FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

50. Piel 2011-03-25 11:16:02
Ismerek intézetben nevelkedett romákat akiknek több (tehát 2-3) szakmájuk van. Azért jártak iskolába, mert akkor maradhattak az intézetben, és kaptak szállást és ellátást. Miután ki kellett költözniük, felélték az addig számlán összegyűlt pénzeiket, ahelyett, hogy munkába álltak volna. Volt aki a 8-ra megbeszélt munkainterjúra 10 órakor ment. Biztosan azért mert NAGYON dolgozni akart! A támogatásokkal nem lehet megoldani a kérdést, ezt az utóbbi néhány évtized megmutatta. Az árúban, ruhában és élelmiszerben kapott segélyeket nagyrészt eladták, élvezeti cikkekre (dohány, játékautomata) költötték. Szerintem a cikk következtetései nem állják meg a helyüket.
49. FN 2011-03-25 11:10:25
Üdvözlet! Csak annyit tennék hozzá, hogy ez a kérdés sokmindentől függ.
Más egy pesti közeg és más egy olyan település, ahol a lakosság harmada roma, így is többezer fő és konkrétan a telepen kinevetik azt, aki "rendes munkát akar végezni". Egy ilyen helyen az elsődleges kérdés pl. önkormányzati szereplőknek, hogy "hogyan lehet megtanítani emberek csoportját a munka szeretétere és a tisztességes munka megbecsülésére?!?"
Odamentem és megkérdeztem: ha idehozok egy agárgazdaságot, sorban fognak állni munkáért? Válasz: nem.

Összegezve: szerintem nem lehet egységes kövezkeztetéseket levonni "az összes magyarországi romára". Erre is figyelni kéne, én is csak akkor értettem meg, amikor végigmentem egy komolyabb méretű telepen. Napokig nem aludtam...
48. 009 2011-03-25 10:49:02
Vajon mért csak a cigányokkal van baj?Erre is oda kellene figyelni!Ebben az országban még rajtuk kívűl nagyon sok náció él!Velük még sincs baj.Ők mért tudnak beilleszkedni?Talán mert akarnak?A külföldre kiment cigányokat mért zavarják vissza néhány hónap múlva?Más országok vezetői,nem olyan ostobák,gerinctelenek,hogy a termelést végző lakossággal szemben,előnyben részesítsék az élősködő,segélyhajhászokat!
47. * 2011-03-25 09:19:02
@45. külön-vélemény 2011-03-24 19:58:16: "kereken megmondja az orvosnak a rendelőben , hogy "dehogy megy!" ő dolgozni , hiszen eltartja őt az állam": ez tipikus dacreakció. Akit még nem közösítettek ki sehonnan, az nehezen értheti meg. Ha utánaolvastok, talán sikerül.

Egyedi példák helyett a nagy számok döntenek. Pogi meggyőző számokkal támasztotta alá a mondanivalóját. A Gini-index ellen ugyan ő sem hozott fel kézzelfogható ellenérvet, de még bízom benne, hátha... :)
46. oldradiofox 2011-03-24 22:52:08
..."magas szintü felmérés", meg kék nézni europa többi országában hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban,pl Franciaország ,"szabadság, egyenlőség ,testvériség" , még állandó lakhelyük sem lehet, stb...
45. külön-vélemény 2011-03-24 19:58:16
Sanyi68 ! A megvetésről :
Egymás között azt a lányt is megvetik és félig kiközösítik , aki 18 éves koráig nem szül. Szerintük valószínűleg beteg . A 15-16 éves lányok, /az a réteg, amelyik iskolába már nem jár/ , kereken megmondja az orvosnak a rendelőben , hogy "dehogy megy!" ő dolgozni , hiszen eltartja őt az állam .

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés