FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

44. külön-vélemény 2011-03-24 19:43:37
Valóban nem szabad diszkriminálni senkit , sehol . Tehát kérem vissza a házam elé az ingyen vizet /közkút/ , ami most csak a cigánysoron van /mert nekik jár/ , kérem én is a lakásfenntartási támogatást , amit én nem kaphatok , mert eljárok dolgozni , kérem én is , hogy a gépjármű súly-adóját ne kelljen fizetnem , illetve az önkormányzat ez ügyben ne levelezzen velem sem , ha mással sem teszi és , stb , stb , stb , és 1000 x stb
43. sanyi68 2011-03-24 19:25:24
bocsánat, még valami: nem munkahelyet kell elsősorban teremteni, a meglevőket kellene megtartani... A többit csak ez után...
42. sanyi68 2011-03-24 19:23:26
A munkahelyemen több cigány származású van. Nincs igazán velük probléma, DE: egyikük elmondása szerint a többi, akivel egy háztömbben él, MEGVETI, amiért eljár dolgozni... Hát mit lehet még ehhez hozzátenni???
Ezenkívül a beilleszkedésről: minden Magyarországon élő magyar állampolgárnak legyenek ugyanazok a jogai és KÖTELESSÉGEI, mint mindenki másnak. Ne legyen sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés. Az iskola mindenki előtt nyitva áll (ide a felnőttek is beletartoznak!), az állam a tanulást, pláne a munkanélküliek tanulását támogatja, szakmával azért csak könnyebb elhelyezkedni, mint mondjuk zabhegyezőként...
41. lojális 2011-03-24 17:37:26
Van még valaki a fizetett nyilatkozókon,vagy azokon kivül akiknek politikai érdeke füződik hozzá, aki elhiszi azt, hogy a cigány kérdés 50 éve helyes uton van és az eddigi valamint a ter vezett intézkedésekkel tényleg lehet eredményeket eérni ? Akik annyira szeretik a romákat miért nem élnek a közelükben, vagy miért nem visznek haza belőlük 1-1 családot? Nekik pedig talán még lenne is miből eltartani pl.dupla költségtérités,észre nem vehető többletjuttatások stb., és nem nekünk kellene őket eltartani.
40. * 2011-03-24 16:53:56
@39. JAm 2011-03-24: mi a véleményed Malina Hedvig esetéről? Szimplán megvertek egy lányt, tehát magyaroknak nem is kellett volna szót emelnie az ügy eltussolásáért, később a lány megvádolásáért?

Minek beszélt magyarul, nemde? Minden más magyarnak jobb lett volna, ha elsiklunk a történtek fölött... más baja, nem a miénk, igaz?

Kell még példa?
39. JAm 2011-03-24 14:40:49
Bizonyíték a romák mobilitására? Az bizonyítja, hogy az említett Budapest drága kerületeiben látványosan kevesebb roma él, mint mondjuk a közismerten olcsóbb 8. kerületben. Bizonyíték, hogy a közismerten drágább Közép-Dunántúli régióban látványosan kisebb a romák aránya, mint a közismerten olcsóbb Nógrád és Borsod megyékben.
Egyébként hamár a diszkriminációnál tartunk, tudom egy kicsit demagógnak hangzik, de szerintem ez az egyetlen mód a visszaszorítására:
Ha a világ vezetői kijelentenék, hogy nem létezik diszkrimináció, nem létezik rassz, nem létezik kisebbség, magától megszűnne a probléma. Meggyőződésem, hogy a mai rasszizmus egyik fő mozgatórugója épp az, hogy más megítélés alá esik az aki pofonvág egy embert a többségből, mint aki pofonvág egyet a kisebbségből. Ha egyszer egyenlőség van, akkor minden ember legyen ember! Ha megöl valaki egy cigány származású személyt, akkor épp ugyanazzal az emberölés bűntettével zárják börtönbe, mintha egy négert, zsidót, fehéret, vagy hupililát ölt volna meg! Ha nincs kisebbség, akkor nem is lehet hátrányosan megkülönböztetni őket. Ez persze nem csak a cigányoknak fájna, ugyanis ettől a pillanattól nem lenne pl. szlovákiai magyar kisebbség sem. Nem lenne kisebbségi autonómia, nem lenne romabűnözés, stb. Ez nem jelenti a néphagyományok megszűntetését, hiszen eddig sem az okozta az ellentéteket, hogy valaki kopogós cipőben és színes ruhákban táncolgatott-e egy rendezvényen, vagy hosszú loboncos hajat rázott épp.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés