FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

56. JAm 2011-03-26 15:37:24
Kedves *! Malina Hedvig ügyét mindjárt két oldalról is vizsgálnám:
1. A korábbi írásom alapján: M.H. nevű EMBERT (nem nő, és nem magyar) összeverték. M.H. EMBER összeverésével kapcsolatban a hazájának (tök mindegy, hogy Magyarország, Zimbabwe vagy épp Szlovákia!) hatóságai nem jártak el elég körültekintően, el akarták tussolni az ügyet. Történt egy EMBER elleni bűncselekmény, és sok foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény! Amint magyar nőt, és szlovák hatóságot mond valaki, az az illető követ el diszkriminációt! A bűncselekményekbe azért kellett beavatkozni, mert egy embert bántalmaztak, és a saját hatóságuk el akarta ezt tussolni!
2. Ha ragaszkodunk a kisebbség és többség diszkriminatív megközelítéshez, akkor azt magyarázd el, hogy a nagy büdös Szlovákia területén miért épp ezt a szerencsétlen Malina Hedviget páholták el? Én Esztergom mellett élek, milliószor jártam Szlovákiában, és nem csak Párkányban, hanem Pozsony közelében is, Érsekújváron is és Dunaszerdahelyen is. Egyetlen szót sem tudok szlovákul, és igen komoly ügyet is kellett intéznem. Akárhova beléptem, magyarul köszöntem. Akárkitől útbaigazítást kértem, magyarul kértem. Később az ügyintézés miatt telefonáltam is, ottani rendőrökkel, nem eggyel, magyarul beszéltem. A legsúlyosabb sértés az volt, ha nem szólt hozzám az akit kérdeztem, hanem felhívott valakit az orrom előtt telefonon és átadta morcos pofával, vagy a szomszéd irodából hívott valakit aki tud magyarul. Ez éppen a híres neves nyelvtörvény kihirdetése idején volt! Engem senki nem ütött meg, nem anyázott le, még csak a törvényüket sem tartotta be velem szemben senki. Te tényleg azt hiszed, hogy ha kilépsz a magyar határon, és magyarul beszélsz, megvernek??? Hát el kell keserítselek odaát is csak azt verik meg a magyarságáért, aki sértegeti a szlovákokat, vagy persze léteznek egyszerű kocsmából hazatérő harcias egyedek, ahogy idehaza is van ilyen. ha van sapkád azért vernek meg, ha nincs azért. M.H. vagy durva rasszista személy, vagy egyszerű kötöszködés áldozata, és ha épp nem magyarul beszél, akkor összeverik azért, mert piros bugyi vagy kék trikó van rajta, tehát "csak" egy szerencsétlen áldozat.
55. mn 2011-03-26 13:19:18
Nem minden cigány egyforma,van rossz is meg olyan is aki dolgozni akar de nem veszik fel sehova. Ha elmegy egy munkahelyre egy cigány vagy egy alkoholista magyar a magyart veszik fel.Mindegy hogy az részegen megy be az nem számít. Nem kellene általánosítani magyarok között is van nem egy vagy kettő akit az állam tart el vagy lop csal hazudik és nem akar dolgozni de ez se számít.Amíg munkát nem adnak a cigányoknak addig ez nem lesz másként.Mert nekik is élni kell, el kell tartani a családot. És még annyit én magyar vagyok de látom hogy mi történik velük.Hiába akarnak dolgozni,sokan esélyt se adnak nekik.
54. renegade 2011-03-26 09:37:06
Van egy mondás, kutyából nem lesz szalonna! a cigány inkább élősködik ha teheti lop.csal.hazudik.környezetembe sok roma lakik,nemigazán munkából élnek,fő megélhetésük falopás,termény lopás,fém gyűjtés,más emberek becsapása ill.lakásaik elcsalása. Erre van szüksége a Magyar társadalomnak?
53. Lonesloane 2011-03-25 15:40:12
Kedves Zoltán, alaposabb cikkekhez szoktam ezen a blogon... Ha ennyire egyszerű lenne a képlet, nem éreznék sokan közel a polgárháborús veszélyt. Annyi igaz, hogy a "Kádárkorszakban" dolgozni kellett, különben vitték az embert kmk-ra. Sajnos az a helyzet, hogy a cigány "közösség" (igazándiból szerencsére nem az), csak a kényszerítésből és az utasításból ért.
52. Valaki 2011-03-25 12:43:30
Én dolgoztam már több helyen, majdnem mindenhol volt cigány munkatársam. Nagy részükkel nem volt probléma, amíg csak az adott munkahelyen egyedül voltak. Amint jött társa is, már ők akartak lenni a főnökök. Egyik főnököm mondta, hogy neki sokkal többet kellett dolgoznia, hogy megkapja az előléptetést. Sokan utálták ezért, főleg a kisebbségi ismerősei, mondván: minek dolgozol, ha anélkül is kapsz pénzt! De a lakosság arányában soha nem voltak a dolgozók között, max. 1-2 %-a a dolgozóknak, míg a lakosság körül kb. 20-25 %-ban veszik ki részüket. A többség szerintem nem akar dolgozni, még akkor se ha lenne rá lehetősége! Sajnos a most felnövő nemzedék már nem is látta dolgozni a szüleit, rokonait sem, ők még kevésbé akarnak majd! Ugyan minek, ha anélkül is megélnek!
51. Piel 2011-03-25 11:37:52
Fontosnak tartom elmondani a dolgozó magyar kisebbségi állampolgárok (sokáig hezitáltam, hogy hogyan nevezzem őket!)védelmében következőket: Volt az általános iskolában olyan évfolyamtársam aki miután végzett, szakmát tanult és elhelyezkedett, mert az apjától is ezt látta. Évtizedeket dolgoztunk együtt és barátnak is jó volt. Soha, ismétlem soha nem nevezte senki sem cigánynak és nem utalt soha senki a származására, pedig látszik rajta. Jelenleg egy ízig-vérig magyar lánnyal él együtt. Kérem szépen! Az akarattal van a baj! Ha valaki akar dolgozni az talál munkát, aki nem akar az nem fog találni. Amikor előző munkahelyem megszűnt én is futottam néhány kört, de kerestem munkát, ahelyett, hogy elmentem volna benzincsempésznek, vagy valami hasonló nem éppen szép foglalkozást művelni.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés