FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

62. Figyel Castro 2011-03-27 15:29:53
A ház melletti kis földeket sem művelik, hisz ehhez előre kéne gondolkodni fél évre. Nincs meg ez a képességük. Mint ahogy nincs meg az ausztrál aboriginaloknak sem. Ez adottság.
61. Figyel Castro 2011-03-27 15:23:16
A cigány azért nem akar dolgozni, mert nem gondolkodik előre. Egy japán 100 évre gondol előre, egy magyar 10 évre egy cigány AZNAPRA.
60. Ádám 2011-03-27 12:50:41
Bocsánat!

Személyes élményt szerettem volna írni, nem pozitív példát! (Főleg, tekintve, hogy milyen környezetben használtam!)
59. Ádám 2011-03-27 12:47:08
Szerintem az itt felmerült pro/kontra érvek többsége a problémát vertikálisan alulról közelítik meg, míg P. Zoltán felülről!

Éppen ezért úgy gondolom, hogy a személyes élmények (pl. hogy a cikkíró találkozott-e romákkal vagy sem - mert, ugye, aki erősen romák lakta településen él, bizony nehezen tud "érzelemmentesen" nyilatkozni a témában) a statisztikai nagy számokat nem befolyásolják.

Konkrétan arra gondolok, hogy a felvetés, vagyis ahol van munka: ott dolgoznak, ahol nincs: ott nem, igaz lehet, hiszen, ahol van munka ott elmennek azok a romák, akik akarnak dolgozni. Miattuk nő az aktív roma lakosság száma.

Ellenben, csak, hogy magam is hozakodjak elő pozitív példákkal, a dolgozni akaró, szerető romákat sajnálom a legjobban, hiszen ők egyfelől kapják a nem-roma magyaroktól a rasszista vádakat, másfelől meg a saját cigányságától a "paraszt" jelzőt...
58. Kartal 2011-03-27 11:17:25
55. mn -nek:
Ha nem szabad általánosítani, akkor légy szíves te se tedd...

A cikkhez: Pesten mindig volt valamilyen munka, ott több eséllyel szocializálódtak úgy a cigányok is, hogy dolgozni kell. Vidéken már sajnos annyira el van szabva a helyzet, hogy akkor sem dolgozik a cigányság egy jelentős hányada, ha van munkalehetőség, mert rossz esetben a nagyapját sem látta dolgozni menni (és az sincs még 45 éves). Ebben tényleg benne van a munkanélküliség, de párosul egy nagy adag munkakerüléssel is.

Ami pedig a monitoring hiányát illeti: köszönjük az szdsz-nek, hogy megtiltotta mindenféle statisztika vezetését, amiben esetleg nemzetiség vagy etnikai hovatartozás alapján lehetett volna vizsgálni a helyzetet. Nyilván nekik ez volt az érdekük - a zavaros helyzet annak az érdeke, aki szeret zavarosban halászni -, de most már talán meg lehetne szüntetni ezt a tarthatatlan gyakorlatot. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, adatok kellenek, pontos statisztikák. Aztán az alapján kell elindulni, amit az adatok mutatnak.

Másrészt a Jobbik kezéből is ki lehetne venni a véres kardot ezzel az eszközzel, kimutatva, hogy a romák körében sem nagyobb a bűnelkövetők aránya, mint a többségi társadalomban.
Ez persze csak vicc volt. Ahol a börtönlakók kb 60%-át a lakosság 8-9%-os kisebbsége adja (és itt hadd hivatkozzak Póczik Szilveszter reprezentatív felmérésére, aminek létét is igyekszenek elfelejteni kedves liberálisaink), ott ez csak vicc lehet. Rossz vicc.
57. Kiss István 2011-03-26 20:43:30
Kedves P.Zoltán!
Nagyon tetszik az írásod,de lenne egy kérdésem,te találkoztál már romákkal?
Éltél olyan településen ahol nagy számban laknak cigányok?
Válaszolok, NEM!
Mert ha igen akkor ez cikk nem így szólan;-)

Olyanról írkálsz amiről lövésed sincs!
A romák a magyart úgy nevezik,hogy paraszt.
Ez azért van mert a paraszt az dolgozik...


A két szám összege megoldást vedd ki, mert a romák nem tudnak majd kommentelni:-)

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés