, fegyverkeznek. És mindezért a politikusok a felelősek, akik, mit ad Isten, most sem hajéandóak kezelni a helyzetet. Érdemes lenne arról elemzést írni, vajon milyen érdekük fűződik ehhez...
64. Party csóka 2011-03-27 15:39:09
Hümm ebben van valami...
63. Figyel Castro 2011-03-27 15:37:58
a "keleten kevés a munkalehetőség" kérdésre pedig az a válaszom, hogy természetesen kevés a munka, mert egy-egy régióban a munkalehetőségek 70%át nem valami külső cég kell, hogy adja, hanem belső körforgás eredménye(tehát az ember fodrászhoz megy, kertészt hív, házat építtet stb.). Tehát az emberek egymásnak adnak munkát. Nos ez a lánc egy 50%-ban cigányok által lakott térségben megszakad.
    1 2 3 4 5 6 7    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés